Prima pagină » Gândurile Lui Cristoiu » Gândurile lui Cristoiu: Anul ăsta, electoratul vrea FEȚE NOI la europarlamentare. Iar dacă o rețin pe Kovesi 24 de ore, IESE PREȘEDINTE

Gândurile lui Cristoiu: Anul ăsta, electoratul vrea FEȚE NOI la europarlamentare. Iar dacă o rețin pe Kovesi 24 de ore, IESE PREȘEDINTE

Gândurile lui Cristoiu #6. Electoratul își dorește oameni noi la alegerile europarlamentare. Vezi cum crede Ion Cristoiu că ar putea ajunge Laura Codruța Kovesi președintele României

Urmăriți în continuare partea a doua a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”. Prima parte o puteți găsi AICI.

A fost o operațiune de tip Oprescu, au șicanat

Monica Mihai: Pe 26 mai vor fi alegerile europarlamentare, iar în această săptămână, BEC a respins candidatura Alianței USR-PLUS. Ce șansă mai are această alianță să participe la alegerile europarlamentare în această formulă?

Ion Cristoiu: Vor participa și a fost… din întâmplare, eu nu cred că din întâmplare… a fost o operațiune de tip Oprescu, ei au șicanat.

Monica Mihai: În ce sens?

Ion Cristoiu: Orice șicanare la ora actuală aduce voturi – uite că am folosit și un panseu – orice șicanare. La ora actuală, pe partea dreaptă între aceste partide PMP, PLUS și USR și PNL este o bătălie pe un electorat. Nu au nicio treabă cu ăia din stânga, ăia au altă treabă, acolo e o altă bătălie, e o bătălie pe cele trei. În această bătălie, criteriul numărul unu este cu cât îi mai dai una în bot lui Dragnea, criteriul numărul unu.

Monica Mihai: Ca să primești cât mai multe voturi.

Ion Cristoiu: Din nenorocire pentru PNL, la ăștia la USR le stă bine, că ăsta e rostul lor.

Monica Mihai: Că așa ei s-au și făcut remarcați în Parlament.

Ion Cristoiu: Așa s-au făcut remarcați. PNL, după părerea mea, ar trebui un pic să lase această temă a Justiției și să găsească niște teme cât de cât economice, pentru că electoratul PNL nu este chiar ca ăla USR. Ăla USR PLUS nu are nicio treabă, ei când aud de Dragnea… deci, de aici vin toate aceste mișcări.

Monica Mihai: Credeți că alianța va câștiga?

Ion Cristoiu: Deci, alianța aceasta va fi, n-am nicio îndoială…

Monica Mihai: Și va câștiga un vot de simpatie din partea alegătorilor?

Ion Cristoiu: Va arăta alegătorilor: „Iată ce rău a făcut Dragnea!”, că ei au și început… Păi, Oprescu cum a câștigat? Adică era independent, n-avea nicio șansă și deodată, au început ăia să-l blocheze și ai dracului îl blocau, și de fiecare dată câștiga.

USR-ul este un partid format după La République En Marche a lui Macron

Monica Mihai: Pe USR îl arată sondajele ca fiind un partid în creștere. Sunt aceste sondaje reale sau e fabricație?

Ion Cristoiu: USR este un partid format după La République En Marche a lui Macron, are toate caracteristicile, e foarte important. Aceste caracteristici pe care noi nu le înțelegem sunt următoarele… teza lui Macron, pentru care să știți că a obținut majoritatea absolută, majoritatea absolută cu niște ageamii, erau ăia, parlamentarii lui au fost luați de pe stradă, au câștigat cu următoarea teză, foarte importantă… Unu: „om nou„, de aici zbaterea PNL să-l aducă pe Rareș pe liste, primul, „om nou”! Toate sondajele arată că aceste partide îmbătrânite, tradiționale trebuie să vină cu oameni noi. Doi: amatori. Se pare că există o tendință la generațiile astea facebook-iste și SMS-iste că, cu cât ești mai amator în politică…

Monica Mihai: Cu atât ești mai bun.

Ion Cristoiu: Da, foarte important, pentru că cei din multinațională, proletarii digitali – așa îi numesc eu, proletarii digitali – ei lucrează la multinaționale… el n-are avere, proletarii digitali, electoratul USR, n-are avere, laptop are, e foarte important, lucrează pe o suprafață mică… e foarte importantă psihologia… deci el e acolo la un calculator și în fiecare zi face, nu știu, chitanțe pentru Indonezia și atunci se numește proletariatul digital. Eu de câte ori mă duc la ăia la Antenă și ies ăia de la Pipera, am impresia că ies ăia de la IMGB. Nu știți, aceeași imagine, muncitorii, sau la APACA, toți sunt la fel – acești tipi sunt electoratul… și acest electorat vrea și el să facă politică, numai că în momentul în care el vrea să facă politică, vine și spune: „Cum domnule, vrei să faci tu politică?”  și îl complexează…

Monica Mihai: Dar când vede că există un partid ca USR…

Ion Cristoiu: Da, când vede că-i Ghinea… „Păi, stai puțin, domnule!” sau nu știu, zice „Uite domnule, că pot să fiu și eu”, de aia ei vor vota. Și nu în ultimul rând, post-politicul spune așa: întâi distrugi și apoi vom vedea ce-o mai fi. Ei sunt și un electorat negaționist. Toate aceste caracteristici îi arată foarte periculoși, nu pentru stânga, pentru PNL.

La ora actuală, pentru PNL, pentru Klaus Iohannis pericolul mortal îl reprezintă Alianța USR-PLUS

Monica Mihai: De ce tocmai pentru PNL?

Ion Cristoiu: Pentru că e electoratul lor, e electoratul care va ieși la vot numai pentru ei. PNL poate să mobilizeze prin structurile sale, să spunem electoratul său, dar în condițiile unei prezențe masive la vot a tinerei generații, s-a terminat orice structură. După un anumit procentaj de vot serios, peste 50 – 60 %, în acel moment s-au terminat toate calculele electorale. Au ieșit 60%, care nu mai sunt subordonați, nu i-a mai scos primarul, nu i-a mai scos ăla, au ieșit ei să voteze, poate că ei or să voteze, nu știu, pe Clotilde Armand, am dat un exemplu. E foarte important fenomenul ăsta și scapă analiștilor. La ora actuală, pentru PNL, pentru Klaus Iohannis pericolul mortal îl reprezintă USR, alianța.

Monica Mihai: USR și PLUS au fost implicate în mai multe scandaluri, credeți că aceste scandaluri au fost orchestrate?

Ion Cristoiu: Nu, dar le-a servit. Pentru că acest electorat este ca o femeie îndrăgostită nebunește de un bărbat sau invers. Poate să-i facă bărbatul ăla orice, să nu zic că o bate, că n-am voie, orice, ea îl iubește! Așa și electoratul ăsta pe care îl are USR, poți să spui orice, orice, tot ce spui negativ te interpretează că ești cu Dragnea, nici nu discută, trece pe lângă ei.

Monica Mihai: Primul hop de care trebuie să treacă partidele în acest an sunt alegerile europarlamentare. Pe cine vor scoate în față principalele partide?

Pentru europarlamentare, PLUS merge foarte bine cu Cioloș. Cioloș devastează în Ardeal

Ion Cristoiu: Anul acesta, repet, anul acesta, europarlamentarele nu vor mai fi… cele două sau trei europarlamentare pe care le-am avut noi până acum au fost lipsite de interes pentru electorat. Adică ăia de la PSD ieșeau că i-a scos primarul. „De ce ai ieșit?”, nici nu se uitau la listă. Anul acesta se va întâmpla un lucru foarte… a ajuns în sfârșit și la noi tema… „Bine, mă, am înțeles, și noi ăștia, ce facem la Bruxelles acolo, suntem proștii Europei?” și atunci electoratul va ține cont de profilul european al celui de acolo, adică al capului de listă.

Monica Mihai: Acest cap de listă este foarte important.

Ion Cristoiu: Da! Păi, voia să-l pună PNL-ul pe Hava, ne puteam spânzura. Capul de listă este un tip sau o tipă, cum e Cioloș, despre care electoratul zice „Da, e bun!” și dacă ăla mai și zice că se duce acolo și se luptă pentru ca noi, românii, să avem nu știu ce, autostrăzi, cutare, gata! De data aceasta, va fi un vot la care va conta această ambiție lansată de Dragnea la Caraș-Severin și anume trebuie să trimitem acolo oameni care să aibă două calități: să reprezinte România, nu ca Monica Macovei și ea va fi o mare problemă pentru PNL, dacă vor defila cu cei care sunt percepuți că înjură România acolo, și doi: să se priceapă. Și atunci, dacă le luăm pe partide, vom vedea capetele de listă. PMP-ul sigur va fi Traian Băsescu, fără el e mort…

Monica Mihai: A și apărut informația asta, că va deschide capul de listă

Ion Cristoiu: Da, am văzut, în sondaj este destul de bine la încrederea pentru europarlamentare. PLUS merge foarte bine cu Cioloș, Cioloș devastează în Ardeal, surprinzător…

Monica Mihai: De ce surprinzător? Ardealul era electoratul PNL…

Ion Cristoiu: Pentru că nu devastează Iohannis. El e mai la costum, nici eu, nici dumneavoastră nu sunteți… Aaa, dumneavoastră sunteți ardeleancă, am uitat, ardelenii sunt ăștia mai așa… și pentru ei Cioloș este chiar un profil de european, a fost ministru, premier. Bun, hai să o luăm dincolo. PNL, sigur cap de listă va fi Rareș Bogdan, vă dau sută în sută, scris și după asta, dacă pariați cu mine pierdeți.

Monica Mihai: Este o alegere inteligentă din partea Partidului Național Liberal de a-l pune cap de listă un jurnalist?

Ion Cristoiu: Sondajele, am și sondaje, o să vedeți că Rareș a intrat la mașinăria sondajelor, înseamnă că…

Monica Mihai: Și cum stă?

Ion Cristoiu: Stă foarte bine… e apreciat, e foarte interesant, că e coleg de-al nostru, e apreciat următorul lucru: și dinspre PSD apreciază naționalismul, nu știu, al lui, țin minte că eu îl luam peste picior cu drapelul cu… eu nu le am. Deci, în zonă, în Ardeal, unde PSD-ul nu are priză pentru că are alianță cu UDMR, pentru el chestia asta cu patriotismul, cu țara, cu anti-UDMR, prinde. O să vedeți că la atitudine, față de Dragnea, este un sondaj cu atitudine față de Dragnea, adică cine e perceput cel mai mare dușman al lui Dragnea? Iohannis, interesant, Iohannis e pe primul loc, am aici sondajul, pe locul doi e Codruța.

Monica Mihai: Deloc surprinzător.

Ion Cristoiu: Păi, nu, ca anti-Dragnea, pe trei e CTP-ul și cred că la egalitate e Rareș. Eu spun din tot spectrul de dreapta. Și atunci, l-au introdus în sondaje, pe de o parte, pe de altă parte și-au dat seama că e nevoie de o față nouă și, nu știu, poate că va face o carieră. Eu vă spun sigur că va fi… și nu va fi nicio problemă cu domnul Crin Antonescu, pentru că Crin Antonescu o voia pe soție (pe listă, n.red.).

Lista candidaților PSD e în buzunarul de la spatele domnului Dragnea sau în capul domnului Dragnea

Monica Mihai: Cu cine va ieși PSD în față? Care va fi locomotiva PSD-ului?

Ion Cristoiu: Mi-ați spus cea mai grea întrebare, pentru că toată lumea spune că lista e în buzunarul de la spatele domnului Dragnea sau în capul domnului Dragnea. Eu pledez în continuare – sigur ca să vă surprind – eu pledez și în cazul lor pentru o față nouă, eu am pledat mult pentru Alessandra Stoicescu, deci nu pentru orice jurnalist, nu pentru mine pentru că nu mă percepe poporul…

Monica Mihai: De ce au ales cele mai mari partide din România să iasă în față pe listele de la europarlamentare cu câte un jurnalist? De ce ar alege?

Ion Cristoiu: Pentru că au nevoie de fețe noi, asta vrea electoratul anul ăsta, de aia votează USR. Vreau unul nou, s-a săturat, PNL-PSD, nu știu, aceeași mizerie. Și nu e rezultatul… că i-a apucat pe ei, sunt calcule, v-am arătat, v-am explicat, sunt sondaje săptămânale unde sunt introduși… e un sondaj la încredere, de exemplu, în care Ecaterina Andronescu stă bine, da, am dat un exemplu. Corina Crețu nu stă atât de bine.

Monica Mihai: Și totuși va deschide lista la ProRomânia.

Ion Cristoiu: Nu deschide, că aici este o mare problemă. Sper că domnul Ponta nu face greșeala să se treacă el primul. Iertați-mă, e ca și cum ar veni la mine un coleg de la Evenimentul Zilei, se trece pe o listă primul și zice „În cazul în care eu câștig, îi dau locul lui Cristoiu”. Dar nu e chiar așa și eu am exagerat cu impactul ei electoral, nu are atât de mare impact și dintr-un simplu motiv, nu e percepută de… v-am explicat, electoratul e atât de împărțit, încât PSD-iștii nu mai vor niciun trădător.

Monica Mihai: Iar Corina Crețu e considerată trădător.

Ion Cristoiu: Da, ei vor unul de-al lor acum, da.

Alegeri prezidențiale: toate sondajele sunt false. Avem un singur candidat, Iohannis

Monica Mihai: Primul hop în acest an sunt alegerile europarlamentare dar, cele mai importante, miza reală atât pe plan intern, cât și pe plan extern sunt alegerile prezidențiale. Din păcate, am putea spune din păcate, până în acest moment nu avem oficial decât un singur candidat.

Ion Cristoiu: Din cauză că toate sondajele sunt false.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Avem un singur candidat, da, Iohannis. Ceilalți, nu știu dacă… vă trimit măsurătoare imediat de când s-a înscris, când și-a anunțat oficial. În acel moment, marele public îl percepe, electoratul ăla care e sondat, îl percepe ca un candidat. Așa, v-am mai spus, sunt sătul până în gât de sondaje gen dacă l-ați alege pe Nicolae Ceaușescu? Da? Păi nu, a murit. L-ați alege pe Apostolul Pavel? Da. Sau pe Iisus Hristos. Nu! Trebuie să se înscrie.

Europarlamentarele vor rezolva conflictele interne din partide

Monica Mihai: De ce credeți că există această tăcere în  ceea ce privește prezidențiabilii?

Ion Cristoiu: Toți așteptă europarlamentarele. Europarlamentarele sunt cel mai mare examen pentru că, pe de o parte, dacă o luăm pe partide, europarlamentarele vor rezolva conflictele interne din partide. Dacă PNL-ul stă prost, domnul…

Monica Mihai: Ludovic Orban va pleca.

Ion Cristoiu: Amândoi pot să plece, și el și Turcan, clar, vor fi devastați, că așa este. Dacă dincolo, la PSD, problema nu va fi a rezultatului final, ci a rezultatului…

Monica Mihai: Comparativ cu ultimele alegeri.

Ion Cristoiu: Dar și cu ProRomânia. Adică, dacă va funcționa, ceea ce nu cred eu, va funcționa vasul ăsta comunicant în sensul că un electorat de la PSD se va duce către Ponta, atunci sigur că domnul Dragnea va fi acuzat pentru tot ce a făcut în legătură cu plecarea lui Ponta. Dar, după părerea mea, ProRomânia are o foarte mare problemă, nu lipește nimeni afișe la ei, sunt numai șefi. Imaginați-vă că sunteți într-o redacție unde toți sunteți adjuncți…

Domnul Barna ar trebui să nu mai doarmă noaptea pentru că acest moment a adus partidul, alianța și electoratul alianței la mâna lui Nicușor Dan

Monica Mihai: Nu există niciun reporter…

Ion Cristoiu: Da, la ei nu se duce nimeni pe teren. PMP, dacă vine Traian Băsescu, intră măcar Traian Băsescu, trebuie să treacă pragul de 5%, da? PMP nu e nicio problemă că, ori cu Tomac, ori fără Tomac… Și dincolo e o problemă, pentru că toată această tărășenie cu alianța, ați observat? A scos la iveală un domn numit Nicușor Dan.

Monica Mihai: Care a reapărut în peisaj.

Ion Cristoiu: Da, dar a apărut salvator, bună mișcare. Eu am avut totdeauna o părere bună despre Nicușor Dan. El, într-adevăr, chiar a fost fondatorul partidului, l-a făcut…

Monica Mihai: S-a luptat pentru partid, s-a luptat pentru București.

Ion Cristoiu: Stați un pic, și-a dat doctoratul în matematică la Paris, nu și l-a dat în, nu știu… PR.

Monica Mihai: Spuneți că reapariția lui în scena politică face parte dintr-o mișcare mai amplă?

Ion Cristoiu: Nu, reapariția lui este mai mult decât favorabilă lui. L-a readus în atenție, deci a depins soarta alianței de…

Monica Mihai: Și nu oricum, ci într-o lumină favorabilă…

Ion Cristoiu: Și l-a arătat drept un om de mare caracter, pentru că dacă era un politruc zicea: „Băi, stați un pic, m-ați dat afară, de ce să vă salvez?” Ascultați, este un moment în care domnul Barna ar trebui să nu mai doarmă noaptea, pentru că acest moment a adus partidul, alianța și electoratul alianței la mâna lui Nicușor Dan care, sunteți de acord, s-a purtat ca un lord. Ei l-au dat afară, da? El nu a zis „Nu mai stau de vorbă cu voi, mă înscriu la PSD”. Nu, a zis „Vă salvez, plec din USR”, adică asta i-a crescut, pentru că o mare problemă la partide precum… la lideri din ăștia care nu au nimic, adică așa, gogoloi, cum e Barna… este problema concurenței și deci și aici, dacă eșuează, Barna este cel care l-a adus pe Cioloș și aici se vor întâmpla multe…

Dragnea e candidat deja, deja el turează motoarele, are echipă, totul e pregătit

Monica Mihai: Am să vă dau câteva nume și să alegem dintre personajele pe care vi le prezint care este cel mai puternic candidat pentru prezidențiale. Vorbim de Liviu Dragnea, de Klaus Iohannis, de Călin Popescu Tăriceanu, de Dacian Cioloș, de Laura Codruța Kovesi și de Lia Olguța Vasilescu. Care ar fi cel mai puternic candidat pentru dreapta și care ar putea fi cel mai puternic candidat pentru stânga?

Ion Cristoiu: Îmi puneți întrebări din astea așa… de oracol. E interesantă lista. Cele două părți sunt net diferit de tratat. În partea stângă, PSD… luați adio de la Olguța… Dragnea e candidat deja, deja el turează motoarele, are echipă, totul e pregătit, tot, tot. A și început deja de la Consiliu și apoi de la Reșița, turneele, gata. Problema este a intrării în turul doi. Este clar că cel de la stânga intră în turul doi, nu ALDE. Candidatul PSD va intra în turul doi. Problema este că dincoace la dreapta este o foarte mare problemă.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Pentru că dincoace Dragnea e șeful partidului, da? Și dacă vrea candidează…

Monica Mihai: Există totuși posibilitatea pentru stânga ca domnul Călin Popescu Tăriceanu să fie candidatul?

Ion Cristoiu: Nu. Nu pentru că… și nici n-ar fi bine. Nu, pentru că de regulă, președintele partidului mobilizează motoarele. Dumneavoastră nu știți ce înseamnă, n-ați fost la Găgești, nu știți ce înseamnă zi de vot. Umblă ăla, primarul PSD-ist…

Monica Mihai: Din casă în casă…                              

Ion Cristoiu: Aoleu, cu poștașul, cu popa, cu ăla, intră din casă, „Mamaie, aoleu, vino la vot! – Dar nu pot. – Îți trimit căruța.” E o nebunie…

Monica Mihai: Îți trimit tractorul, mașina…

Ion Cristoiu: E o nebunie. E o nebunie, încă o dată, pentru că trebuie să-i scoți la vot. Dacă nu ies și sunt plecați….

Monica Mihai: Și spuneți că domnul Tăriceanu nu ar avea șansa să mai…

Ion Cristoiu: Nu are mașinăria asta și nu poate să-i facă pe PSD-iști să-l voteze. După părerea mea, ar fi mult mai bine să candideze și el și apoi să-i dea voturile, pentru că cea mai mare problemă va fi al doilea tur, nu-i așa? Adică de unde aduni, ca de obicei, știți cum e, dreapta se unește și te zdrobește

Sondajele îl arată pe Dacian Cioloș cu o problemă

Monica Mihai: Și zdrobește stânga.

Ion Cristoiu: Da. Dincoace e foarte important, sondajele îl arată pe Dacian Cioloș cu o problemă.

Monica Mihai: Care ar fi aceea?

Ion Cristoiu: Față de Kovesi chiar. Problema este că între ură și simpatie e egal. El are un anumit grad de simpatie, așa cum ar veni un electorat al lui, dar cei care îl urăsc sunt dublu. Foarte important.

Monica Mihai: Adică ar avea mult de pierdut acolo.

Ion Cristoiu: Când pornești la… îți pornește mașinăria, încerci să iei. Bine e să fii echilibrat cât de cât. Mai degrabă să ai 15-15%, să zicem, și după asta începi să iei. Foarte important, într-o campanie cum e acum, este să nu pornești de sus. Rareș Bogdan are un avantaj aici. Adică, ei când își studiază, nu știu, am înțeles că ăia te studiază ca pe un fel de, nu știu, ești o broască… când te studiază, studiază procentajul și potențialul, de unde crești. Păi, dacă ești de acum de la 30%, de unde dracului crești? Că vine unul care face 50, de unde crești? Adică cum faci în timpul campaniei, da? În cazul de față, cel mai mare dușman al lui Klaus Iohannis… Klaus Iohannis are doi mari, uriași adversari și vă spun din toate sursele. Și anume este Cioloș și Kovesi. Domnul Iohannis îi percepe pe cei doi, contrar a ce mai băteam eu câmpii, că sunt iepuri, ca adversari. Ca adversari ai bătăliei pentru electoratul de dreapta. De aici toate mișculațiile PNL cu Rareș Bogdan… Ei consideră așa: Toate sondajele, toate calculele electorale ale lui Iohannis arată că o Codruța Kovesi candidată a USR-PLUS… gata! S-a terminat cu Iohannis.

Cred că marile puteri nu lasă România la voia întâmplării

Monica Mihai: Și totuși, Laura Codruța Kovesi mai are puțin și va afla dacă va fi procuror șef european, odată ce ar fi instalată în această funcție, credeți că s-ar întoarce să candideze la președinție?

Ion Cristoiu: Păi și ce, e după ea?

Monica Mihai: Dar după cine e?

Ion Cristoiu: Păi, eu cred că marile puteri nu lasă la voia întâmplării, nici eu  n-aș vrea. Dumneavoastră ați lăsa la voia întâmplării țara asta? Păi, stați un pic.

Monica Mihai: Nu sunt în acea postură.

Ion Cristoiu: Să spunem că noi suntem… avem o țară, România, importantă geopolitic, nu-i așa? Pinten în coasta…

Monica Mihai: Cu ieșire la Marea Neagră….

Ion Cristoiu: Și, în plus, teren de bază militară și – foarte important și pentru americani – o țară unde nu se protestează împotriva bazelor, ați observat, adică la noi, cu cât vin mai mulți…

Singurul lucru pe care poate să-l facă este s-o reții pe Kovesi 24 de ore, da? Iese președinte

Monica Mihai: Cu atât sunt mai încântați.

Ion Cristoiu: În alte părți, ați văzut: încep ăia, ies în stradă, extrema stânga. Noi nu avem. Doar dacă fac ăia de la SRI ceva de extremă stânga. Deci, în aceste condiții, problema e în felul următor. E sigur că Dragnea candidează, da? Eu vă fac un scenariu de coșmar pentru occident.

Monica Mihai: Spuneți-l.

Ion Cristoiu: Dacă cu o lună, o lună și ceva, sondajele îl arată perdant pe Iohannis în fața lui Dragnea. Puteți să spuneți că nu? Nu știu – știu eu? N-am nevoie de un plan B, n-am nevoie de un înlocuitor?

Monica Mihai: Cine va fi înlocuitorul? Laura Codruța Kovesi sau Dacian Cioloș.

Ion Cristoiu: Kovesi. Cum a fost Băsescu în raport cu Stolojan.

Monica Mihai: Și dacă o vor închide pe Laura Codruța Kovesi și dacă îi vor face un dosar suficient de gros?

Ion Cristoiu: De reținut, nu pot s-o rețină că nu e… Dacă voiam să o facem președinte mâine, mâine o facem, o rețin și o eliberează justiția. În acel moment, s-a terminat. Ascultați-mă, dacă vreți să puneți la cale o diversiune, eu așa aș pune. Reținere, nu arestare preventivă. Stați un pic că procesul ei, procesul ei durează. Sentința de condamnare definitivă care o duce la închisoare sau n-o duce… Singurul lucru pe care poate să-l facă – și ăștia sunt deștepți de la secție – este s-o reții, de acord? 24 de ore, da?

Monica Mihai: Și să iasă martiră?

Ion Cristoiu: Aoleu, iese președinte!

Monica Mihai: Deci dumneavoastră spuneți că, după o reținere de 24 de ore, Laura Codruța Kovesi iese președinte.

Ion Cristoiu: Nici n-are nevoie de alegeri. Păi cum, stați un pic, până și pe mine mă convinge. V-am explicat, tot ce se întâmplă rău unui partid acum șicane, arestări, e în favoarea lui. Și toate partidele sunt interesate să facă asta, da? Pot să vă povestesc într-o secundă un asemenea moment?

Monica Mihai: Da, spuneți.

Ion Cristoiu: În presa interbelică, până a venit Majestatea Sa Carol al II-lea, cenzura opera în felul următor: te duceai la cenzură și-ți tăia. Și tu… apărea articolul cu foi albe, cu rânduri albe și spunea: cenzurat, cenzurat. Erau cele mai tari articole. Că toate lumea le citea, dar ce dracului a cenzurat?

Monica Mihai: Fiecare înțelegea ce voia din articol.

Ion Cristoiu: Toți se lăudau că-s cenzurați. Dacă nu erai cenzurat, te termina. Și a venit Carol al II-lea și-a zis Armand Călinescu: „Băi, nu mai treceți asta”. Am găsit zeci de articole, de tipi care se lăudau „Băi, mi-au cenzurat articolul”. Aici apărea „cenzurat„, ba uneori apărea toată foaia goală. Am dat un exemplu, ce credem noi că e rău, cum e cu alianța acum, asta, dacă nu accepta, acceptă Înalta Curte, da? Toate aceste șicane trec pe seama adversarului și-ți întăresc ție poziția de victimă, da? Adică, acum e bine să te dai victimă, dacă ești politician. M-a prins pe stradă… mi-a dat… păi, să mai zic reținut? Și dumneavoastră ați vota-o! Reținut?! Cum adică, să o reții pe ea?! Sigur că vor fi bucuroși… o parte a electoratului… vor spune că bine i-a făcut, dar vor fi și o parte, nehotărâții, că noi nu judecăm, scurt, noi nu… Tot electoratul e împărțit. Avem pac, pac și sunt ăia, nehotărâții care au treabă acum, nu sunt încă interesați. Dacă o reții, intră și ăia în joc. Stați un pic că ăia sunt care înclină balanța.