Prima pagină » Gândurile Lui Cristoiu » Gândurile lui Cristoiu: DRAGNEA trebuie să fie candidatul care să-l facă președinte pe Klaus Iohannis. Se merge pe varianta „Câștig DIN PRIMUL TUR”. Cioloș și Kovesi, pe post de iepuri

Gândurile lui Cristoiu: DRAGNEA trebuie să fie candidatul care să-l facă președinte pe Klaus Iohannis. Se merge pe varianta „Câștig DIN PRIMUL TUR”. Cioloș și Kovesi, pe post de iepuri

Cioloș și Kovesi, iepuri pentru Iohannis în cursa electorală. Se vor retrage înaintea primului tur. Vezi de ce crede Cristoiu că Dragnea trebuie să fie candidatul care să-l facă președinte pe Iohannis

Ion Cristoiu lansează un scenariu incendiar în perspectiva alegerilor prezidențiale de la sfârșitul acestui an. Jurnalistul a afirmat în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” că la acest scrutin, se va merge pe varianta președintelui ales din primul tur. El spune că Dacian Cioloș și Codruța Kovesi vor candida pe post de iepuri și se vor retrage din cursă, în favoarea lui Klaus Iohannis, cu o săptămână înainte de primul tur. „Cred în acest context că și Dacian Cioloș sau chiar Codruța, dacă se va duce, vor fi iepuri, în sensul că, cu o săptămână înainte de primul tur, vor renunța în favoarea lui Klaus Iohannis”. Jurnalistul a explicat și care ar fi una dintre mizele alegerii președintelui din primul tur: „Un președinte ales din primul tur ar da posibilitatea sistemului să revină. Și atunci îl arestează și pe Dragnea ca să terminăm.”

Ion Cristoiu crede că ar fi bizar dacă Laura Codruța Kovesi ar câștiga șefia Parchetului European, deoarece o vede pe post de iepure și în această cursă, suspectând o înțelegere franco-germană în favoarea candidatului francez. Chiar dacă va pierde, câștigul electoral pentru  Kovesi în România ar fi uriaș, a reiterat jurnalistul.

De asemenea, el este de părere că Liviu Dragnea va trebui să rămână la cârma PSD, chiar și în cazul unui eșec al partidului la alegerile europarlamentare, pentru a fi desemnat candidat la prezidențiale și a-l concura pe Iohannis. „Păi, dacă pleacă Liviu Dragnea și pun ăștia un candidat la președinție bun… Vreți să piardă alegerile Iohannis? El va candida sigur și nu e bine să-l păstrăm pe el? Ca să zicem așa… Eu, dacă aș fi din mașinăria care vrea să-l facă pe Klaus Iohannis președinte… Păi, cel mai bun contracandidat e Dragnea!”

Până la alegerile prezidențiale, Dragnea se confruntă cu noi dizidențe în partid. Liderul PSD Vrancea Marian Oprișan i-a reproșat că face pe stăpânul în partid si a cerut organizarea unui congres pentru alegerea unui nou președinte. Ion Cristoiu nu este însă sigur că Oprișan va mai avea ieșiri împotriva lui Dragnea, așa cum făcut Gabriela Firea. „Dacă mai zice încă o dată, eu îmi scot pălăria și spun Oprișan e un disident. Deocamdată a zis o singură dată.”

În opinia lui Cristoiu, chiar dacă se va ajunge la un congres, câștigătorul șefiei partidului nu va fi unul dintre cei la vedere, cine unul care va apărea peste noapte. „Dacă urmărim realitățile din PSD nu pariați pe adversari… niciunul nu are șanse. Are șanse un al treilea care stă pe undeva, pe acolo.”

El atrage atenția că tensiunile din PSD nu au nicio legătură cu țara, ci cu bătălii între grupări, pe care Dragnea, care nu vrea să pice de la cârma partidului, reușește să le controleze cu ajutorul unor funcții în guvern, Parlament și alte instituții, pe care le face cadou. „Personalitatea lui Liviu Dragnea, care, sigur, este o nenorocire pentru PSD, e definită printr-o uriașă spaimă de a nu pica din șefia PSD (…) Dragnea are un sac cu cadouri, are ce da… Guvernul și funcțiile!”

Ion Cristoiu suspectează că recenta ordonanță de urgență privind legile justiției servește intereselor lui Dragnea. „Secția de anchetare a magistraților începe să devină un fel de unitate asemănătoare cu DNA, care scapă de sub control (…) Este o Secție care poate să investigheze orice judecător. Păi, în momentul în care în spatele secției este Dragnea, te porți frumos cu Dragnea, nu-i așa?” De asemenea, crede că numele celor care vor fi desemnați șefi de parchete sunt deja cunoscute, iar ordonanța a fost dată pentru ca legislația să corespundă CV-ului acestora. „Ei deja au găsit numele, numai că e numele unui judecător și de aia au modificat, ca să corespundă, pentru că, potrivit legilor Justiției, nu poți să pui un judecător șef de Parchete”, explică jurnalistul.

Ion Cristoiu a criticat reacția moale a PSD, după ce președintele Iohannis a contestat vineri bugetul pe 2019 la CCR, aratând că în acest partid, cu excepția Olguței Vasilescu, nu mai are nimeni un discurs agresiv ca al lui Iohannis.” Ați văzut. Ei au răspuns, că bețe în roate… Păi, când îți spune ăsta că e bugetul rușinii, îl faci pulbere! Ieși în numele electoratului PSD și îl mânânci și tu la rândul tău.”

În opinia sa, pesediștii nu au învățat nimic după ce Iohannis a respins numirea lui Sevil Shhaideh ca premier și au ajuns iar la mâna președintelui, care și-a permis astfel să conteste bugetul sau să blocheze remanierea Guvernului.

Ion Cristoiu demontează teoria conform căreia doar fostul președinte Traian Băsescu avea la dispoziție o mașinărie de arestări. El susține că și fostul premier PSD Victor Ponta avea propria mașinărie cu ajutorul căreia își executa adversarii, iar o dovadă sunt informațiile cuprinse într-un raport realizat de un fost director al MI6 în cazul Adamescu. Parcurgând acest document, jurnalistul ajunge la concluzia că, în interiorul sistemului, funcționează mai multe state paralele. „Foarte multe lucruri pe care noi nu le-am înțeles și nu le înțelegem vin din existența mai multor state paralele care se bat între ele, care se lucrează între ele și noi credem că e numai unul. Atenție! Avem de-a face cu o confederație de state paralele care se bat între ele.”

Iată aici transcrierea ediției a patra a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu”:

Monica Mihai: Avem săptămâna aceasta mai multe teme importante. Avem miniștri la Dezvoltare și la Transporturi după trei luni, însă nu avem buget. Îl avem pe Marian Oprișan, care până acum a stat întotdeauna alături de Liviu Dragnea în deciziile pe care le-a luat și, pentru prima dată, în această săptămână, a cerut convocarea congresului PSD la finalul anului. Avem subiectul Parchetului European, cel care a scos-o din pauza pe care și-a luat-o Laura Codruța Kovesi după demiterea din funcția de procuror șef al DNA, avem legile Justiției care au fost modificate pentru a doua oară prin ordonanță de urgență și avem cazul Adamescu, controversatul raport pe care l-a întocmit un fost director al MI6, care vorbește de niște abuzuri care au avut loc atunci când s-a întocmit dosarul acestuia. Haideți să vorbim despre buget.

Ion Cristoiu: În primul rând, vreau să spun că trebuie să fiți fericiți dumneavoastră, tinerii jurnaliști, pentru că domnul Suciu, vicepremier, este jurnalist de bază, chiar a lucrat la Evenimentul Zilei. Din câte știu nu în echipa mea – o fi lucrat, dar eu nu-i mai țin minte pe toți – dar este fost jurnalist la Evenimentul Zilei. Acum e vicepremier și la Dezvoltare, dacă ați fi primar v-ați duce la el și i-ați spune că: „Mă cunoașteți” și probabil că s-ar putea să obțineți un…

Monica Mihai: Buget, finanțare.

Ion Cristoiu: Bun, ajungem buget. Era previzibil că domnul Klaus Iohannis va trimite acest buget la Curtea Constituțională, noi am mai discutat pe această temă. O dată o să facem un punct special al emisiunii despre transformarea Curții Constituționale în instanța numărul 1 a României.

Monica Mihai: Locul unde se dispută cine are dreptate.

Ion Cristoiu: Toate disputele se fac acolo. Este foarte importantă această precizare. Curtea Constituțională a devenit, repet, arbitrul vieții. Până în 2003, a existat o prevedere constituțională corectă și anume că deciziile Curții Constituționale pot fi infirmate cu două treimi din Parlament. Curtea e alcătuită din oameni, nu discut că sunt politicieni, sunt oameni. Ori întreaga istorie ne arată că niciodată, zece oameni, – nici o sută – nu pot înlocui Parlamentul, democrația. Iată că acum a devenit un instrument, domnul Klaus Iohannis a trimis dinadins, o să se lungească, am înțeles că… Curtea când a stabilit?

Monica Mihai: Curtea a stabilit că pe data de 6 martie va dezbate sesizarea președintelui privind bugetul. De altfel vineri, președintele Klaus Iohannis, când a informat poporul că va trimite bugetul spre examinare, a profitat de această ocazie ca să atace PSD. Mai mult: discuția despre buget a fost dusă în această zonă. Haideți să vedem ce a zis președintele Klaus Iohannis.

Fragment din declarația președintelui Klaus Iohannis din 22 februarie 2019:

„Un lucru este clar, guvernarea PSD a eșuat. Întreaga guvernare PSD a fost un asalt asupra justiției și a statului de drept din România. Obiectivul clar din partea PSD a fost de a pune mână pe justiție. PSD-ul nici nu guvernează pentru români și pentru România, PSD guvernează pentru Dragnea. Bugetul rușinii naționale, ăsta este bugetul propus pentru 2019, bugetul rușinii naționale”

Monica Mihai: Bugetul rușinii naționale, așa l-a numit Klaus Iohannis.

Iohannis interpretează ca un absolvent al școlii de artă pe vremuri

Ion Cristoiu: Vă mulțumesc, pentru că eu nu mă uit la domnul Klaus Iohannis, dar dacă mi-l puneți dumneavoastră, mă amuz. Poate că atunci când n-o să mai fie președinte o să-l invitați o dată – dacă n-o să mai fie președinte, o să fie accesibil întregii prese – să-l întrebați totuși cine îl învață să pună accentele astea. E limpede că nu e textul lui, el nu trăiește textul, de aia e și slab politician. Și textele astea cred că i le dă cineva și el le recită și n-am înțeles niciodată de ce pune accentele așa.

Monica Mihai: Are accent de ardelean probabil.

Ion Cristoiu: Nu… Un text, chiar și scris de alții, deși nu există om politic pe lumea asta să nu umble el pe text…

Monica Mihai: Să-l modifice…

Ion Cristoiu: Da. Și, de regulă, ăla e un text pe care îl trăiește… când iese ăla pe televizor, pe tanc, pe ce vreți, nu știu, pe camion, în piață, mulțimea începe să vibreze. La el nu vibrează pentru că pune accentele…

Monica Mihai: Diferit.

Ion Cristoiu: Nu știu, dar n-am înțeles niciodată de ce le pune așa, probabil că i s-a spus să fie actor, să interpreteze. El interpretează ca un absolvent al școlii de artă de pe vremuri, care erau la căminele culturale… I-a plăcut asta cu bugetul rușinii naționale

Monica Mihai: De aceea a și repetat.

Ion Cristoiu: A repetat și, dacă vreți să dau o paranteză: când eram la facultate, la civil, la filosofie aveam un coleg care prin anul patru, se apucase să învețe engleza și ne înnebunise cu OK, îi plăcea foarte mult. Ne oprea, eram în pauză, să vă spun… OK, așa e și lui îi plăcea cuvântul ăsta și se vede că i-a plăcut și de aia îl repetă. Dar să mă întorc la PSD, violența discursului ne atrage din nou atenția că dincolo, la PSD, cu excepția Olguței Vasilescu, nu există niciun discurs agresiv ca al lui. Ați văzut, au răspuns că… bețe în roate. Bețe în roate?! Păi când îți spune ăsta că e bugetul rușinii, îl faci pulbere! Ieși în numele electoratului PSD, îl mănânci și tu la rândul tău.

Oprișan a spus că articolele despre casa Olguței au fost finanțate de către Liviu Dragnea

Monica Mihai: E o chestie ciudată aici,  având în vedere că de data aceasta, președintele Iohannis i-a numit pe acești doi miniștri propuși foarte repede. Să fi existat un troc? Poate de aceea și PSD a evitat să iasă să-l atace pe Iohannis, având în vedere declarațiile lui de vineri?

Ion Cristoiu: Eu nu știu dacă a existat un troc – noi am mai discutat pe această chestiune – sigur e că a lăsat impresia că e troc și în politică contează și impresia, nu știu care e realitatea.

Monica Mihai: De ce ar fi lăsat impresia asta?

Ion Cristoiu: Pentru că avea… răspunsul în intervenția lui Oprișan de la Comitetul Executiv Național. Oprișan a atras atenția că PSD a cedat prea ușor la cazul Olguța Vasilescu. Ba chiar a și spus în Comitet că articolele apărute în presă – de fapt într-un singur ziar de la Cluj – despre casa Olguței au fost finanțate de către Liviu Dragnea, de către PSD. Deci, deja această manevră a lui Klaus Iohannis de a o respinge ostentativ pe Olguța Vasilescu și a-i pune pe ăștia doi – care între noi fie vorba, nu se pot compara…

Monica Mihai: Răzvan Cuc a fost un ministru demisionar și remaniat.

Ion Cristoiu: Nu se poate compara colegul nostru – colegul dumneavoastră, că sunteți tânără, de presă, și nu făcea mare presă – cu Olguța Vasilescu. Și el a semnat. Dacă gestul președintelui Republicii era de om care, sigur, vede dincolo de… așa… vede din deal și acum se uită așa și vede dincolo. Noi, ăștia mărunții, vedem aici la nivelul ogrăzii, dar președintele – teoretic așa e – stă pe un pisc și vede. Și atunci trebuia să-mi lase mie impresia că președintele nu are nimic cu PSD-ul, cu Olguța, dar nu e de acord din diferite motive pe care numai el le știe, dar noi le înțelegem că sunt naționale. Ori, faptul că i-a numit pe ăștia doi arată că nu contau criteriile.

Personalitatea lui Liviu Dragnea e definită printr-o uriașă spaimă de a nu pica din șefia PSD

Monica Mihai: A fost o înțelegere între Liviu Dragnea și Klaus Iohannis ca să o dea la o parte pe Lia Olguța Vasilescu?

Ion Cristoiu: Nu știu dacă a fost sau nu, important este că manevra președintelui a prins. Nu întâmplător, el a semnat repede pentru ăștia, adică manevra să lase impresia în PSD, că Olguța Vasilescu a fost lucrată de Dragnea. Sigur că la această imagine a contribuit și Liviu Dragnea, pentru că cele două propuneri trebuiau să treacă, să fie supuse, cum spunea Oprișan, Parlamentului. Dacă se făcea o restructurare a Guvernului și cei doi erau numiți, PSD câștiga. Noi am mai discutat: PSD a pierdut urieșește în această bătălie renunțând la cele două propuneri.

Monica Mihai: De ce n-ar fi vrut Liviu Dragnea să ajungă Lia Olguța Vasilescu?

Ion Cristoiu: Nu știu dacă așa a fost. Olguța Vasilescu este… Personalitatea lui Liviu Dragnea, care, sigur, este o nenorocire pentru PSD, e definită printr-o uriașă spaimă de a nu pica din șefia PSD. Și atunci, asta e una, putem discuta… probabil istoricii vor face, așa, o carte, una din aceste slăbiciuni, și atunci, cum vede pe cineva din PSD că…

Dragnea vede în continuare România, lumea, planeta, la nivelul județului Teleorman

Monica Mihai: …prinde aripi

Ion Cristoiu: Prinde aripi… Și Olguța prinsese… Și Olguța Vasilescu este și în continuare un lider PSD, ea nu e precum Gabriela Firea, cum spun ei, o venetică, o străină, e din activul ăsta, baronii PSD-iști, baronul local e șef de șef de organizație, atunci o lucrează. În al doilea rând, o altă caracteristică a lui este lipsa de viziune. El vede în continuare România, lumea, planeta, la nivelul județului Teleorman, adică ce era bun la nivelul județului Teleorman – când te duceai, reparai acolo o potecă, un drum, un gard – nu mai merge aici. Trebuie să gândești la nivelul întregii țări și atunci toate aceste lucruri se repercutează asupra PSD-ului. Iar, în cazul de față, vă atrag atenția că el a supărat-o nu numai pe Olguța Vasilescu, dar și pe Manda. Deoarece noi am discutat, felul în care Comisia SRI a fost fentată…

Monica Mihai: I s-a luat din putere.

Ion Cristoiu: A fost fentat prin buget de către… și a mers la Comisia de Sănătate, a reușit să-l nemulțumească.

PSD-ul și-a rezolvat atâtea probleme în boscheți, la hoteluri, noaptea

Monica Mihai: În situația de față, având în vedere că există deja diferite tensiuni în PSD, cum vedeți lucrurile? Există mai multe tabere? În guvern, poate?

Ion Cristoiu: PSD-ul nu are tabere, PSD-ul și-a rezolvat atâtea probleme în boscheți, la hoteluri, noaptea. De regulă, a luat gâtul șefului, în momentul în care era un eșec. Acum, sunt la guvernare, nu putem vorbi de un eșec. Ei se îndreaptă către un eșec. Probabil că, dacă europarlamentarele vor fi un eșec în raport cu ținta…

Monica Mihai: Cu alegerile parlamentare…

Ion Cristoiu: Da, cu alegerile parlamentare, s-ar putea ca atunci să se mobilizeze. Dar ei se mobilizează foarte greu, pentru că Dragnea a avut și această viclenie de tip Gheorghiu Dej. Adică a lucrat în culise. L-a scos pe ăla… i-a dat lui ăla… Răzvan Cuc, probabil, că avea de rezolvat cu un baron. Ați observat el are așa… ca un sac de șoareci, îi învârte pe ăștia…

Monica Mihai: Îi mută…

Dragnea are un sac cu „cadouri”, are ce da

Ion Cristoiu: Așa a făcut și Carol al II-lea, așa a făcut și Ceaușescu, tipii ăștia autoritari te plimbă și îl pune pe ăla acolo, îl pune după ce s-a certat cu X. Să zicem că s-a certat cu Oprișan, îl cheamă pe dușmanul lui Oprișan, care până atunci fusese și dușmanul lui și îi spune: „Fii atent aici, ce vrei?” „Am o nepoată.” „Bine”, pentru că el totuși are încă un sac cu cadouri, el are ce da…

Monica Mihai: Are Guvernul

Ion Cristoiu: Guvernul și funcțiile, nu numai Guvernul și miniștri. Dumneavoastră credeți că funcțiile se reduc la miniștri? Mi-a explicat o dată cineva de la PDL-ul de pe vremuri, că eu eram la ei, și mi-a zis: „Agențiile!„… „Cum agențiile?” „Păi acolo sunt paralele, nu la Guvern”.

Monica Mihai: Avem cazul concret al lui Mircea Drăghici, care a primit un premiu de consolare prin numirea sa la Autoritatea Electorală Centrală, un exemplu?

Ion Cristoiu: Da, dar Dragnea nu face aceste premii în numele PSD-ului. Ați înțeles șmecheria, el este certat, e împotriva lui X, Y, Z, da? Și atunci se duce, îi cheamă pe M, P și le spune „Ce vreți?” Și ăia, vor și ăia ceva și, repet, el are sacul cu cadouri, este foarte important! Agenții, consilieri, gândiți-vă…

Monica Mihai: Locuri pe la companiile de stat, în consilii…

Ion Cristoiu: Plasează la CNA, la consilii de administrație și, la consiliile de administrație să știți că la TVR și la Radio sunt chiar niște sinecuri, nu știu, am înțeles că-ți dă un telefon pe gratis, e bun și ăla. Pentru oameni… și nu mai spun la Senat, la Parlament, la Camera Deputaților, sunt zeci de funcții…

Monica Mihai: Pe care el poate distribui după bunul plac, pentru a-și regla problemele.

La toate ambasadele, la presă, lucrează niște fătuce care nici nu știu ce e ăla cuvântul presă

Ion Cristoiu: Acum, între noi fie vorba, nici ăia nu au credințe, că dacă ar avea ar spune „Bă, nu mă cumperi”. Ei sunt ușor de cumpărat, nu mai spun de consul, la ambasade. Să vedeți la toate ambasadele, la presă, lucrează niște fătuce care nici nu știu ce e ăla cuvântul presă, cred că e presă hidraulică. De aia spun că e foarte important, dar, revenim. Ei vor începe acum o campanie, PSD-ul, că le pune bețe în roate, ați văzut că a și zis, bețe în roate cu B mare. Din nenorocire pentru PSD, poporul nu este conștient, și n-are cum, că este Iohannis cel care întârzie bugetul. Deci, tactica lui Iohannis nu e rea, pe lângă faptul că el satisface nevoia antidemocratică a unui electorat al lui, din ăsta care zice „nu mă interesează cum zice Constituția, noi să-i împușcăm pe…”

Monica Mihai: Pe corupți…

Ion Cristoiu: Pe corupți, pe PSD-iști, dacă se poate să-i împușcăm. Nu contează că nu poți să-i împuști. Dar în același timp, el face uriașe pagube economice.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Păi, bugetul întârzie, sigur că va veni mașinăria PSD-istă, se va duce seara la televizor și vor citi următorul mesaj: „Noi întârziem și nu avem pensii și n-avem alocații din cauza lui Iohannis”. Da, dar, încă o dată, pentru marea majoritate a populației, inclusiv pentru electoratul PSD, responsabil de administrarea țării este pilotul, adică Guvernul. Guvernul. Când vă urcați într-un Boeing, nu spuneți că de vină e compania dacă stewardesele alea, nu știu, au ciorapii căzuți. E de vină pilotul. Sau, dacă pilotul merge prost, nu spuneți că e de vină șeful companiei care l-a pus pe pilot – iar acesta era nu știu ce era neam cu el. Pilotul, la ora actuală pentru majoritatea populației, pilotul este PSD-ul, el e la guvernare.

Schizofrenia Constituției face ca președintele să poată boicota administrarea țării fără să aibă responsabilitate

Monica Mihai: Și PSD pilotează prost.

Ion Cristoiu: Pilotează prost prin aceste măsuri, pentru că schizofrenia Constituției face ca președintele să poată boicota administrarea țării fără să aibă responsabilitate. Aici este nebunia pentru că președintele poate să blocheze bugetul, poate să respingă miniștri, teoretic și practic absența miniștrilor a avut repercusiuni, dar electoratul nu a făcut legătura că miniștrii ăia nu au fost numiți de Klaus Iohannis, pentru că pilotul… Pilotul este Guvernul, dacă până și dacă plouă prea mult și inundă ați văzut, de vină e guvernul. Este o tactică foarte bună, dar nu trebuie să uităm că PSD-ul trebuia să știe acest lucru și trebuia să facă bugetul din noiembrie. Aici a venit greșeala lor.

Monica Mihai: Au amânat bugetul mai mult decât a fost amânat oricare alt buget.

Ion Cristoiu: Dacă ați observat, în decembrie 2016, cazul Shhaideh – eu am și scris atunci – a atras atenția PSD-ului să n-ajungă la mâna lui ăla. A ajuns, a dat doi premieri peste cap, a făcut remanieri. Cu bugetul, dacă era în noiembrie, putea să zică: „Foarte frumos, nicio problemă, mai e până în februarie”. Adică,ei sunt cei care nu iau în calcul posibilitatea ca președintele să refuze, să încalce Constituția și atunci asupra lor se va repercuta anumite nenorociri provocate, sigur, de întârzierea bugetului.

Monica Mihai: Că vorbim de întârzierea bugetului, e clar…

Ion Cristoiu: Dar e clar că SRI-ul va funcționa cu fostul buget, din punctul ăsta de vedere…

Monica Mihai: La rectificarea bugetară…

Ion Cristoiu: Nu, nu le taie încă bugetul, pentru că rămâne varianta de buget veche, aia de anul trecut, și atunci pe aia ei mai au bani.

Monica Mihai: Motivul bugetului va crea noi tensiuni în Partidul Social Democrat? Faptul că se tergiversează bugetul?

Tensiunile din Partidul Social Democrat nu au nicio legătură cu țara

Ion Cristoiu: Tensiunile din Partidul Social Democrat nu au nicio legătură cu țara. Au legătură cu bătălii între grupări și, deocamdată, v-am explicat mai înainte, se vede că n-ați fost niciodată baron PSD, el are sacul, ei sunt la putere și pot să ofere oricând un cadou, un cadou unui baron local care are nevoie. Vă imaginați câte neamuri are un baron local? Mai are și iubită

Monica Mihai: Mai are și rude, rude de gradul întâi, doi…

Ion Cristoiu: Da, și cărora, stați un pic, că dacă le dai un post de bugetar pe undeva, am înțeles că un bugetar din ăla nu face nimic. Mi-a povestit cineva, un ministru care a fost numit nu demult și nici n-a apucat să intre în birou și a și venit o tanti, o fătucă și a zis „Cioc, cioc, m-a trimis domnul Dragnea. De ce? Păi, trebuie să fiu cutare

Monica Mihai: „Cum să nu, semnăm contractul de angajare”…

Ion Cristoiu: Așa că nu e ușor.

Monica Mihai: Dar chiar și așa, cu atâtea promisiuni și cu atâtea cadouri, între ghilimele, pe care Liviu Dragnea le-ar putea oferi baronilor PSD, există totuși oameni și voci dintre baronii locali care nu mai sunt dispuși să accepte regimul lui Liviu Dragnea. Printre aceștia se numără și Marian Oprișan…

Ion Cristoiu: Un susținător…

Monica Mihai: Un susținător înverșunat al lui Liviu Dragnea până în momentul de față, haideți să vedem ce a declarat săptămâna aceasta Marian Oprișan.

Fragment din declarația lui Marian Oprișan după Cex PSD, 19 februarie 2019

„În anul 2019 se finalizează și mandatul domnului Dragnea și mandatul conducerii centrale a partidului și în anul 2019 trebuie făcut congres și trebuie făcute alegeri pentru președinte… la termen, probabil la sfârșitul lunii octombrie… Mai greșește și el din când în când, da-i băiat bun.”

Fragment din declarația președintelui PSD, Liviu Dragnea, 19 februarie 2019

„Nu-s de acord cu ce spune el… Da, așa e, oamenii își mai schimbă părerea… Fiind un an cu campanie prezidențială, de obicei partidele se ocupă de campania prezidențială”

Dacă mai zice încă o dată, eu îmi scot pălăria și spun că Oprișan e un disident

Monica Mihai: Aici președintele PSD făcea referire la momentul în care ar trebui să aibă congresul PSD la finalul anului. Cum vedeți această tensiune între Marian Oprișan, aliatul lui Liviu Dragnea până în prezent?

Ion Cristoiu: Marian Oprișan a fost împotriva puciștilor din septembrie, acum a ieșit cu o intervenție publică. Pagubele sunt ale PSD-ului pentru că Partidul Social Democrat era definit prin – de aia și stârnea ură – prin… soliditate, așa… un imperiu, cam cum erau romanii pe vremurile lor de glorie. Adică dictatura PSD era înfiorătoare, pentru că era și a unui partid foarte unit

Monica Mihai: Și organizat…

Ion Cristoiu: Toate problemele se rezolvau la ei în boschet. Rar ieșea unul și făcea… ăsta nu era partid democratic. Acum, prin intervenția domnului Oprișan, adâncește ideea că e ceva în acest partid. Aș paria, dacă m-ați provoca, că domnul Oprișan mai intervine încă o dată. Adică, deocamdată a zis o dată, dacă zice încă o dată, uitați-vă la Firea! Firea o ține… Dacă mai zice încă o dată, eu îmi scot pălăria și spun Oprișan e un disident. Deocamdată, a zis o singură dată, pentru că e și aici riscul, cum spuneam, sacului, știu eu ce vrea…

Monica Mihai: Adică să fie atitudinea lui o începere a unei negocieri pentru ceva?

Ion Cristoiu: Eu asta am spus. Deocamdată, a avut o singură intervenție, da? De atunci, nu a făcut nimic, n-a trimis o scrisoare, nu a ținut conferințe de presă.

Monica Mihai: N-a trimis o scrisoare ca ministrul Educației Ecaterina Andronescu, care a și…

Ion Cristoiu: Păi da, nu putem spune – eu de aia am spus, pariem, dacă mai iese încă o dată sau dacă face ceva împotriva lui Dragnea, atunci o să spun că e chiar un dizident. Dacă nu, înseamnă că nu era chiar atât de consecvent în această acțiune împotriva lui Dragnea. E greu de presupus că Oprișan se teme că va fi dat afară din partid el. S-ar putea să fi fost…

Monica Mihai: Au mai fost situații în care baronii…

Ion Cristoiu: Nu știu. Deocamdată, o singură dată l-am văzut și nu atât de…

Monica Mihai: Vehement.

Ion Cristoiu: Cazul Ecaterinei Andronescu și al Gabrielei Firea au fost gesturi, adică scrisori, conferințe de presă, chiar au fost gesturi publice. Deocamdată, Marian Oprișan, am aflat că a spus ce a spus la Comitetul Executiv Național. A ieșit, nu a zis, a fost ca Firea, hai să luăm…

Monica Mihai: A zis totuși „Dragnea e un om bun”

Ion Cristoiu: Noi comparăm cu Gabriela Firea. Gabriela Firea l-a tocat de nu s-a văzut, adică a scris și o scrisoare, a făcut și conferințe de presă. Deocamdată, nu știu, n-au divorțat încă, ca să fac o comparație improprie, deocamdată sunt, așa, în faza de…

Monica Mihai: De certuri

Ion Cristoiu: Certuri mici și din certuri mici se poate naște o iubire mare, ca să fac un panseu neghiob la ora asta.

Monica Mihai: Care este miza acestui congres, de există atâta presiune în jurul congresului PSD?

Congresul PSD este o fantezie

Ion Cristoiu: Congresul PSD este o fantezie, pentru că PSD-ul își rezolvă problemele înainte de congres. Dumneavoastră vă imaginați că pentru a tranșa o lovitură de stat în PSD e nevoie de… Congresul vine și confirmă lovitura, dar în rest, nu știu. Mai țineți minte cum a fost lucrat Năstase? Era un hotel acolo…

Monica Mihai: Noaptea cuțitelor lungi…

Ion Cristoiu: Da, de câte ori trec, mă duc spre Otopeni, este un hotel acolo, Confort, al unui baron și acolo… Culmea a fost că Năstase îi convocase…

Monica Mihai: Și a plecat el din…

Ion Cristoiu: Dar el îi convocase crezând că va avea un sprijin și într-o noapte, la hotel, nu la Parlament… Dacă rezolvă, rezolvă peste noapte și știind istoria PSD-ului, învingătorul nu va fi niciunul din cei de acum, va fi gen Ponta, adică…

Monica Mihai: Cine ar putea veni din PSD din spate?

Ion Cristoiu: Nu știu. Vă reamintesc că Geoană a venit peste noapte, de regulă, ăla care-și depune candidatura…

Monica Mihai: Ultimul…

Ion Cristoiu: Cu o noapte înainte de alegeri. Și Ponta la fel, nu țineți minte că erau acolo bătălii? Cristian Diaconescu…

Are șanse un al treilea, care stă pe undeva, pe acolo

Monica Mihai: Ponta a fost sub aripa lui Mircea Geoană mult timp.

Ion Cristoiu: Potrivit unor documente, a fost al lui Năstase. Da, am spus, că la ei nu… dacă urmărim realitățile din PSD, nu pariați pe adversari… niciunul nu are șanse. Are șanse un al treilea care stă pe undeva, pe acolo. Când se vor anunța candidaturile, trebuie să urmărim ultima noapte. Că în ultima noapte, vine unul, cum a fost… Că Ponta la fel era, spunea că nici vorbă să candideze și deodată, anunță în dimineața dinaintea alegerilor: „Gata. M-am hotărât să rezolv partidul și țara și eu sunt credincios partidului” și a câștigat alegerile. La Geoană a fost la fel. De Geoană nu se știa nici până la alegeri, am fost acolo în toiul bătăliei, era la Sala Palatului… de abia după ce a ținut cuvântarea… când am văzut că îl aplaudă ăia, aplaudacii din sală zic:”Gata!„. Am și anunțat atunci în direct, eram pe la o televiziune, zic: „Ăsta e viitorul președinte”, erau să leșine ăia, e viitorul președinte, „Păi, de ce?” „Păi după sală”. Adică, la Iliescu s-a făcut gol, plecau ăia din sală, fiecare a ținut un discurs… Atunci când a venit Geoană, sala era… toți au venit în sală, deci fiecare dintre candidați ținea un discurs, da? Și era aceeași sală, a Palatului. Când a venit rândul lui Iliescu, toți s-au dus la bufet și sala era… erau un pâlc acolo dintre care toți erau supărați pe Iliescu. Și când a luat cuvântul Mircea Geoană, în acel moment toți, de la bufet, de la WC, de p-afară, de unde erau, s-au dus și sala era plină și, și montată, montată în ghilimele, tot ce spunea Mircea Geoană, care totuși era…

Monica Mihai: Foarte bine primit

Ion Cristoiu: Repetase și el toată noaptea, așa… înflăcărat și atunci am zis:”Gata, e limpede, el este viitorul președinte”.

Dragnea rămâne în partid cu el însuși

Monica Mihai: Cu cine mai rămâne Liviu Dragnea în partid, având în vedere că mulți dintre baronii locali. fie au fost excluși, fie au plecat spre ProRomânia?

Ion Cristoiu: Cu el însuși. Deocamdată e suficient, câtă vreme e președintele partidului și a fost și votat printr-un referendum. Deocamdată nu are nevoie să-l mai… repet, singurul mare examen pentru oameni ca Dragnea sunt alegerile. Dacă, repet, dacă la europarlamentare iese chiar un eșec catastrofal, atunci s-ar putea să aibă probleme, deși nu cred.

Monica Mihai: Credeți că va pleca Liviu Dragnea de bună voie dacă va fi un eșec la europarlamentare?

Ion Cristoiu: Nu, pentru că Liviu Dragnea, după părerea mea, trebuie să fie candidatul care să-l facă președinte pe Klaus Iohannis. Eu nu cred că scenariul este ca Liviu Dragnea… Păi, dacă pleacă Liviu Dragnea și pun ăștia un candidat la președinție bun… Vreți să piardă alegerile Iohannis? El va candida sigur și nu e bine să-l păstrăm pe el? Ca să zicem așa… Eu, dacă aș fi din mașinăria care vrea să-l facă pe Klaus Iohannis președinte… Păi, cel mai bun contracandidat e Dragnea.

Monica Mihai: Lumea va merge sigur la vot.

Ion Cristoiu: Lumea va merge la vot și vă imaginați, oricât de slab e Iohannis, îl vom vota pe el, toți. Decât pe Dragnea mai degrabă pe Klaus Iohannis.

Monica Mihai: Ăsta va fi și sloganul campaniei probabil.

Ion Cristoiu: Da, și îmi permit să lansez această ipoteză: Cioloș va fi un iepure. Eu de aia mă tem că varianta președintelui este să fie în primul tur. Eu cred că se merge pe varianta „Câștig în primul tur„.

Monica Mihai: De ce?

Un președinte ales din primul tur ar da posibilitatea sistemului să revină

Ion Cristoiu: Păi, în primul tur ar fi o premieră. Cum ar suna titlurile: „Premieră absolută în postdecembrism„, va câștiga din primul tur. Câștigând din primul tur, i-ar da acel capital uriaș politic. Dacă va câștiga în al doilea tur, nu-i o noutate, nu-i așa de mare capitalul. Dacă câștigă din primul tur, poate să schimbe guvernul pe loc, adică are…

Monica Mihai: Are susținere suficientă.

Ion Cristoiu: O lună, două are impactul succesului uriaș. Repet: ar fi o premieră postdecembristă să câștige din primul tur, să bată pe candidatul PSD. Nu în ultimul rând, ar da posibilitatea sistemului să revină. Acum, ei sunt în derută, sistemul, statul paralel, dar când va reveni… și atunci îl arestează și pe Dragnea, ca să terminăm. Eu cred că asta și cred în acest context, că și Dacian Cioloș sau chiar Codruța, dacă se va duce, vor fi iepuri, în sensul că, cu o săptămână înainte de primul tur, vor renunța în favoarea lui Klaus Iohannis. Nu vi se pare interesant scenariul?

Monica Mihai: Ar fi.

Ion Cristoiu: Adică Dacian Cioloș și cu USR-ul ar încălzi…

Monica Mihai: Scena…

Ion Cristoiu: Marea problemă la primul tur este prezența la vot, da? Prezența la vot a dreptei, a celor de dreapta. Foarte mulți nu ies decât în al doilea tur, când…

Monica Mihai: Când au de ales între cei doi.

Ion Cristoiu: Și când începe mașinăria aia „Aoleu, să nu ajungă ciuma roșie!” Problema este ca să poți să-i scoți, cum aș face eu, dacă aș fi la bodegă și aș povesti în numele echipei lui Klaus Iohannis, atunci Dacian Cioloș sau cine-or mai fi, va încălzi electoratul ăsta care nu ieșea, ba chiar îl va critica pe Klaus Iohannis „Ieșiți pentru mine”, da? În acel moment, cu o săptămână înainte, vi se pare absurd? iese și spune „Mă sacrific având în vedere că ciuma roșie…”, mai vârâm și niște sondaje lui Dragnea că el ar câștiga, nu-i așa?

Monica Mihai: Ca să fie tot tabloul

Ion Cristoiu: Ca să fie pericolul, da? „Ieșiți, ieșiți. Eu cedez voturile, chem militanții mei la vot”

Monica Mihai: Să-l voteze pe Iohannis pentru a nu câștiga Liviu Dragnea.

Ion Cristoiu: Așa el se sacrifică, Cioloș, da? Și atunci, dacă tot aveau de gând să iasă toți, toți sunt încălziți, vor ieși. Poate să fie și scenariul ăsta. Eu nu cred că se merge numai pe turul al doilea, pentru că e prea puțin.

Monica Mihai: Asta ar presupune ca și Cioloș să cunoască acest plan și să facă toate mișcările în direcția aceasta.

Ion Cristoiu: Trebuie să-l cunoști când ești iepure manipulat. Vei ști cu o săptămână înainte. Nu-i așa de simplu, adică de regulă nu ți se spune că te înșeală. Vin niște tipi, îți spun „Știți, aveți șanse extraordinare, am făcut noi niște sondaje” – știți cum se fac sondajele pe primul loc, se mai duc niște colegi de-ai dumneavoastră, de-ai mei că sunt în vârstă, și spun „Cioloș intră în turul al doilea, îl bate pe Klaus Iohannis” și Cioloș…

Monica Mihai: Și el crede.

Ion Cristoiu: Păi, cum să nu creadă, dacă toți îți spun că ești frumos? La un moment dat, începi să crezi, să știți că chiar crezi, chiar crezi, chiar dacă ești urât. Și Nero credea că e mare actor, pentru că toată lumea îi spunea că e mare actor. Nu mare împărat, și până la urmă chiar a crezut.

Găsiți partea a doua a emisiunii „Gândurile lui Cristoiu, AICI.

 

Autor

Citește și