Gaura din bugetul României și TAXELE PE CARE GUVERNUL LE NEGOCIAZĂ cu FMI. „Scenariul de bază” al ministrului bugetului, Liviu Voinea: „Există un gol care trebuie umplut”
This browser does not support the video element.
Guvernul ia în calcul, pentru 2014, eliminarea excepțiilor de taxare a unor categorii de venituri, excepții existente în prezent în Codul fiscal, și lărgirea bazei de impozitare, pentru a umple golul care există „în scenariul de bază” pentru bugetul pe anul viitor între venituri și cheltuieli.
„Scenariul de bază nu cuprinde în acest moment o creștere de taxe care afectează salariul de bază. Dar în scenariul de bază există un gol între venituri și cheltuieli care trebuie umplut. Trebuie luate măsuri, dar preferăm măsuri de natura eliminării excepțiilor care sunt în codul fiscal. Sunt mulți care sunt exceptați”, a declarat, marți, la GÂNDUL LIVE, ministrul Bugetului, Liviu Voinea, evitând să precizeze exact care vor fi măsurile concrete avute în vedere, pe motiv că ele sunt discutate în acest moment cu FMI. Șefului Bugetului nu a fost însă la fel de rezervat când a venit vorba despre impozitele pentru persoanele aflate în întreținere: „Nu impozităm nici nevesta, nici amanta. Asta pot să v-o infirm categoric”.
„Facem bugetul pornind de la rectificarea din 2013, la asta adăugăm prognoza de venituri, prognoza de creștere economică pentru 2014, cât avem voie să ne întindem ca deficit și ce cheltuieli avem nevoie și rezultă diferența care trebuie acoperită prin diverse măsuri fiscale”, a insistat Voinea, amintind că și la elaborarea cadrului financiar pentru acest an, pentru pentru închiderea pe un deficit negociat inițial de 2,1, a fost nevoie adoptarea unor măsuri fiscale, în plus față de cele existente.
În acest moment, potrivit Codului fiscal există o serie de venituri asupra cărora nu se aplică contribuțiile sociale sau de sănătate, printre ele veniturile din dividende, dobânzi, drepturi de autor sau activități de tipul PFA.
Cum se va calcula acciza la carburanți
Guvernul intenționează să renunțe anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, a anunțat Liviu Voinea fără a preciza însă care va fi noua modalitate de calcul. Anunțul a fost făcut în contextul în contextul în care a fost întrebat dacă susține introducerii „taxei Fenechiu”, fostul ministru al Transporturilor propunând suplimentarea cu 10 eurocenți la litru a accizei pentru combustibil, banii urmând să se cheltuiască pentru construirea de autostrăzi.”Rămâne de văzut. Ce nu mi se pare mie în regulă la accize este altceva: și anume această determinare a nivelului la 1 octombrie. Nu este niciun motiv plauzibil pentru care accizele sunt legate de cursul de schimb de la 1 octombrie”, a spus ministrul Bugetului
Ministrul a evitat însă să răspundă la întrebarea dacă prețul benzinei va crește ca urmare a noii metode de calcul. „Vom vedea . Dumneavoastră găsiți o motivație logică pentru care avem determinarea la 1 octombrie? A existat o motivație câtă vreme era clar că se depreciază în permanent cursul de schimb. Și atunci aveai cumva o certitudine că prin raportarea unui curs mai mare vei ave încasări. Dar cursul e foarte stabil, raportarea la cursul de schimb nu se justifică”, a spus el.
Creștere economică estimată la 2,2 la sută și un deficit „de la 2,5 în jos”
În privința indicatorilor macroeconomici, care sunt negociați cu FMI pentru bugetul pe anul 2014, ministrul a precizat că se are în vedere o creștere economică de 2,2 la sută pentru anul viitor, o continuare a consolidării fiscale astfel încât ținta de deficit să fie stabilită de la deficitul rectificat de 2,5 la sută în jos.
Guvernul a convenit cu FMI o rectificare bugetară pe minus cu 3 miliarde de lei față de veniturile estimate pe 2013, negociind o creștere a deficitului pentru anul în curs de la 2,3 la 2,5 la sută. Rectificarea urmează să fie adoptată în ședința de guvern de miercuri.
Cine face bugetul
De construcția bugetară se ocupă nu mai puțin de 500 de funcționari din minister, susține Liviu Voinea. Sistemul este unul foarte bine stabilit. Având în vedere o serie de date macroeconomice se stabilește o anvelopă bugetară și se transmit ministerelor limitele de cheltuieli.
„Se dau ministerelor limite de cheltuieli și ele trebuie să se încadreze în aceste limite. Există un sistem electronic, un fel de intranet, în care ordonatorii de credite, sunt 54, care fac propuneri. Ei completează. În baza unei anvelope bugetare, plecăm de la nivelul veniturilor anului curent cât mai bine estimate. Acum, pentru 2014, am plecat de la estimarea veniturilor, din ultima rectificare tăiat cu cele 3,7 miliarde. Limita se dă în baza unui realizat de venituri, cazi de acord asupra indicatorilor macro, creșterea și deflatorul, ai o creștere nominală a PIB-ului cu care crești veniturile. Spui care sunt cheltuielile fixe, salarii, pensii, dobânzi, spui care sunt prioritățile de investiții, dacă sunt angajamentele de decizie politică și spui care este anvelopa de cheltuieli. Care este diferența față de nivelul previzionat al veniturilor, cât am voie deficit. Am un nivel al veniturilor și chelzuielilor. Dau limitele la ministere, care vin cu propunerile încadrându-se în limite. după care ne întâlnim cu fiecare minister în parte, discutăm, vedem dacă estimările sunt corecte, după care se adoptă în guvern”, a explicat Voinea schema până la adoptarea în guvern a bugetului de stat.
Voinea a mai spus că negocierea cu FMI pentru buget a început în urmă cu două săptămâni.