Geoană: Anexarea Crimeei s-a produs deja, reținerea va trebui să fie cuvânt de ordine la Kiev

Publicat: 16 03. 2014, 11:27
Actualizat: 08 06. 2014, 07:56

„Este cel mai complicat moment pe care regiunea noastră și Europa în ansamblu l-a avut în ultimii 45 de ani. Nu am mai avut un moment în care o mare putere, Federația Rusă, intră într-un conflict frontal cu o putere regională, Ucraina, într-o escaladare de tensiune și de retorică cu blocul occidental, european și nord-american”, a comentat senatorul PSD situația din Crimeea.

Potrivit lui Mircea Geoană, referendumul din Crimeea va da cel mai probabil un rezultat favorabil alipirii Crimeei la Rusia, în acest context Guvernul de la Kiev fiind pus într-o situație „extrem de delicată”, iar în continuare „reținerea trebuie să fie cuvântul de ordine în Ucraina”.

Senatorul PSD a afirmat că „suntem într-o fază în care referendumul din Crimeea, plus o eventuală decizie a Federației Ruse de a recunoaște referendumul și de a accepta anexarea de facto a Crimeei ne duce într-o situație extrem de complicată, cu risc de escaladare”.

„Anexarea Crimeei s-a produs deja, este o anexare de facto. Tăcut, cu elemente de noutate din punct de vedere al intervenției militare, când vezi militari fără însemne militare, profesioniști, ruși, care intră în Parlamentul de la Simferopol (…) în esență, în momentul de față, tot ce înseamnă punct nodal, strategic, din Crimeea, este sub control și ocupare rusească”, a declarat Mircea Geoană, fost ministru de Externe.

Geoană a mai spus că „adevărata încercare” va fi pe 21 martie, când Duma de Stat din Rusia va lua în dezbatere două legi importante, prima prin care se facilitează alipirea de teritorii preponderent rusofone la patria mamă, la Federația Rusă, „o lege care facilitează o eventuală alipire a Crimeei la Federația Rusă”, iar cea de-a doua lege, care va fi legată și de decizia de la Bruxelles a miniștrilor afacerilor externe din UE, privind faza a doua de sancțiuni economice pentru Federația Rusă.

Senatorul social-democrat a mai afirmat că riscul de conflict mai mult sau mai puțin deschis în regiune „ne dezavantajează în sensul unei atmosfere complicate și a redesenării potențiale a granițelor în Europa”.

„Mă gândesc cu foarte mare preocupare dacă planul rusesc este de activare, pe model Crimeea, a tot ce înseamnă enclavă prorusă de la periferia fostului imperiu”, a menționat Mircea Geoană, făcând referire la Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria și precizând că, în acest sens, „ușor-ușor ne ducem către ceea ce înseamnă interesul vital național românesc, legat de Republica Moldova și de vecinătățile noastre”.