Prima pagină » Știri politice » Geoană: Ar fi mai prudent să se organizeze referendumul constituțional când pragul este de 30%

Geoană: Ar fi mai prudent să se organizeze referendumul constituțional când pragul este de 30%

Geoană: Ar fi mai prudent să se organizeze referendumul constituțional când pragul este de 30%
Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, luni, că, din punct de vedere politic și practic ar fi mai prudent să se organizeze un referendum constituțional atunci când pragul de validare va fi de 30 la sută.

Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, luni, că, din punct de vedere politic și practic ar fi mai prudent să se organizeze un referendum constituțional atunci când pragul de validare va fi de 30 la sută.

„Cred că politic și practic ar fi mai prudent să avem un referendum atunci când pragul va fi de 30 la sută, pentru că și la un prag de 30 la sută ar trebui să vină 5,5 milioane de români să voteze referendumul. Chiar și așa nu este o cifră ușor de atins”, a afirmat el.

El a făcut aceste declarații, întrebat dacă personal optează pentru un referendum cu prag de validare de 50 la sută organizat înainte de expirarea termenului de un an stabilit de Curtea Constituțională sau unul cu prag de 30 la sută după acest termen.

Parlamentarul a subliniat că participarea a nouă milioane de români la vot pentru modificarea Constituției este „un obiectiv extrem de greu de atins, dacă nu imposibil”.

„De aceea, evident, conducerea USL va trebui să ia o decizie după anunțul acestui an sabatic pe care Curtea Constituțională ni l-a introdus în dezbaterea cu privire la referendum. Țineți minte că la alegerile parlamentare din decembrie anul trecut pentru USL au votat 4,3 milioane de români. Deci, pe lângă votanții USL, dacă ar veni toți la vot la referendum, ar trebui să mai găsim încă un milion și ceva de cetățeni care să vină să își exprime opinia la referendum”, a menționat Mircea Geoană.

El a adăugat că riscul ca și la 30 la sută să nu treacă referendumul este destul de important, în condițiile în care acest subiect a devenit unul de profundă divizare politică în loc să fie un efort de unificare la nivel politic și de opinie publică, când „biserica sau nu știu ce fel de minorități încearcă să se anihileze reciproc”.

Dacă ar fi să recomand sau să sugerez o atitudine, cred că riscul de a nu valida referendumul este mai mare decât riscul de a amâna referendumul într-un moment mai propice din punct de vedere politic și electoral.

Vicepremierul și ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea a declarat, duminică, la Antena 3, că nu renunță, ca urmare a deciziei CC privind constituționalitatea pragului electoral la referendum, la ideea consultării populare în octombrie, menționând că aceasta ar putea să dureze trei zile.

Dragnea a subliniat că revizuirea Constituției și regionalizarea sunt două proiecte majore pentru viitorul României, și de aceea nu este adeptul amânării acestor proceduri.

Întrebat dacă ia în calcul, așa cum a mai spus, organizarea unui referendum care să se întindă pe două zile, Dragnea a răspuns: „Poate să dureze și trei zile”.

Citește și