Geoană: Declarația lui Nuland, critică la adresa regimului Orban, dar și avertisment privind corupția

Publicat: 03 10. 2014, 15:45
Actualizat: 04 02. 2019, 12:55

„Este, fără îndoială, cea mai directă critică la adresa regimului Orban pe care am auzit-o din partea unui oficial america. Într-un fel, puteam prevesti această declarație, extrem de clară și neechivocă, din discursul președintelui Obama la Adunarea Generală ONU, când a existat o referire la fel de directă cu privire la acea declarație profund nocivă pe care premierul Orban a făcut-o cu privire la existența unei așa-zise democrații neliberale – deci, practic, propagandă pentru dictatură și autoritarism”, a spus Geoană.

El a arătat că, prin această declarație, Nuland a atras atenția, în același timp, și asupra faptului că securitatea în regiune, oferită de SUA, nu este una gratuită, ci trebuie să aibă un corespondent în lupta împotriva corupției.

„În același timp, doamna Nuland, cu obișnuita sa vervă, a atras atenția întregii regiuni post-comuniste, astăzi membri NATO și UE, că securitatea oferită în principal de către America și care este reconfirmată la cel mai înalt nivel prin articolul 5 al NATO, trebuie să aibă parte ca răspuns din partea regiunii de un efort comun de luptă împotriva corupției”, a spus Geoană.

În opinia sa, declarația lui Nuland a fost una extrem de directă împotriva regimului Orban din Ungaria, regim care, pe lângă gesturi nedemocratice, a și încălcat o minimă solidaritate regională atunci când a reconfirmat relația în zona de energie cu Federația Rusă, dar și atunci când a refuzat să reexporte prin conductele din Ungaria energie către Ucraina.

„Este cea mai clară critică la adresa unui regim care se îndreaptă tot mai mult către o formă modernă de populism și autoritarism, dar și un avertisment la fel de clar pentru întreaga regiune că securitatea nu vine pe gratis și că lupta împotriva corupției trebuie să continue cu intensitate și perseverență”, a spus Geoană.

El a spus că declarația e și un avertisment, având în vedere că nu se poate ignora faptul că nivelul înalt de corupție care încă există în regiune este un factor de insecuritate și o vulnerabilitate strategică pentru țările din regiune.

„Nu cred că (Nuland – n.r.) a făcut referiri explicite la adresa României. Discuția dintre premierul Ponta și doamna Nuland la New York a fost una extrem de constructivă și a fost o reconfirmare a angajamentului României de a merge mai departe la calea prevenirii și combaterii corupției, precum și o reconfirmare a unui statut strategic privilegiat în relația româno-americană”, a mai spus Geoană.

Subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a criticat joi liderii central-europeni care profită de apartenența la UE și NATO dar ignoră valorile democratice, oficialul american criticând și protejarea oficialilor corupți de urmărirea judiciară, fără a nominaliza explicit vreo țară.

„La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm și la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aș spune că amenințările interne la adresa democrației și libertății sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic și corupția, amenință visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Și vedem lideri din regiune care, în timp ce culeg beneficiile apartenenței la NATO și UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituții”, a afirmat oficialul american.

„Așa că astăzi îi întreb pe acești lideri: Cum puteți dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovați „democrația iliberală”, încurajați naționalismul, impuneți restricții presei sau demonizați societatea civilă! Pun aceeași întrebare și în legătură cu cei care protejează oficialii corupți de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependența țărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”, a adăugat Nuland.

SUA ar trebui să numească un ambasador la Budapesta care să obțină informații corecte despre Ungaria, a declarat, joi, la Washington Zsolt Nemeth, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, ca răspuns la acuzațiile subsecretarului de Stat american Victoria Nuland, relatează MTI.

d