Geoană: Nu suntem un partid într-un concurs de frumusețe între potențialii candidați la Președinție
Senatorul PSD Mircea Geoană a declarat, vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că „ar fi nenatural” ca PSD să nu aibă candidat la prezidențiale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Nu pot decât să mă bucur că, pe măsură ce ne vindecăm după rana lăsată de părăsirea corabiei de către domnul Antonescu, colegii și colegele mele se îndreaptă către soluția naturală ca PSD, cel mai mare partid al României, să aibă candidat propriu la prezidențiale. Eu asta susțin, am spus-o de ani, o spun și acum și mă bucur că și Victor Ponta și colegii din partid se îndreapătă spre această soluție absolut firească. Ar fi nenatural ca PSD să nu aibă candidat și ar fi și riscant pentru un eventual candidat susținut de noi și care ar avea dificultăți chiar să intre în turul doi”, a spus el.
Potrivit lui Geoană, în 2009, „candidatul PSD a obținut 99 la sută din voturile PSD, adică trei milioane de voturi”.
„Este o condiție minimă obligatorie. Evident, în turul doi, trebuie să găsim cea mai bună formulă pentru a putea să obținem două milioane de voturi în plus. În 2009, candidatul PSD a obținut 5,2 milioane de voturi, ceea ce face ca, între turul unu și turul doi, să fie nevoie de convingerea unui public mult mai larg decât publicul propriu de partid. Condiția minimă obligatorie este ca PSD să aibă candidat propriu. Candidatul PSD are prima șansă să câștige alegerile prezidențiale din România”, a spus senatorul.
Întrebat dacă la fel de „natural” ar fi ca liderul PSD să fie candidatul la funcția de președinte, Mircea Geoană a răspuns: „E o cutumă în partid, ceva nescris, iar Victor Ponta e un lider tânăr. După 25 mai va lua o decizie, vom lua o decizie și, într-un congres al partidului, vom alege formula cea mai bună. Dacă asta își va dori, partidul îl va susține. Dacă va dori să continue ca prim-ministru, va trebui să ne gândim la alte soluții. (…)”.
„E o decizie personală a primului ministru. Dacă se va sfătui cu noi toți, evident, vom încerca să-i dăm cel mai bun sfat. Scopul nostru este să putem să câștigăm alegerile prezidențiale pentru că orice altă formă în afara unui candidat al nostru înseamnă, de fapt, reinventarea regimului Băsescu. Toți se duc către formarea unui bloc, a unui conglomerat pe zona de dreapta sau pseudo-dreapta, ceea ce înseamnă negocierea cu Traian Băsescu. Un candidat din zona respectivă, oricum s-ar numi acela, înseamnă continuarea regimului Băsescu, un lucru care nu este bun pentru țară. De ajuns. Zece ani e mult prea mult și avem obligația să dăm României un început nou, după 25 de ani de reformă mai mult sau mai puțin convingătoare și după zece ani de regim Băsescu într-o lume care se schimbă, într-o regiune extrem de volatilă și de intensă, avem obligația să dăm României un nou început și o șansă la a se dezvolta. Deci, după 25 mai, va fi o decizie a domnului Ponta și a partidului, pe care o vom respecta cu toții”, a adăugat el.
Întrebat cum ar reacționa dacă partidul i-ar cere să candideze din nou la funcția de președinte, Geoană a răspuns: „Mie nu-mi place să mă autopropun, dar domnul Ponta a făcut o enumerare de potențiali candidați. A spus-o dânsul – și nu am cum să nu fiu de acord cu președintele partidului – că în PSD sunt doi potențiali candidați, domnia sa și cu mine. Vom decide după 25 mai, vedem ce se întâmplă și la celelalte partide, va fi o undă de șoc și la PNL și pe la PDL. Vom vedea. Luăm o decizie cu toții cu calm, cu rațiune și extrem de colegial. Noi nu suntem un partid într-un concurs de frumusețe între potențialii candidați. Suntem un partid prea serios, prea matur și prea mare ca să cădem în astfel de tentații facile. Vom lua o decizie cu toții după 25 mai, cum a spus domnul Ponta”, a conchis Geoană.
În calitate de înalt reprezentant al premierului pentru promovarea proiectelor economice strategice, senatorul Mircea Geoană a participat, vineri, la Bistrița, la o ședință a Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic a Camerei Deputaților, alături de ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, primari, șefi de instituții. La această ședință s-a discutat despre modificările ce vor fi aduse Legii pajiștilor.
Parlamentarii au venit la Bistrița la invitația Asociației pentru protecția mediului și prezervarea resurselor de apă Pro Someș, înființată acum zece ani și din care fac parte 23 de comune și trei orașe (Beclean, Năsăud, Sângeorz-Băi).
Parlamentarii, dar și Mircea Geoană, au plecat ulterior la plantat de arbuști ornamentali în parcul din Sângeorz-Băi. Ei mai au în program o vizită la o microhidrocentrală de la Șanț, pe platforma societății Silvania International de la Lunca Ilvei și la pepiniera Ocolului Silvic Lunca Ilvei.