„România este ultima țară din regiune care nu a semnat Convenția OECD privind anti-corupția. Acest lucru trebuie corectat neîntârziat. Modificarea legii finanțării partidelor este esențială pentru a sparge o adevarată cultură a corupției existente în jurul utilizării banului public”, a declarat Geoană, la Praga, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Geoană a precizat, totodată, că România este o țară de graniță a UE și NATO, iar consolidarea statului de drept este vitală pentru securitatea naționala a României și pentru securitatea Uniunii Europene.
„Corupția este o vulnerabilitate care afectează nu doar securitatea națională, ci bunăstarea întregii societăți prin întreținerea sărăciei, a dependenței, a unor servicii publice precare pentru ca resursele publice sunt risipite și tranzacționate politic în folosul personal al unui grup restrâns”, a mai subliniat senatorul român.
Potrivit lui Geoană, combaterea corupției în toate țările europene este o miză majoră pentru bunăstarea și securitatea comunității și pentru prezervarea democrației ca model de organizare a societății, el opinând că România a facut și face pași importanți în acest sens, ce pot reprezenta un model.
Geoană a susținut, în cadrul conferinței, că o justiție complet independentă și depolitizată reprezintă cheia de boltă a statului de drept și a arătat că statele post-comuniste din centrul și estul Europei trebuie să dezvolte un set de bune practici în domeniu, un adevarat standard de excelență al transparenței și bunei guvernări, plecând de la Declarația de la Praga privind Guvernanța și Lupta împotriva Corupției din 2012.
„Deși specifice, experiențele noastre sunt similare, iar nivelul de corupție este inacceptabil. EuroMaidanul a fost mai mult decât expresia opțiunii occidentale a unei părți a populației ucrainiene – a fost, mai ales, un strigăt de revoltă împotriva corupției, proastei guvernări și oligarhiei care sufocă dezvolatarea țării, de la Est la Vest””, a declarat Geoană.
El a propus, totodată, organizarea la București a unei versiuni regionale a World Governance Forum, cu invitarea statelor din regiune și a principalilor actori internaționali cu expertiză în domeniu.
La eveniment au mai participat Pietro Grasso – președintele Senatului din Italia, Norman Eisen – ambasadorul SUA la Praga, Lenka Habrnálová – ministrul Justiției din Cehia, Matthew Murray – Deputy Assistant Secretary pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, U.S. Department of Commerce, Dorin Recean – ministru de Interne, Republica Moldova, precum și reprezentanți ai puterii judecătorești din Cehia și SUA și ai unor instituții ce au drept obiectiv lupta împotriva corupției.