Mircea Geoană a fost citat ca martor în dosarul în care fostul primar al Sectorului 5 Marian Vanghelie este acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani. Acesta a dat declarații referitoare la ceasurile primite de la fostul edil, despre care se spune că ar fi fost cumpărate cu bani proveniți din mită.
„Cele trei ceasuri primite de la inculpatul Marian Vanghelie au reprezentat simple cadouri. Nu au făcut obiectul niciunei discuții cu acesta. Mi le-a oferit în calitate de coleg, fără nicio legătură politică și administrativă. Le-am primit cu ocazia a două onomastici: onomastica mea, împlinirea vârstei de 50 de ani și, respectiv, a soției. Nu cunosc nimic cu privire la proveniența lor. Nu știu exact marca celor trei ceasuri, dar le-am predat ofițerului de caz neatinse și, cu acea ocazie, s-au consemnat modelele și seriile ceasurilor. S-a întâmplat în 2008. Nu mi s-a solicitat de către acest inculpat nici cu aceste ocazii, nici în alte ocazii favoruri. Nu sunt specialist, nu cunosc valoarea acestor ceasuri. Cadourile primite, însă, cu ocazia unei aniversări rotunde nu mi-au atras în niciun fel atenția. Nu pot să preciz dacă Marian Vanghelie își permitea să îmi ofere aceste cadouri pentru că în calitate de lider politic nu aveam acces la fișa sa materială, dar având în vedere însemnele exterioare, nu era o chestiune ieșită din comun. Nu am studiat declarațiile de avere date de inculpat. Însă acesta a venit cu o stare materială bună în politică. Nu era un motiv de uimire pentru noi că avea resurse financiare suficiente pentru un trăi peste medie”, a declarat Mircea Geoană, în fața instanței Tribunalului București.
Avocatul lui Marian Vanghelie a întrebat martorul dacă are cunoștință despre zvonurile potrivit cărora acest dosar ar fi fost „fabricat”.
„Nu am cunoștință ca în speța în cauză să fi existat interferențe politice sau instituționale, dar apreciez asupra notorietății faptului că mijloace neortodoxe s-ar fi folosit de-a lungul timpului în alte cauze în război politic și instituțional. Mai subliniez că în cadrul luptei politice ce ar fi debutat cu ocazia alegerilor din 2009, ar fi existat imixtiuni nepermise în actul democratic și de justiție, posibil ca și inculpatul să fi avut de suferit de pe urma acestora. Valoarea celor trei ceasuri am aflat-o cu ocazia predării lor cand mi s-a prezentat valoarea estimată, cea de catalog. Nu am fost nici măcar curios, până la acel moment, de valoarea ceasurilor. Nu îmi amintesc valoarea, dar era însemnată”, a mai spus fostul ministru de Externe.
Marian Vanghelie s-a întrebat, la ieșirea din sala de judecată, de ce doar Mircea Geoană a fost solicitat ca martor.
„Dacă am mai oferit cuiva vreun ceas cadou, nu ced că asta face parte din viața publică, adică dacă am fost la ziua cuiva și am dus un ceas, niște butoni. Cadourile sunt cadouri și nu sunt mită. (…) Am subliniat special ca să fie clar pentru toată lumea. Eu, dacă vă dau dumneavoastră un cadou, nu știe nimeni. De aici se vede legătura cu Oprea și ceea ce spune el. De unde să sune? De ce la domnul Geoană? Eu am fost la câteva mii de oameni la zile onomastice – politicienii vorbesc, nu mai spun de oamenii simpli de la partid sau din altă parte. De ce nu i-a sunat pe toți? Oprea a dat o posibilă informație, gândindu-se că în decursul timpului i-am dus un cadou lui Geoană și de aici să dam altă conotație. Valorile sunt relative, cu unele produse poți să ai discuție și să negociezi de la 40% în jos. Nu întâmplător te sună cineva acasă: Vă rugăm să aduceți cadourile de la Marian Vanghelie. Au mai fost zile și cred că i-am dus o cravată. Au fost niște ani în care ne-am cunoscut. Nu vreau să fac nicio divagație, dar din lucruri mici se pot întâmpla lucruri mari. Eu am avut funcții când domnul Geoană a venit la partid. Eu nu aveam nevoie de nimic. Știți foarte bine că eu funcțiile mi le luam singur, nu-mi dădea nimeni funcțiile mele și nu mă dădea nimeni afară”, a spus Marian Vanghelie.
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în iulie 2015, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită și spălare de bani, unele fapte fiind săvârșite prin favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte.
Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de Mircea-Sorin Niculae și parțial de Laura Ciocan, a cerut și a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un „comision” de 20% din încasări.
„Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, conform procurorilor anticorupție.
Anchetatorii susțin că foloasele necuvenite la care se face referire în rechizitoriu au constat în predarea de sume de bani lichizi, încheierea și executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăți comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal, în cedarea părților sociale și, implicit, a patrimoniului – unei societăți comerciale către persoane indicate de edilul suspendat sau în transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Marian Vanghelie.
De asemenea, au fost achitate cheltuieli ale campaniilor electorale, au fost oferite ceasuri, s-au încheiat contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 București, în vederea susținerii financiare a organizării unor manifestări publice ce i-au adus capital electoral lui Marian Vanghelie și au fost achitate sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susținerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare.
Mai mult, procurorii arată că alte „foloase necuvenite” au constat în: suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Marian Vanghelie, suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparținând unei societăți comerciale, controlată de primarul suspendat, dar și de achitarea costurilor aferente unor petreceri private.
Astfel, potrivit sursei citate, prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infracțională a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei.
În aceeași perioadă, „o parte considerabilă din sumele de bani și din celelalte foloase patrimoniale necuvenite primite drept mită au fost supuse unor ample operațiuni de spălare de bani”, procurorii susținând că au fost utilizate circuite financiare fictive, desfășurate de Vanghelie, Niculae și de Laura și Sorin Ciocan, având rolul de a disimula produsele, obiect al infracțiunilor.