Prima pagină » Știri politice » Geoană: Vâna fascistoidă și cea comunistă nu au dispărut din România

Geoană: Vâna fascistoidă și cea comunistă nu au dispărut din România

Geoană: Vâna fascistoidă și cea comunistă nu au dispărut din România
Președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, cu ocazia comemorării în această Cameră a victimelor Holocaustului, că vâna fascistoidă și cea comunistă nu au dispărut din România și că ele se reciclează și sunt la fel de periculoase pentru stabilitate.

Președintele Comisiei de politică externă a Senatului, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, cu ocazia comemorării în această Cameră a victimelor Holocaustului, că vâna fascistoidă și cea comunistă nu au dispărut din România și că ele se reciclează și sunt la fel de periculoase pentru stabilitate.

„Ele se reciclează și sunt la fel de periculoase pentru stabilitatea nostră mai ales într-un context de țară aflată într-o anume cumpănă, slăbită, sărăcită, cu instituții șubrezite”, a spus senatorul, adăugând că acesta este, de fapt, mesajul care trebuie să plece de sub cupola Senatului României.

Potrivit afirmațiilor sale, în România demonii trecutului nu au dispărut, Geoană arătând că atunci când sunt scandări rasiste pe un stadion este, de fapt, o invitație pentru repetarea momentelor greșite din trecut.

El a criticat patul că, în prezent, politicieni tineri reîmpachetează ideologii care au condus la drame în trecut.

„Suntem datori să spunem că riscul repetării, poate în alte forme, a tragediilor trecutului european și românesc este aici”, a menționat parlamentarul, care a mai spus că privește „cu un sentiment de pericol” către viitorul apropiat.

„Nu am crezut în urmă cu douăzeci de ani, nu credeam în urmă cu câțiva ani că riscul de război și instabilitate la nivel internațional va fi astăzi va fi atât de intens ca și în anii premergători celui de-al doilea război mondial. Nu puteam să anticipăm că în totă zona limitrofă Europei, din Orientul Mijlociu în inima Asiei Centrale, din Afganistan până în Caucaz, din Siria în Irak, din nordul Africii către Israel, să existe, în același timp, atâtea focare de conflict și potențial de destabilizare”, a spus el.

Potrivit lui Mircea Geoană, există țări care în prezent vorbesc despre „Holocaust nuclear” la adresa statului Israel, există „un risc de radicalism islamic cu accente de militarism antisemit”.

„Există în acest moment un risc pentru pacea și stabilitatea noastră cum n-a mai fost din vremea care a condus la cea de-a doua mare conflagrație care a distrus Europa și a creat această cumplită noapte a holocaustului”, a preciat parlamentarul, adăugând că Europa nu este la adăpost de trezirea „vechilor demoni”.

„Mă doare să văd că vechi și noi minorități în Europa sunt astăzi pe post de țap ispașitor. Mă doare să văd națiuni civilizate și prospere cum alungă, nedemocratic și antieuropean cetățeni români pentru că sunt de etnie romă sau de orice altă formă de minoritate”, a declarat președintele Comisiei pentru politică externă.

Acesta a calificat, pe de altă parte, drept anti-european, obtuz și contraproductiv faptul că un minister de Externe „dintr-o mare capitală europeană”, a recomandat ca o stație de metrou „dintr-o metropolă și fostă capitală imperială” să nu poarte numele capitalei României doar pentru că România face parte dintr-un alt bloc și alianță politico-militară.

Senatorul PSD Dan Șova a declarat în plenul Senatului că momentul Holocaustului este „cea mai neagră filă din istoria umanității” ce a lăsat urme adânci și „nu trebuie niciodată uitate”.

„Holocaustul a devenit o bornă de referință, pentru istoria umanității în general, pentru că din acel moment cu toții am fost atât vinovați cât și victime”, a susținut senatorul PSD.

Șova a ținut să precizeze că statul comunist a șters din cărțile de istorie episodul Holocaustului, refuzând astfel mai multor generații, printre care se numără și cea a lui, cunoașterea acestui capitol întunecat din trecut.

El a precizat că, în calitate de senator, va face face demersuri pentru înăsprirea legislației în materia antisemitismului și care să asigure și studierea în școli și universități a istoriei legate de holocaustul românesc.

Printre senatorii care au luat cuvântul în plenul Senatului s-au mai numărat liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, senatorul PNL Varujan Vosganian, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, senatorul PDL Radu F. Alexandru și senatorul progresist Laurențiu Chirvăsuță.

Citește și