„Unul dintre lucrurile pe care România îl protejează în relația cu Republica Moldova este exact parcursul european al Republicii Moldova, pentru noi este un interes fundamental care nu numai că pleacă din istoria comună, din anumite elemente comune, eu zic că pleacă din interesele noastre strategice, pentru că Moldova pentru noi este un partener special și în același timp are o continuitate teritorială care pentru noi este foarte important să fie stabilă”, a declarat George Ciamba, pentru MEDIAFAX.
Ministrul George Ciamba vorbește și despre investițiile pe care România le-a făcut peste Prut, considerate de viitor.
„Să nu uităm că Administrația de la București în ultimii ani de zile a trecut la o abordare mult mai pragmatică decât era acum 20 de ani, discutăm despre proiecte de securitate energetică, proiecte importante și pentru Republica Moldova, cum e vorba de gazoduct, dar importante și pentru faptul că, cu cât e o țară care până acum e total dependentă energetică, are și alte alternative, poate într-adevăr să devină un partener pentru Uniunea Europeană. În același timp proiecte legate de școli, deci e vorba de tânăra generație, e vorba că România a făcut acum o investiție de viitor, deci eu cred că este o investiție care are o anumită perspectivă de a asigura o dimensiune strategică a relației cu România, în momentul în care investești în școli, investești în grădinițe este evident că toți acei copii care vor ști că acele lucruri au fost făcute de către România, vor avea o abordare. Noi credem, cât mai apropriată de țara noastră și cred că asta a fost un lucru care a contat, deci nu am rămas într-o relație undeva înghețată în timp, noi am proiectat ceva ce e pentru viitor”, a spus George Ciamba.
Ministrul pentru Afaceri Europene spune că cel mai important mesaj al autorităților de la Chișinău a fost legat de drumul european pe care țara trebuie să îl parcurgă.
„Am fost și cu domnul vice prim ministru Andrei Năstase și cu ministrul de Externe Nicu Popescu, deci eu cred că am avut o disponibilitate peste tot, iarăși am apreciat în mod deosebit afirmarea principiilor „vrem Europa, vrem parcursul european”. Următoarea vizită a doamnei Maia Sandu va fi la Bruxelles, are o atmosferă foarte bună la Bruxelles. (…) Noi avem un ansamblu de măsuri care se raportează la Republica Moldova și astăzi practic a fost semnalul în care am arătat că noi suntem foarte dispuși de a continua, guvernul Republicii Moldova este foarte interesat de a avea această cooperare și în același timp are mesaje foarte clare pe ceea ce înseamnă drumul european și în același timp are mesaje foarte clare în ceea ce privește conflictul Transnistria pentru că pentru noi este un element de securitate națională și un lucru foarte important modul cum vedem reglementarea acestui conflict și care sunt parametrii. A fost foarte important că suntem pe aceeași linie și practic avem aceleași abordări în ceea ce privește modul cum trebuie reglementat conflictul cu Transnistria, deci a fost un fel de super asigurare, pe care am avut-o și înainte de contact”, a mai spus ministrul Afacerilor Europene.
Maia Sandu a avut întrevederi, marți, la București, cu președintele Klaus Iohannis și cu membri ai Guvernului, în frunte cu Viorica Dăncilă. Este prima vizită a șefului Executivului, după recunoașterea Guvernului moldovean.