George Simion prezintă programul AUR pentru turism: Construcţia de insule artificiale în Marea Neagră, „ca în Dubai”

Publicat: 30 08. 2024, 17:17
Actualizat: 30 08. 2024, 17:28

Președintele AUR, George Simion, a prezentat vineri, 30 august, în Stațiunea Olimp din județul Constanța, măsurile prin care AUR își propune să readucă la viață turismul românesc. Măsurile sunt incluse în Planul Simion, program cu care președintele AUR candidează la alegerile prezidențiale. „Vrem, prin Planul Simion, ca România să fie ţara turismului. Putem face acest lucru.”

UPDATE 17:20

„De unde aveam turiști din fostele țări comuniste și din Suedia și alte state vestice, am lăsat un întreg patrimoniu pradă mucegaiului. Vrem, prin planul Simion, ca România să fie țara turismului. Putem face acest lucru. 98% din firmele de turism au capital românesc. Cu toate acestea avem numai 2 milioane de turiști anual, turiști străini, pe când românii anul trecut au plecat 3,5 milioane în străinătate pentru turism, din care un milion numai în Turcia. Asta este imaginea actuală a sectorului românesc”, a declarat George Simion, în cadrul evenimentului de prezentare al Planului Simion pentru turism.

Președintele AUR susține că o componentă importantă pentru revitalizarea turismului românesc este infrastructura.

Marea majoritate a turiștilor astăzi vin, cum am venit mai toți de aici, pe cale rutieră. De aceea, autostrada A2 trebuie legată urgent și trebuie urgentată legarea sudului litoralului de autostrada A2 și continuarea autostrăzii. De aceea, toate lucrările de infrastructură rutieră trebuie finalizate, pentru că altfel vorbim degeaba de turism dacă nu avem infrastructură. Ce trebuie făcut în plus? Pentru că nu o să avem, indiferent câte șosele vom avea, nu o să avem loc cu toții pe șosea. De aceea trebuie să găsim și alte căi de a ajunge la destinație. Aeroportul Tuzla trebuie dezvoltat, a subliniat George Simion.

O altă măsură care se regăsește în Planul Simion este stimularea turiștilor prin acordarea de prime de incoming de 10 euro pentru cei care rămân într-o unitate hotelieră mai mult de trei zile.

Românii preferă să nu stea în România, din cauza mai multor motive. Avem satul românesc, Marea Neagră, Delta și Munții Carpați, dar nu avem un plan de promovare. Fără un plan nu vom putea reuși să creștem. O altă problemă este urbanismul. Când românii se duc în Spania se duc cu un motiv. În stațiuni s-a construit haotic, fără să existe un plan în acest sens. Avem nevoie ca statul să intervină și să creeze mijloacele pentru a crea această infrastructură de turism, a declarat Marius Lulea, prim-vicepreședinte AUR, în cadrul evenimentului organizat la Olimp.

Despre problemele din turismul românesc a vorbit și Mohammad Murad, om de afaceri, propunerea AUR pentru portofoliul de Viceprim-ministru cu atribuții în Turism și Antreprenoriat.

„România are nevoie astăzi mai mult ca niciodată de un președinte dedicat, un președinte implicat, un președinte care are curaj să spună nu când e vorba de interesele României. Da, domnul președinte Simion este o persoană care poate să asume orice lucru. Este un tânăr atipic, ambițios. Sunt foarte atent, știu ce înseamnă turismul, sunt un medic care am venit și am făcut radiografia turismului românesc. Făcând această radiografie a turismului românesc în prezent am observat următoarele: 500 de mii de oameni lucrează, activează în turism și în anexele lui; venituri numai la nivel de PIB 5,5 miliarde. (…) România are ce oferi. Avem foarte multe. Eu consider că România, întreaga Românie, trebuie să devină o stațiune turistică. Peste tot unde privim dăm de lucruri frumoase în România. Dar, din păcate, când e vorba de a face un lucru bun nu suntem în stare”, a declarat Mohammad Murad.

Știrea inițială:

 98% din firmele de turism au capital românesc. Cu toate acestea, avem numai 2 milioane de turişti anual, turişti străini, pe când românii, anul trecut, au plecat 3,5 milioane în străinătate pentru turism, din care un milion numai în Turcia. Asta este imaginea actuală a sectorului românesc, a spus Simion.

Liderul AUR a venit cu un plan de măsuri pentru dezvoltarea turismului, menționând că este nevoie de dezvoltarea programului de incoming.

Ce este de făcut? Enunţăm prin Planul Simion, avem măsuri specifice domeniului turistic: stimularea funcţionării OMD-urilor, OMD înseamnă Organism de Management de Destinaţie, modificăm şi adaptăm vacanţele şcolare în funcţie de sezonul turistic, oferim prime de incoming în cuantum de 10 euro per turist, dacă acel turist stă minim trei nopţi cazat. Aceste măsuri, la fel ca şi măsurile din alte domenii pe care noi le-am prezentat, despre gospodăria ţărănească, despre reindustrializare, despre transport, se găsesc şi în alte programe de guvernare, a mai precizat Simion.

George Simion mai are în planul său construcţia de insule artificiale în Marea Neagră, „ca în Dubai”, măsură aflată în planul de guvernare AUR.

O altă măsură inclusă în programul de guvernare era construcţia de insule şi peninsule artificiale. Din partea presei centrale am primit critici şi mi s-a spus că este o măsură excentrică, ciudată. N-am găsit alt argument decât să le răspund domnilor, doamnelor jurnalişti, jurnaliste să îi întrebe pe patronii lor dacă nu şi-ar dori, similar cu Dubai, să aibă o afacere pe o astfel de construcţie. Am văzut exemplu, printre puţinele exemple în care s-au acordat autorizaţii pe Dâmboviţa, în Bucureşti, şi este funcţional şi este de succes şi cu siguranţă putem vedea iahturi, vapoare şi construcţii în largul Mării Negre, a mai spus Simion.

CITEȘTE ȘI:

George Simion: „Nicușor Dan o să susțină PLANUL SIMION, singurul care poate să asigure construirea de cartiere noi”

George Simion despre trecutul antreprenorial cu haine: „N-aș putea estima câți bani am făcut din EVAZIUNE FISCALĂ’

George Simion a explicat de ce l-a făcut „țigan” pe Marcel Ciolacu. Cum argumentează liderul AUR că nu urăște pe criterii de etnie