Prima pagină » Știri politice » GESTURI OBSCENE în plenul Parlamentului! Florin Iordache: VI S-A PĂRUT

GESTURI OBSCENE în plenul Parlamentului! Florin Iordache: VI S-A PĂRUT

Florin Iordache acuzat de gesturi obscene în plenul Parlamentului. "Vi s-a părut," a replicat social-democratul. Vezi în imagini cine are dreptate

„Domnul președinte al Comisiei pentru sistematizarea, unificarea în domeniul justiției tocmai a proferat gesturi obscene de la această tribună a Parlamentului către colegii parlamentari. Acele gesturi obscene, domnule Iordache, nu le arătați nouă, le arătați românilor”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Acesta a luat cuvântul imediat după ce deputatul PSD Florin Iordache a spus că social-democrații vor merge mai departe cu reformarea justiției.

„Vom merge mai departe, cu toată opoziția cu care Parlamentul European și Comisia European s-au pronunțat împotriva României”, a spus Iordache.

Social-democratul le-a adus și un reproș deputaților Opoziției: „Este josnic să nu apărați România, suntem sub presiune pentru că vrem să fim independenți”.

Discuția a avut loc după ce plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 90/2018 privind unele măsuri pentru operaționalizarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, în forma Guvernului.

Vi s-a părut! E un punct de vedere

Iordache a evitat să comenteze gestul din plenul Parlamentului, unde a ridicat degetele mijlocii de la ambele mâini.

„Vi s-a părut. E un punct de vedere. Păi și bun, cu mâinile ridicate, care e problema? Bun,” a fost reacția lui Iordache.

Imaginile din plen l-au suprins pe Florin Iordache în momentul în care se întorcea de la pupitru și a ridicat ambele mâini cu degetele mijlocii în aer. Gestul a fost observat chiar și de colegii de partid ai lui Iordache.

„Din păcate, cred că a greșit Iordache când a făcut, pentru că nu se face, nu suntem la stadion, suntem totuși în Parlamentul României și deputatul Iordache, vicepreședinte al Camerei, cred că a făcut o mare greșeală”, aprecia vicepremierul Paul Stănescu.

Întrebat dacă Florin Iordache ar trebui sancționat pentru comportamentul neadecvat din plenul Camerei Deputaților, Daniel Suciu, liderul deputaților PSD a răspuns: „Asta rămâne să decidă Biroul permanent sau să vedem dacă se face sesizare. Eu nu judec cu două măsuri”.

El a adăugat că gestul lui Florin Iordache este regretabil. „Nu judec cu două măsuri. Orice gest regretabil rămâne un gest regretabil, indiferent cine îl face. Este un gest regretabil, da.”

Guvernul ar putea contesta Raportul MCV 

Florin Iordache a declarat că Guvernul poate contesta MCV la Curtea de Justiție a UE.

„Am spus că vom face o analiză. Contestarea dacă se va face. Poate să o facă Guvernul. Eu am spus că în cadrul Parlamentului vom face o analiză și vom vedea dacă sunt argumente juridice sau dacă sunt argumente politice. Din punctul meu de vedere nu sunt argumente juridice în acest raport MCV. Discutăm de o justiție reală, pe care o parte a asociațiilor le-au lăudat și împreună le-am lucrat. Am discutat cu ministrul Justiției, și dumnealui va face o analiză.(…) A spune că aceste legi adoptate de România nu sunt bune în condițiile în care eu am cerut de fiecare dată să se precizeze care articole încalcă independența, care articole nu sunt bune, noi nu am constatat până în acest moment. Din punctul meu de vedere, așa cum arată cele trei legi ale justiției acum, sunt niște legi bune”, a declarat Florin Iordache.

„Criticile pe care ieri, prin MCV, au fost aduse României sunt anormale. Nu cred că Parlamentul României trebuie tratat ca un Parlament de mâna a doua, în ideea în care printr-un vot constituțional, prin mai multe sesizări la CCR au fost adoptate niște legi ale justiției care fac o justiție reală și care fac o justiție independentă. Modul în care ni se cere să oprim adoptarea acestor legi cred că este anormal. Nu există nicăieri în lume o procedură ca niște legi adoptate, care au intrat în vigoare și care cred eu că efectele se vor vedea în perioada următoare, să se ceară printr-un astfel de raport să fie oprite sau să fie abrogate.

Credem că Parlamentul României, atunci când a adoptat aceste legi, a adoptat niște legi bune. Eu cred că acest mecanism este un mecanism de cooperare,. Cred că prin acest mecanism, România poate avea o colaborare eficientă. Să nu uităm de unde am plecat prin acest mecanism, de la cele cinci condiționalități care au fost îndeplinite, de-a lungul timpului ni s-au pus altele și altele și este anormal modul în care România este tratată. De ce se leagă Schengen de MCV este anormal. Acolo discutăm de niște condiții și de niște condiționalități tehnice pe care România le-a îndeplinit demult”, a adăugat Florin Iordache.

O lovitură la siguranța națională

Vicepremierul PSD Paul Stănescu consideră că rezoluția Parlamentului European privind statul de drept din România a fost nedreaptă, iar raportul MCV reprezintă „o lovitură la siguranța națională”.

„Este o rezoluția nedreaptă în Parlamentul European, politicianistă aș spune, pentru țara noastră și raportul MCV eu îl consider ca o lovitură la siguranța națională privind actul legiferării interne, pentru că au fost legi adoptate în Parlament, verificate la CCR și toată lumea a zis că este OK și mi se pare un amestec în treburile interne ale României”, a declarat Stănescu.

„Sper ca toate instituțiile UE să ne trateze ca cetățeni egali cu cetățenii din UE, pentru că noi am respectat și respectăm în continuarea valorile UE. De asemenea, din toate studiile făcute, noi românii suntem printre cetățenii europeni care suntem cei mai mulți de acord cu acest proiect. Dar sigur, soluția pe care eu o văd, pentru că la orice se întâmplă trebuie să ai o soluție, eu văd un dialog permanent între noi și toate instituțiile UE, nu un dialog al surzilor, un dialog real bazat pe realitățile din țara noastră și sigur că ne dorim cu toți să fim tratați cu respect așa cum respectăm și noi instituțiile și valorile UE”, a spus vicepremierul.

Raportul folosește standarde duble

Ministrul Justiției Tudorel Toader apreciază că raportul MCV are iz politic, multe interese și folosește standarde duble.

„Raportul, în opinia mea, și îmi pare rău să spun, de când sunt ministru, nu am lipsit de la nicio dezbatere. Toate explicațiile pentru cele 12 recomandări au trecut prin filtru de la Ministrul Justiției. De data aceasta, tind să cred că raportul are iz politic, are multe interese. Raportul folosește standarde duble și se raportează la obiective mobile mișcătoare”, a declarat Toader.

„Noi ne uităm la fiecare recomandare în parte. Îi dăm vocația juridică pe care recomandarea o are. Să nu vă imaginați că o recomandare poate să aibă putere juridică peste legea națională. (…) Le evaluăm, le luăm în considerare, le respectăm pentru această grilă, pentru că eu personal, nu ca ministru, ca jurist, am mari semne de întrebare să ni se spună în MCV: suspendați procedura de revocare, să ni se spună opriți procesul de legiferare. Este cam mult și iese din tiparul MCV”, a mai spus Toader.

„Semantica spune că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu și m-aș bucura dacă ați reține – faptul că sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-aș vrea să răspund întrebărilor nepotrivite. De aceea nu am ieșit public. (…) Toate recomandările au rolul lor”, a declarat ministrul Justiției.

 

Autor

Citește și