Prima pagină » Știri politice » Gheorghe Cârciu, spre primul mandat de europarlamentar. „Comunitatea europeană are DATORIA de a veni în sprijinul comunităților românești”

Gheorghe Cârciu, spre primul mandat de europarlamentar. „Comunitatea europeană are DATORIA de a veni în sprijinul comunităților românești”

Șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe-Florin Cârciu, va ocupa un loc eligibil pe listele PSD-PNL pentru Parlamentul European. Originar din Bixad, județul Satu Mare, unde a și candidat la alegerile locale pentru funcția de primar, Florin Cârciu (50 de ani) are afaceri în Franța, unde petrece o bună parte din timp.

Mai sunt câteva săptămâni până când social-democratul va putea ajunge în fotoliul de eurodeputat, iar de acolo are în plan să se ocupe de proiecte dedicate în special românilor din Diaspora.

Ar trebui să deschidem acest dialog cu Comunitatea Europeană, în Parlamentul European, pentru un sprijin real oferit românilor din afara granițelor. De ce? Pentru că astăzi, din statisticile comunicate de Parlamentul European, avem 16 milioane de europeni care lucrează în altă țară decât țara lor, unde trăiesc, adică migrația de mobilitate economică, din care cel puțin sau aproximativ 7 milioane sunt români, aproape jumătate. Deci va trebui să accesăm un sprijin din partea comunității europene.

Guvernul european are datoria de a veni în sprijinul comunităților românești care trăiesc în afara granițelor țării, pentru că sprijinesc țările acolo unde trăiesc în Europa și participă la economia țării, efectiv”, susține Florin Cârciu.

Românii nu sunt contra României

Gheorghe Cârciu spune că și Guvernul are soluții pentru a readuce românii în țară, însă, cel mai probabil, doar un sfert ar putea accepta reîntoarcerea acasă.

Să știți că românii nu sunt contra României, din contră, iubesc România, cu toții, și își doresc să trăiască acasă, dar încă lipsește acest dialog. Unii ar trăi mai bine în România decât acolo unde sunt, și aici m-aș referi la Italia și Spania în primul rând, unde sunt comunități vechi de români, de peste 20 de ani, și salariul minim în Italia se aproape de cel de România. Sigur că încă mai avem o distanță, e clar. Vorbim de 1.000 de euro, dar în România salariul mediu deja acoperă salariul minim din Italia. Și în România ar putea câștiga salariul mediu, cei care câștigă, au minim în Italia”, precizează Florin Cârciu.

Candidatul pentru europarlamentare consideră că statul român trebuie să „vină cu un sprijin real”, pentru a-i convinge pe cei din Diaspora să se întoarcă acasă. Iar „Guvernul are soluții”, mai spune Cârciu.

Acum, dacă mă întrebați dacă se întorc, 7 milioane, 8 milioane de români, cât sunt în afara granițelor, e și complicat pentru România, dar cred că 1-2 milioane ar fi minunat (n.r. – dacă s-ar întoarce), imediat”, precizează social-democratul.

Cârciu spune că a întâlnit și români care au renunțat la salarii mai mari și au venit să-și reia viața în România.

Sunt mulți care se întorc, nu doar pentru business, care sunt reveniți în România și muncesc efectiv în România. Am întâlnit o familie, săptămâna trecută, în comuna de unde vin, din Bixad, care s-a întors de un an și lucrează în confecții, doamna, iar el lucrează în agricultură. Și au renunțat nu la orice țară, ci la Franța, acolo câștigau 4.000 de euro pe lună, și câștigă 2.000, sunt mulțumiți”, mai spune secretarul de stat.

Cine este Gheorghe Cârciu

Gheorghe-Florin Cârciu a fost numit secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în 5 ianuarie 2022, de către premierul de atunci, Nicolae-Ionel Ciucă.

Antreprenor, cu o experiență de peste 20 ani în domeniul construcțiilor, Gheorghe-Florin Cârciu și-a desfășurat activitatea profesională în Franța, începând di  1992, asigurând coordonarea companiilor sale, cu responsabilități în zonele de dezvoltare de proiecte, administrativă, tehnică, gestiune financiară și de personal.

Gheorghe-Florin Cârciu este absolvent al Facultății de Știinte Economice, Universitatea Europeană Drăgan, din Lugoj, și deține o diplomă de licență în Finanțe-Bănci.


CITEȘTE ȘI:

Citește și