Gheorghe Ialomițianu (PMP): Creșterea deficitului balanței comerciale este o mare problemă pentru România
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte al Partidului Mișcarea Populară (PMP), spune, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a formațiunii, că creșterea deficitului balanței comerciale reprezintă o mare problemă pentru România.
Acesta prezintă unele cifre de la Institutul Național de Statistică (INS), cu privire la deficitul balanței comerciale și atrage atenția că și consumul privat a scăzut.
„Adâncirea deficitului balanței comerciale în condițiile scăderii consumului privat, reprezintă o mare problemă pentru România. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în perioada 01.01-30.09/2021 s-a înregistrat un deficit al balanței comerciale de 16,7 miliarde euro, mai mare cu 3,7 miliarde euro față de aceeași perioadă din anul precedent. În luna septembrie, acest deficit a fost de 2,1 miliarde euro. Deficitul balanței comerciale a fost influențat de deficitulul înregistrat la produsele chimice de 7,2 miliarde euro, la combustibili minerali de 3 miliarde euro și la alimente de 1,6 miliarde euro.
În același timp, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul, principalul indicator al comsumului privat, a înregistrat 98,2% în luna septembrie 2021, față de luna precedentă. Acest indicator a fost influențat negativ de vânzările de alimente și carburanți, în condițiile creșterii semnificative a prețurilor la aceste produse. Cresterea importurilor în această perioadă poate fi explicată prin reducerea semnificativă a producției interne, destinată consumului populației. Adâncirea deficitului balanței comerciale reprezintă o vulnerabilitate pentru stabilitatea economică și financiară a României”, se arată în mesajul lui Gheorghe Ialomițianu.
Gheorghe Ialomițianu: Viitorul Guvern trebuie să ia măsuri
Ialomițianu mai spune că viitorul Guvern va trebui să ia o serie de măsuri fiscal-bugetare pentru a stimula producția, cu scopul final de a reduce deficitul balanței comerciale.
„Partidul Mișcarea Populară solicită viitorului Guvern să cuprindă în programul de guvernare un set de măsuri fiscal bugetare, pentru a stimula producția internă destinată consumului populației, în vederea reducerii deficitului balanței comerciale. O creștere economică sustenabilă se bazează pe stimularea consumului din producția internă, și nu din importuri. Se impune o colaborare între Guvern și BNR pentru a evita o creștere abruptă a costului creditării pentru economie și populație. Ar fi grav dacă Guvernul va lua măsuri de creștere a veniturilor românilor doar pe hârtie, iar BNR ar lua decizii care să anuleze aceste crețteri prin măsuri monetare”, se mai arată în mesajul vicepreședintelui PMP.