Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP: Rectificarea bugetară arată foamea de bani a Guvernului României
PMP arată că, deşi Guvernul României a anunţat o rectificare bugetară pozitivă, acesta este departe de a rezolva problemele cu care se confruntă românii, firmele şi autorităţile locale din cauza creşterii preţurilor la energie electrică, gaze naturale şi carburanţi, precum şi a dobânzilor la creditele bancare.
Fondurile solicitate de Ministerul Energiei, de 31,4 miliarde lei, pentru acoperirea sumelor necesare compensării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale sunt aproape egale cu totalul rectificării bugetare, de 32,6 miliarde lei, conform PMP. Suma estimată pentru a face faţă plăţii dobânzilor la împrumuturile efectuate de Ministerul de Finanţe a fost de aproximativ 10 miliarde lei, din care s-au alocat 4 miliarde lei. La acest moment se vehiculează că solicitările ministerelor şi ale autorităţilor locale la această rectificarea bugetară au fost estimate la aproximativ 99 miliarde, adică 7,2% din PIB.
Această situaţie este nemaîntâlnită şi nu poate fi justificată numai din cauza efectelor crizelor apărute în ultima perioadă, precizează formațiunea politică.
„Deşi Guvernul României şi BNR au recunoscut lăcomia firmelor din domeniul energiei electrice, gaze naturale şi carburanţi precum şi în cel bancar nu au luat măsuri fiscale şi monetare pentru a tempera obţinerea de către aceste firme a profiturilor exagerate şi nejustificate economic, în această perioadă. În schimb, mii de firme şi milioane de români întâmpină dificultăţi financiare din cauza acestor creşteri de preţuri şi dobânzi. Din suma de 32,6 miliarde lei care face obiectul rectificării bugetare cea mai mare sumă acoperă o mică parte din scăderea puterii de cumpărare a persoanelor cu cele mai mici venituri”, a explicat fostul ministru de Finanţe şi vicepreşedinte PMP, Gheorghe Ialomiţianu.
PMP atrage atenţia coaliţiei PNL-PSD-UDMR că nu trebuie să se bucure că încasează sume bugetare suplimentare din TVA şi alte impozite ca urmare a creşterii preţurilor, deoarece problemele cu care se vor confrunta românii şi firmele mici şi mijlocii se vor agrava în perioada următoare.
PMP solicită Guvernului României şi BNR să vină urgent cu măsuri fiscale şi monetare aşa cum au procedat şi alte ţări din UE pentru a tempera creşterea preţurilor şi a dobânzilor. De exemplu, multe ţări din UE au redus TVA şi accizele la energie electrică şi gazele naturale sau au supraimpozitat profiturile exagerate obţinute fără o justificare economică. Aceste sume obţinute sunt destinate pentru persoanele şi firmele afectate de creşterea preţurilor şi a dobânzilor, conchide PMP.