Prima pagină » Știri politice » Gheorghe Piperea, raportor pentru FINANȚAREA partidelor politice europene: „Un subiect care trebuie tratat cu maximă seriozitate”

Gheorghe Piperea, raportor pentru FINANȚAREA partidelor politice europene: „Un subiect care trebuie tratat cu maximă seriozitate”

Eurodeputatul AUR Gheorghe Piperea a vorbit în exclusivitate pentru Gândul despre proiectul său european privind finanțarea partidelor politice, în calitate de shadow rapporteur pe această temă. Un subiect delicat, care ridică întrebări legate de transparență și influență politică, dar care este considerat esențial pentru buna funcționare a democrației europene.

Ghoerghe Piperea a explicat cum finanțarea partidelor politice europene poate afecta nu doar peisajul electoral, dar și independența presei, subliniind importanța reglementării acestui domeniu pentru a preveni abuzurile și manipulările.

Este un proiect care ne-a fost alocat și care poate fi foarte riscant și periculos dacă nu este bine gestionat, mai ales din punct de vedere juridic și politologic. De aceea, este un subiect care trebuie tratat cu maximă seriozitate.

Eurodeputatul a subliniat că acest subiect a fost intens discutat în cadrul Parlamentului European, fiind un punct sensibil pentru multe state membre. În România, de exemplu, acest proiect s-a dovedit a fi un teren mai delicat, având în vedere implicările politice și riscurile pentru un sistem electoral deja tensionat.

Este un subiect interesant și chiar suculent, pentru că încă din 2020, în perioada pandemiei, s-au alocat sume mari de bani de la guvern pentru presă, în scopul promovării unor știri pozitive. Aceste alocări au avut un impact semnificativ asupra comportamentului electoral și asupra modului în care cetățenii percep partidele politice

Finanțarea partidelor politice: Subvenții versus influență

Unul dintre punctele forte ale declarațiilor lui Piperea a fost legat de modul în care partidele politice se finanțează. În viziunea sa, sursele de venit ale partidelor ar trebui să fie clare și transparente, iar partidele ar trebui să se „hrănească” mai mult din cotizații, sponsorizări și contribuții publice decât din donații suspecte sau publicitate.

Nu este în regulă să vinzi publicitate partidelor politice. Partidele trebuie să se sprijine pe surse clare și legale de finanțare. Altfel, riscă să devină prizonierii unor interese care nu au nimic de-a face cu binele public. Jurnalistul independent, acel ‘câine de bază’ al democrației, ar trebui să fie foarte reticent față de informațiile care vin dinspre partide, pentru a evita manipularea opiniei publice, a adăugat europarlamentarul AUR.

În ceea ce privește legislația europeană, Gheorghe Piperea a explicat că nu vorbim de o simplă directivă, ci de un regulament european.

Spre deosebire de directivă, care trebuie implementată de fiecare stat membru, un regulament, o dată emis, va fi aplicabil direct în toate țările UE, inclusiv în România. Așadar, modificările vor avea efect imediat și vor impune standarde mai riguroase pentru finanțarea partidelor politice.

CITEȘTE ȘI:

INIȚIATIVĂ: Statut de consumatori pentru minori. Gheorghe Piperea: „Se crede greșit că un minor nu poate fi considerat consumator din cauza vârstei”