Ghinea despre cele 30 de miliarde de la Dezvoltare: „Ministerul devine împărat peste Guvernul României”
„Vor fi câteva zeci de amendamente. Acest buget e complet nerealist. Pleacă de la ideea că veniturile cresc cu 15%, nu s-a întâmplat niciodată după Revoluție să fie o creștere atât de mare de la an la an, de aici și o sacrificare a investițiilor. Este o expansiune aiuritoare a PNDL, ceea ce eu numesc „pixul lui Dragnea”, acel program de la Ministerul Dezvoltării are credite de angajament până în 2020 de 30 de miliarde de lei. Este mai mult decât primesc autoritățile locale din fonduri europene. Până acuma, acest program avea sub două miliarde de lei și nu e nicio posibilitate să plătim 30 de miliarde până în 2020. Vom depune un amendament prin care să reducem la așteptări realiste acest program, la credite de angajament de maxim opt miliarde de lei până în 2020. Există un risc uriaș ca primarii și consiliile județene să înceapă proiecte la o valoare de 30 miliarde lei și să nu avem în anii următori de unde să dăm acești bani”, a declarat, la Parlament, Cristian Ghinea.
Tot referitor la PNDL, Ghinea a atras atenția că se creează „prin legea bugetului un regim excepțional, pentru acest instrument, prin care își pot retrage bani din Fondul de Rezervă al Guvernului oricând doresc”.
„Printr-o decizie a Ministerului Dezvoltării și nu mai e nevoie de o rectificare bugetară. Asta înseamnă că desființează Guvernul României. Ministerul Dezvoltării devine împărat peste Guvernul României. Este și o umilire a premierului Grindeanu. Practic îi poate lua un minister din rezerva bugetară a Guvernului bani fără să mai întrebe. Vrem să scoatem această excepție din legea bugetului”, a mai spus Ghinea.
Totodată, Ghinea a anunțat că USR pregătește amendamente și pe Sănătate.
„PSD nu a prevăzut în buget suma de cofinanțare pentru cele trei spitale regionale pentru care avem fonduri europene – Craiova, Iași și Cluj-Napoca”, a adăugat Ghinea.
Referindu-se la bugetul pentru Transporturi, deputatul USR a criticat reducerea la jumătate a sumei pentru întreținerea drumurilor.
„La infrastructură încecăm să ne dăm seama ce studii de fezabilitate vor fi finanțate, vedem un lucru îngrijorător: s-a redus la jumătate suma de întreținere a drumurilor. E o problemă de creștere a calității. Au luat și au taxat bugetele de investiții și de întreținere ca să ducă la cheltuielui sociale și la pomeni electorale”, a mai spus Ghinea.