Prima pagină » Știri politice » Ghiță: Parchetul General ne arată că orice cetățean, chiar și Kovesi, poate fi investigat

Ghiță: Parchetul General ne arată că orice cetățean, chiar și Kovesi, poate fi investigat

Ghiță: Parchetul General ne arată că orice cetățean, chiar și Kovesi, poate fi investigat
Sebastian Ghiță este audiat, joi, la Parchetul General în legătură cu autodenunțul depus în ceea ce privește teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, deputatul precizând că procurorii Parchetului arată că orice cetățean, „chiar și Laura Codruța Kovesi", poate fi investigat.

„Mă bucur că Parchetul General ne arată tuturor cetățenilor că chiar și Laura Codruța Kovesi, ca orice cetățean, poate fi investigată pentru că mie și multora începuse să ni se pară că acei oameni sunt deasupra legii. Vedem că Parchetul General are această putere în România. Acest autodenunț a fost înregistrat și își urmează calea legală, cum se întâmplă cu orice plângere. (…) Ceea ce încerc eu să fac nu e împotriva Laurei Codruța Kovesi, de altfel această plângere nu o vizează, e în legătură cu mine”, a declarat deputatul Sebastian Ghiță, la Parchetul General.

La ieșirea de la audieri, deputatul Sebastian Ghiță a lăsat să se înțeleagă că le-a dat procurorilor un stick pe care se află dovezi în sprijinul afirmațiilor sale și a spus că în perioada următoare va reveni „cu elemente de probă care să ajute la soluționarea acestei situații”.

„Sunt convins că vor fi audiate și alte persoane care să certifice cele spuse de mine.  Am spus persoanele care au fost vizate de mine și care au participat împreună cu mine la acest eveniment”, a precizat Ghiță.

Întrebat care este, concret, infracțiunea investigată de procurori, deputatul a evitat răspunsul, replicând doar că procurorii trebuie lăsați să-și facă treaba și să stabilească ei încadrearea. Sebastian Ghiță a mai spus și că nu prea înțelege cum întotdeauna le este atrasă atenția să nu se refere la justiție, dar acum Kovesi acționează ca un politician: „Toți cetățenii trebuie să fie egali în fața legii, oricât de bună ar fi relația între președintele Iohannis și doamna Kovesi, acesta nu-i poate asigura o protecție. (…) Eram foarte bun prieten cu dânsa la acel moment, aveam o relație foarte bună și așa am considerat că trebuie să procedez”, a mai spus Ghiță. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) nu a primit nicio sesizare în ceea ce privește un posibil plagiat referitor la teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Educației.

„În ceea ce privește suspiciunile de plagiat care pot exista în privința doamnei Kovesi sau în privința oricărei alte persoane, poziția Ministerului Educației este foarte clară. Suspiciunile, pe de-o parte, trebuie argumentate și trebuie depuse sesizări legate de aceste suspiciuni. Am verificat astăzi, nu a fost depusă nicio sesizare. Cu alte cuvinte, vorbim de zvonuri în spațiul public care până acum nu au fost argumentate. (…) Oricine are suspiciuni cu referire la un plagiat trebuie să depună sesizare însoțită de argumente”, a declarat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației a precizat că, în lipsa unei sesizări însoțită de probe, CNATDCU nu poate face verificări și nici nu se poate autosesiza în acest caz.

Sebastian Ghiță a făcut marți un autodenunț la Parchetul General în care susținea că el, alături de alți demnitari, au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruța Kovesi.

În replică la afirmațiile deputatului, Laura Codruța Kovesi a transmis că nu a plagiat și că declarațiile deputatului au făcut în trecut obiectul unor verificări ale CSM, privind afectarea independenței justiției.