Globetrotter de Parlament. Cât s-au plimbat în 2014 senatorii și deputații
Pe 6 decembrie 2014, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a plecat în India, alături de alți șapte colegi: Ana Birchall (PSD), Marian Neacșu (PSD), Mate Andras (UDMR), Mugur Cozmanciuc (PNL), Alexandru Nazare (PDL), Cristian Panciu (secretarul general al Camerei) și Adelina Palade (directorul general al Cancelariei). Până pe 11 decembrie, cei opt au cheltuit aproape 140.000 de lei din bugetul statului, asta după ce partea indiană le-a asigurat cazarea pentru cinci din cele șapte zile.
„Am considerat oportun să luăm numai lideri sau vicelideri pentru că este prima vizită oficială și vrem să lăsăm o impresie bună. Este chiar importantă relația cu India. Eu ceea ce fac, fac cu pasiune și sper să rămână ceva în urma noastră, în special în relațiile internaționale. Dacă dă Dumnezeu în privința asta deschidem o piață pe care am pierdut-o, chiar ar fi extraordinar. Deschiderea din partea Indiei este foarte mare pentru România”, și-a motivat Zgonea vizita.
Cât au costat deplasările externe în 2014
În total, în 2014, deputații au cheltuit aproximativ 2,9 milioane de lei (700.000 euro) pentru deplasările externe, potrivit execuției bugetare preliminare, realizată de Ministerul Finanțelor. Potrivit cifrelor postate pe site-ul Camerei însă, până în luna octombrie inclusiv, deputații au profitat de aproximativ 1,8 milioane de lei, bani deja decontați. Prin comparație, în 2013, ei au cheltuit 1,9 milioane, potrivit cifrelor Ministerului Finanțelor.
Pentru anul 2015, același minister nu le-a adus însă vești prea bune. Deputații se vor baza doar pe 2 milioane de lei (500.000 euro) pentru a face deplasări în străinătate, după cum se observă în bugetul Camerei pe 2015.
La Senat, suma destinată acestui capitol este la jumătate, asta și pentru că sunt mult mai puțini beneficiari. Dacă în 2013, senatorii cheltuiau aproximativ 900.000 de lei pentru deplasările externe, în 2014 suma s-a ridicat la un milion de lei, același cuantum fiind prognozat și pentru 2015.
Potrivit cifrelor postate pe site-ul Camerei Deputaților, cei mai mulți bani s-au dus pentru deplasările externe unde Parlamentul României contribuie cu delegații permanente. Aproape 900.000 de lei, în timp ce pentru întâlnirile bilaterale internaționale s-au cheltuit aproape 500.000 de lei, iar pentru relațiile cu instituțiile europene puțin peste 217.000 de lei. Pentru relațiile cu alte instituții europene s-au decontat cei mai puțini bani, doar 170.000 de lei.
Și dacă în august deputații nu s-au dat în vânt după delegații în străinătate, în iulie, o lună de vacanță, ei au cheltuit cea mai mare sumă la acest capitol, când au fost în Franța, Canada, SUA, Azerbaijan, Rusia, Austria, Italia, Germania, Irlanda și chiar Rwanda: peste 280.000 de lei.
CLICK PENTRU A MĂRI
Deplasările șefilor celor două Camere
„Plimbărețul Parlamentului” ar putea fi numit chiar Valeriu Zgonea care, potrivit informațiilor de pe site-ul Camerei Deputaților, a avut minimum șase delegații oficiale.
Astfel, șeful deputaților a vizitat, până în octombrie 2014, Republica Moldova, Turcia, Irlanda, Suedia, Germania, Finlanda și, în decembrie, India.
Dintre acestea, cea mai costisitoare este, de departe, delegația de o săptămână în India, care a costat aproximativ 135.000 lei. Cea mai ieftină însă a fost cea în Republica Moldova.
Acuzat că face plimbări pe bani publici, după ce a anunțat vizita în India, Valeriu Zgonea însă a ținut să precizeze că nu este vorba despre o „călătorie turistică”.
„Regret că vizita unei delegații parlamentare române din care fac parte deputați atât de la putere cât și de la opoziție a fost prezentată drept o călătorie turistică pe bani publici. Îmi cer scuze diplomaților indieni și români care au contribuit în mod exemplar la realizarea acestui deziderat politico-diplomatic pentru felul în care munca lor depusă timp de doi ani a fost prezentată publicului larg, conștient fiind de faptul că nu este simplu să faci diligențe diplomatice în raport cu una dintre marile puteri ale lumii. Este prima vizită din istoria post decembristă la acest nivel și asigur cetățenii că agenda noastră are în vedere obiective politice și economice în relația bilaterală cu India și nicidecum nu este o vacanță”, a precizat președintele deputaților.
La Senat însă, unde informațiile sunt actualizate doar până în septembrie, președintele forului superior, Călin Popescu Tăriceanu, apare cu doar două deplasări, una în Republica Moldova, 3.248 de lei, și una în Franța, 8.010 lei, banii acoperind diurna, cazarea și transportul.
CLICK PENTRU A MĂRI