„S-au strâns deja voturile necesare pentru demararea acestei proceduri (înlocuirea lui Călin Popescu Tăriceanu din funcția de președinte al Senatului). Cred că sunt deja în jur de 50 de semnături, este nevoie de o treime pentru a putea fi depusă solicitarea la Biroul Senatului”, a declarat copreședintele PNL Alina Gorghiu.
Ea a afirmat că așteaptă ca UNPR să aibă o poziție publică, miercuri, și că mizează pe spijinul UNPR.
„Așteptăm ca UNPR să aibă mâine o poziție publică. Ne-am consultat și cu domnul Steriu, va avea o discuție și vor face publică o poziție. Nu vreau să anticipez, dar lucrurile merg în această direcție. UNPR a susținut public în diverse voci că este necesară schimbarea domnului Tăriceanu de la Senat. Nu vreau să anticipez, dar vă spun că mâine mizez pe acest lucru”, a mai spus Gorghiu.
Ea a precizat că nu a cerut semnăturile de la UNPR, afirmând că liderul acestui partid este plecat din țară și că liberalii mai pot aștepta până luni.
Copreședintele PNL a spus că pentru acest demers nu sunt necesare semnăturile PSD, însă voturile acestora sunt „binevenite”.
”Rămâne de văzut cum va reacționa PSD, pentru că este vocal câte odată și anunță pe la toate colțurile că îl schimbă pe Tăriceanu, dar de aici până la asumarea publică este cale lungă. Nu avem nevoie de semnăturile lor,(în schimb-n.r.) suportul lor pentru schimbarea domnului Tăriceanu este binevenit”, a susținut Gorghiu.
Întrebat marți ce părere are despre noua conducere a UNPR, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a spus: „Există o vorbă românească care spune așa, cum e turcul și pistolul. În varianta franceză, care-i mai aproape de o traducere bună românească, ca să înțeleagă oricine, zice așa >, adică așa stăpân, așa servitor.”
”Îl consideram un domn, îl consider în continuare, dar cred că a trecut vremea unor aforisme sau unor vorbe de butadă. Cred că Parlamentul se joacă pentru cetățeni, prin voturi și cred că acesta este scopul pe care cel puțin pentru UNPR”, a replicat Steriu, întrebat despre afirmațiile lui Tăriceanu în ceea ce îl privește.
Revocarea din funcție a președintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puțin una dintre următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituției; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Revocarea din funcția de președinte al Senatului poate fi propusă și de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura inițiatorilor, o singură dată într-o sesiune și se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa ședință, îndeplinirea condițiilor prevăzute și decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei ședințe de plen.