Gorghiu așteaptă explicații de la Kovesi: Este grav că dosare stau ascunse în sertare

Publicat: 17 03. 2016, 00:07
Actualizat: 08 05. 2018, 12:38

„Înțeleg din ce a spus doamna Kovesi că multe erau ascunse în sertare. Pentru mine este o mare îngrijorare (…) că realitatea ar putea să stea așa. Dacă se întâmplă acest lucru în domeniul restituirilor, fiți absolut convinși că se întâmplă în foarte multe spețe de corupție și atunci poate nu ar fi rău să existe mai multă transparență din partea acestor instituții și dacă au greșit cei care au fost înainte la conducerea acelor instituții să ni se spună și nouă. Este o instituție care funcționează din bani publici, care are sprijinul populației din România și se bucură de o mare credibilitate și aș vrea să știu și eu ca lider de partid dacă într-adevăr există genul acesta de comportament într-o instituție ca DNA, să ții niște dosare doar pentru că nu ai vrut să le lucrezi. Este o declarație destul de gravă și aștept de la șeful instituției mai multe detalii. (…) O justificare trebuie să existe. (…) Trebuie spus de ce niște dosare care presupun prejudicii enorme au fost lăsate nelucrate atât amar de vreme”, a afirmat copreședintele PNL Alina Gorghiu, la Digi 24, solicitată să comenteze declarație șefei DNA Laura Codruța Kovesi care a declarat, la Adevărul Live, că atunci când a venit la conducerea DNA, în instituție existat dosare la care nu s-a lucrat mai mulți ani.

Copreședintele PNL a adăugat că „sunt foarte multe dosare care dospesc ani de zile” și lucrul acesta ridică semne de întrebare.

”Aici, fiecare trebuie să își facă ordine în propria grădină și dacă lucrurile chiar stau așa, nu știu dacă numai pe retrocedări, dar sunt foarte multe dosare care dospesc ani de zile. Să îmi fie cu iertare dacă mai ponegresc sistemul judiciar din când în când, dar nu mi se pare normal să ții un dosar la sertar 5, 10 ani de zile și să îl folosești, ulterior, să îl scoți pe un birou și să te apuci de audieri la 10, 12, 14 ani distanță, pentru că abia atunci sunt multiple semne de întrebare și suspiciuni. Ce ați făcut, domnule, 10 ani? De ce acel dosar nu a fost considerat unul demn de atenția DNA, DIICOT și mai știu ce alte instituții”, a subliniat Alina Gorghiu.

Ea a mai susținut că lupta anticorupție este unul dintre capitolele la care România stă foarte bine, deși există încă sincope al sistemului precum punerea în executarea a hotărârilor judecătorești, încă deficitară.

„La momentul preluării mandatului aceste dosare erau în DNA. A fost un caz cu un vicepreședinte al ANRP, Remus Baciu, instrumentat de DNA. Atunci au fost ridicate mai multe dosare de la ANRP. Vă pot spune că nu a umblat nimeni în acele dosare. Acesta este motivul pentru care aceste dosare au apărut din 2014, pentru că deși erau acolo nu se lucra în ele”, a declarat Laura Codruța Kovesi, într-o emisiune a publicației „Adevărul”, întrebată fiind despre cauzele privind despăgubirile ilegale acordate de ANRP.

Procurorul șef al DNA susține că pe parcursul anchetelor s-a constatat că, în majoritatea cauzelor, persoanele care au participat la comiterea infracțiunilor sunt aceleași, explicând totodată că procurorii DNA investighează încă 200 de dosare de despăgubiri asurpa cărora exista suspiciuni.

„Dacă analizăm tipologiile din aceste dosare o să observăm că intermediarii între proprietarii care aveau de răscumpărat proprietăți și angajații ANRP, sunt aceleași persoane. Daca erai pe locul trei pe listă, la fiecare ședință ANRP venea cineva să zică că persoane respectivă e bolnavă și că are prioritate. Sunt aceiași intermediari și aceiași membri ANRP , în majoritate. Sunt sume de milioane de euro, prejudiciile la stat sunt foarte mari. În prezent avem de verificat peste 200 de dosare de retrocedări. E o perioadă de timp limitată, cea în care au fost comise faptele, după înființarea ANRP până în 2011 – 2012”, a mai precizat procurorul șef al DNA.