Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat, sâmbătă, că TVA de 9 la sută în turism ar trebui uniformizată, astfel încât că nu mai existe diferențe de taxare între alimentele servite în hoteluri dimineața și cele servite în restul zilei, când TVA crește la 24 la sută.
Ministrul Maria Grapini a declarat, într-o conferință de presă la Arad, că va propune Guvernului ca TVA în turism să fie uniformizată la 9 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„În momentul de față, la cazare se plătește TVA de 9 la sută, la micul dejun, mâncarea pe care o dă hotelul, se plătește 9 la sută, dar dacă serviți cina la hotel, TVA este de 24 la sută. Adică dacă primiți salată de roșii dimineața, pe roșia aia s-a plătit 9 la sută TVA, dacă primiți salata seara, pe roșia aia TVA este 24 la sută. Trebuie uniformizată, pe undeva sunt neîndreptățiți hotelierii pentru că oamenii nu mai mănâncă seara la restaurantul hotelului, fiind mai scump, merg undeva în oraș, unde e mai ieftin”, a spus Grapini.
Ministrul a adăugat că în Bulgaria TVA este uniformizată în turism, iar operatorii din turism din România „vin și zic că ei nu au aceleași condiții și își pierd turiștii”.
„TVA uniformizată ar permite o gestionare corectă, pentru că eu am dubii aici că se separă roșiile cu 9 la sută TVA de cele cu 24 la sută (…) Susțin această măsură chiar dacă intru în contradicție cu Ministerul Finanțelor” a adăugat Grapini.
Ministrul Maria Grapini a participat, la Arad, la o dezbatere cu oameni de afaceri pe probleme de legislație și accesare de fonduri europene.