Grindeanu, despre scrisoarea trimisă la CCR pe sesizarea Bombonicăi ex-Dragnea. Specialiștii din MJ au făcut-o, este „nepersonificată”
„Procedural, toate punctele de vedere pe care Guvernul le trimite către Curtea Constituțională, pot să spun că semnez zeci, dacă nu sute, săptămânal, de asemenea puncte de vedere. Procedural, lucrurile stau în felul acesta: Ministerul Justiției are un departament special care se ocupă cu aceste sesizări nepersonificate și care dau, atunci când se solicită din partea CCR, un punct de vedere al ministerului Justiției pe care îl înaintează, prin adresă, către Guvern, iar procedural, pleacă sub semnătura primului ministru. Specialiștii din departamentul respectiv, care nu are legătură cu persoana x, y, au făcut acest punct de vedere pe care Guvernul l-a înaintat către Curtea Constituțională. V-am asigurat de la început că nu vreau să interferez în ceea ce înseamnă muncă pe care specialiștii o fac. Tot timpul s-a respectat această procedură de care vă aminteam”, a declarat Sorin Grindeanu.
Și ministrul Justiției, Tudorel Toader, a precizat, joi, că punctul de vedere asumat de Guvern referitor la excepția de neconstituționalitate ridicată de Bombonica Prodana a fost întocmit de ministerul Justiției, el apreciind că nu crede că acest act l-ar fi supărat pe liderul PSD Liviu Dragnea.
„Da (a fost întocmit de ministerul Justiției, n.r.) de către colegii noștri. Nu le fac eu punctele de vedere. Avem o direcție care se ocupă cu așa ceva”, a spus ministrul Justiției.
„Dar cred că în subsidiar vă interesează altceva. Sunt 2 ipoteze total diferite. O ipoteză care a fost rezolvată de CCR prin decizia 405. Există o jurisprudență și, după lege, după art. 29 din Legea 47, că atunci când o problemă de drept e rezolvată de CCR prin admiterea excepției, ori de câte ori vine altcineva și critică același text de lege din aceeași perspectivă, excepția devine inadmisibilă”, a spus Tudorel Toader.
„Prin urmare, prin decizia 405, CCR a admis excepția de neconstituționalitate cu privire la sintagma . Ori de câte ori cineva se raportează la 405, critica este inadmisibilă”, a adăugat ministrul Justiției.
El a arătat că, dacă un autor de excepție critică aceeași lege, respectiv același articol, din altă perspectivă, cum este cazul acestei excepții, atunci nu mai este competența nici a ministerului Justiției, nici a Guvernului, fiind de competența exclusivă a CCR.
„Prin urmare, dacă ne raportăm la 405, este inadmisibilă. Dacă ne raportăm la lipsa pragului, nu este problema Guvernului, a ministerului, e problema exclusivă a CCR, care va stabili că trebuie sau că nu trebuie”, a mai spus Tudorel Toader. Întrebat dacă crede că l-a supărat pe liderul PSD Liviu Dragnea acest punct de vedere, Tudorel Toader a răspuns negativ.