Grindeanu a explicat la Antena 3 că la finalul lui 2012 din viceprimar al Timișoarei a ajuns deputat și a optat pentru Comisia IT și Buget, partidul repartizându-l la prima. „Am avut o revoltă personală dacă pot să spun așa, nu-mi plăcea componența”, a povestit el, adăugând că a vrut să renunțe la mandat și să întoarcă la Timișoara.
El a afirmat că „membri din Comisia de apărare și SRI au renunțat”, iar grupul PSD l-a trimis la Comisia SRI.
„Am fost chemat, mi s-a spus «mergi aici»”, a relatat Grindeanu. „Am mers, nu am avut ce să comentez, eu sunt un om disciplinat”, a subliniat el, adăugând că invitația la curs a venit din partea Academiei la comisie și a decis să participe, alături de colegi de la toate partidele, pentru a se conecta cu acest domeniu cu care nu a avut „absolut nicio legătură”.
„Cel care m-a crescut a fost deținut politic, a făcut ani de pușcărie. N-aș fi putut vreodată să trec peste ceea ce înseamnă memoria bunicului meu. E parte din mine acea durere”, a mai adăugat el ca argument suplimentar.
Întrebat dacă este ofițer acoperit, Grindeanu a negat.
Premierul propus de PSD-ALDE, Sorin Grindeanu, a absolvit în anul 2013 un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în domeniul Științe Militare, Informații și Ordine Publică – Academia Națională de Informații. Informația apare în cv-ul făcut public atunci când a fost membru al Guvernului, nu și în cel de pe site-ul Camerei Deputaților, Grindeanu devenind parlamentar la sfârșitul anului 2012. De altfel, Grindeanu a făcut parte din Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI în perioada februarie 2013 – decembrie 2014.