„PNDL faza a doua este unul din obiectivele mele și ale noastre principale, ca premier. În ultimele luni am avut foarte multe întâlniri cu primarii de comune, cu primarii de municipii, cu președinții de consilii județene pentru a-i asculta și a găsi împreună soluții pentru ca PNDL 2 să fie un succes și să aducă dezvoltarea în România. Din păcate, doamna ministru Sevil Shhaideh în coordonarea căreia se află acest program extrem de important a avut la dispoziție 5 luni și nu a făcut nimic. Acum o lună am avertizat-o că sunt întârzieri foarte mari, iar acum două zile am avertizat-o și public, în sală, că sunt întârzieri nepermise. A doua zi, brusc, și-a amintit de PNDL și a dat comunicat că-i va da drumul”, a declarat Grindeanu la Palatul Victoria, cu puțin timp înainte de citirea moțiunii împotriva sa care va avea loc la Parlament.
Premierul a argumentat că nu-și dorește ca programul să fie folosit în scopuri politice, că nu va accepta acest lucru și că atitudinea și întârzierile lui Shhaideh l-au făcut să ia decizia de a da afară întregul aparat de conducere de la Ministerul Dezvoltării.
„Astfel, am semnat astăzi ordinele de demitere pentru toți secretarii generali din Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, pentru secretarul general și pentru secretarul general adjuct. De astăzi, Sevil Shhaideh nu mai poate semna niciun fel de act care să aibă legătură cu PNDL. Am făcut acest demers pentru a bloca eventualele abuzuri și nu pentru a bloca programul. Trebuie să continue și vă asigur că va continua, dar doar cu respectarea legii. O invit pe doamna Shhaideh luni la o discuție ca să-mi comunice stadiul tuturor programelor. Știu că este un om care în final, în final va respecta legea”, a încheiat Grindeanu declarația, fără a răspunde la întrebări din partea jurnaliștilor.
Sevil Shhaideh anunță că ia în calcul să depună plângere penală împotriva premierului
La câteva ore de la anunțul făcut de Grindeanu, Sevil Shhaideh a transmis că prin decizia acestuia se blochează toate fondurile europene și că se gândește să depună plângere penală împotriva lui Grindeanu, după ce acesta a acuzat-o că nu a făcut nimic în cinci luni de zile la Ministerul Dezvoltării.
„În acest moment am venit la minister pentru a verifica toate efectele juridice ale măsurii. Prin decizia sa, dorește blocarea fondurilor europene. Să nu uităm că mâine erau discuții cu reprezentanții Comisiei Europene. Sunt cu tot aparatul de specialitate pentru a vedea efectele juridice. Si cu avocații”, a declarat Sevil Shhaideh, la Antena 3.
Aceasta spune că este posibil să depună o plângere penală împotriva premierului: „Nu permit unei persoane cu pregătirea domniei sale să facă acuzații de la un pupitru care nu îl mai reprezintă. Iau în calcul să fac o plângere penală împotriva sa. Grindeanu nu a știut nicio procedura a niciunui program, spune ca de cinci luni nu am făcut nimic, nu știe nici măcar când s-a terminat data de depunere, numărul lor”, a mai declarat ministrul demisionar al Dezvoltării.
Vineri, premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administrația Prezidențială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne, funcție care a fost deținută de Carmen Dan, și de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, post ocupat de Sevil Shhaideh.
„Cred că demisiile acceptate de premierul așa-zis în funcție sunt motivele sale personale sau să spunem complexele dânsului. Mă așteptam ca Sorin Grindeanu să preia interimatul de la Dezvoltare, având așa-zisa sa experiență în administrație. Ca de obicei, cum a făcut în șase luni, premierul fuge de muncă și de răspundere. Am încercat să asigur și în această perioadă funcționarea ministerului, orice act a fost îndeplinit, orice blocaj anunțat e în imaginația sa”, a declarat Sevil Shhaideh, la Antena 3.
Aceasta susține că Sorin Grindeanu a avut întotodeauna o problemă cu faptul că nu a fost prima opțiune în iarnă pentru funcția de premier: „Întotdeauna a existat acest complex după ce practic am refuzat”, a mai spus Shhaideh, care a fost prima propunere a PSD pentru funcția de premier.
Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), „pușculița lui Dragnea” pentru teritoriu
Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost implementat începând cu anul 2013 și a preluat mai multe dintre proiectele gestionate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) care se ocupau, separat, de administrarea infrastructurii de drumuri, a alimentării cu apă și canalizare, realizarea bazelor sportive din mediul rural, problemele de mediu și reabilitarea și modernizarea drumurilor de interes județean și local. În perioada demarării Programului deținătorul portofoliului de la acest minister era actualul lider PSD, Liviu Dragnea, care a ocupat funcția de ministru la administrație și dezvoltare din 21 decembrie 2012, până în 15 mai 2015.
Implementarea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) în perioada 2013-2014, de către Ministerul Dezvoltării, condus pe atunci de Liviu Dragnea, cu Sevil Shhaideh secretar de stat și coordonatoare a implementării acestui program, a funcționat defectuos și ineficient, fără a fi urmărită realizarea în teren a obiectivelor finanțate, arată un raport al Curții de Conturi din 2015, făcut public integral de deputatul USR Cristian Ghinea. Inspectorii de conturi arată că evidența sumelor plătite, care s-au ridicat la aproape 3 miliarde de lei, a beneficiarilor și a proiectelor era ținută într-un fișier Excel neparolat, care putea fi modificat de oricine și care era salvat pe Google Drive, deci nu pe un mediu de stocare controlat de statul român. Mai mult, la această evidență nu aveau acces și contabilii ministerului, neexistând o corelare între datele din acest sistem de evidență improvizat și cel oficial. În prezent, PNDL este gestionat de vicepremierul Sevil Shhaideh, din postura de ministru al Dezvoltării, având un buget din credite de angajament de 30 de miliarde de lei (aproximativ 7 miliarde de euro). Curtea de Conturi arată că, în trecut și cu aceeași coordonatoare, acest program nu a avut nici o strategie reală și a reprezentat în practică o posibilitate a primarilor din teritoriu de a-și plăti datoriile acumulate din alte programe de finanțare, dar și de a-și finanța „cele mai diverse domenii de interese local”.
Programul funcționează pe baza transferurilor de la bugetul de stat către autoritățile publice locale, iar, în total, între 2013 și iunie 2016 au fost executate pentru PNDL plăți de 5,719,641,554 de lei, adică aproape 1,2 miliarde de euro, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării și citate de EFor. Cele mai mari sume, adică 4,419,514,542 lei au ajuns la comune și au fost folosiți pentru construirea de drumuri (1916), realizarea instalațiilor necesare pentru furnizarea de apă curentă și pentru realizarea de canalizări (717), dar și pentru ridicarea de baze sportive (615).
Plățile efectuate în cadrul acestui Program au crescut de la an la an. După ce, în primul an de implementare au fost livrate 443,852,991 de lei, în 2016 suma a ajuns deja la 848,291,101.9 lei, iar miza pentru selectarea obiectivelor care ajung pe listele Ministerului este una foarte mare.