Prima pagină » Știri politice » Grindeanu s-a-ncurcat în Busuioc, dar L-A ELIMINAT. Stratagema legală prin care premierul a reușit să scape de șeful SGG și să-l numească pe Ponta

Grindeanu s-a-ncurcat în Busuioc, dar L-A ELIMINAT. Stratagema legală prin care premierul a reușit să scape de șeful SGG și să-l numească pe Ponta

Premierul Sorin Grindeanu a reușit vineri seara să îl elimine pe Mihai Busuioc de la conducerea Secretariatului General al Guvernului (SGG), deși acesta a refuzat să contrasemneze decizia lui Sorin Grindeanu de a-l elibera din funcție, blocând astfel pe moment publicarea ei în Monitorul Oficial și deci accederea lui Victor Ponta în această funcție. Grindeanu a emis însă o decizie prin care un secretar de stat din SGG, Alexandru Ghigiu, i-a preluat atribuțiile lui Busuioc, pe motiv că Busuioc nu a venit la serviciu și refuză să își îndeplinească atribuțiile. Printr-o decizie emisă imediat după aceasta și contrasemnată de Ghigiu, care acum era temporar și oficial în fotoliul lui Busuioc, Grindeanu l-a eliberat din funcție pe Busuioc de la șefia SGG și l-a numit în această funcție pe Victor Ponta. Cele două decizii au fost publicate în Monitorul Oficial în jurul orei 18:30, intrând astfel în vigoare. Monitorul Oficial se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului, care este deocamdată condus în continuare de Mihai Busuioc. Ironia situației face ca exact Victor Ponta să fi fost cel care, în 2012, trecea Monitorul Oficial din subordinea Parlamentului în cea a SGG. Busuioc provine din garnitura de oameni ai lui Liviu Dragnea, lucrând cu acesta la Ministerul Dezvoltării.

Premierul Sorin Grindeanu a recurs la o stratagemă în doi pași pentru a-l elimina de la șefia SGG pe Mihai Busuioc, om al cărui traseu politic este legat de Liviu Dragnea, cu care a lucrat la Ministerul Dezvoltării Regionale. Premierul a luat vineri două decizii care au fost publicate în Monitorul Oficial în jurul orei 18:30.

Prima a vizat preluarea atribuțiilor de șef al SGG ale lui Mihai Busuioc de către un secretar de stat din SGG, Alexandru Ghigiu, pe motiv că Mihai Busuioc refuză să își exercite obligațiile prevăzute de lege și este și absent din instituție.

„Având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligația de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 17/2009 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, aprobată cu modificări prin legea nr. 198/2013, constat conform Adresei înregistrate la SGG cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum și absența acestuia din cadrul instituției, În temeiul art. 19 din legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor (…) Prim-ministrul emite următoarea decizie: Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Alexandru-Mihai Ghigiu, secretar de stat, exercită atribuțiile secretarului general al Guvernului, pentru asigurarea conducerii instituției, până la eliberarea, respectiv numirea conducătorului SGG, în condițiile legii”.

A doua decizie a lui Grindeanu, emisă imediat și contrasemnată de Alexandru Ghigiu, a vizat eliberarea din funcție a lui Mihai Busuioc și numirea în funcția de șef al SGG a lui Victor Ponta.

Alexandru Mihai Ghigiu, cel pe care Sorin Grindeanu l-a folosit pentru a-l elimina pe Mihai Busuioc de la SGG, este lector la SNSPA și a fost director de cabinet al lui Remus Pricopie (apropiat de Ecaterina Andronescu) când acesta a fost ministrul Educației, între 2012 și 2014. Ghigiu fost directorul secretariatului Senatului SNSPA și a revenit în ministerul Educației în 2016, pe un post de consilier al ministrului Adrian Curaj. La SGG, a fost numit în aprilie 2017.

Primele măsuri luate de Sorin Grindeanu cu Victor Ponta șef la SGG și Monitorul Oficial eliberat de sub mâna lungă a lui Liviu Dragnea au fost câteva demiteri: secretarii de stat din cadrul SGG Adrian Mlădinoiu (fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea) și Tudor Vesa, precum și a Andreei Lambru (membră ALDE, care a refuzat și ea să îi preia atribuțiile lui Busuioc), dar și a lui Adrian Marius Dobre, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii și a lui Adrian Ionuț Gâdea, fost președinte al CJ Teleorman, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, condus de ministrul demisionar Sevil Shhaideh.

Potrivit legii, Monitorul Oficial funcționează sub autoritatea Executivului, ce este exercitată prin Secretariatul General al Guvernului. Asta înseamnă că fiecare act emis trebuie contrasemnat și de șeful Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Potrivit unor surse guvernamentale, actualul șef al SGG, Mihai Busuioc, a refuzat să contrasemneze decizia premierului de a-l elibera din funcție, iar fără această semnătură documentul nu poată să apară în Monitorul Oficial.

Încă de joi, surse politice au anunțat că în locul lui Busuioc va fi numit Victor Ponta. La conferința de joi seara, premierul Sorin Grindeanu îndemna jurnaliștii să citească Monitorul Oficial pentru a vedea ce schimbări se produc la nivelul SGG, doar că acele acte nu au apărut nici până la ora transmiterii acestei știri.

La preluarea mandatului, în 4 ianuarie 2017, numirea lui Busuioc la SGG a fost prima măsură luată de premierul Grindeanu.

Astfel, Mihai Busuioc a fost eliberat din funcția de secretar general al Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și numit secretar general al Guvernului, cu rang de ministru.

Busuioc a fost demis în mai 2012 de către premierul de atunci, Victor Ponta, de la șefia Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

În iulie 2012 inspectorii Corpului de Control al Guvernului au identificat nereguli în derularea unui proiect al Agenției de Cadastru și Publicitate Imobiliară pentru care BIRD a împrumutat României peste 47 milioane euro, printre responsabili aflându-se și Mihai Busuioc.

Busuioc a fost secretar general adjunct la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în timpul mandatului lui Liviu Dragnea.

Citește și