Grindeanu: „TAROM poate fi salvat. Trebuie găsite soluții punctuale în conducerea companiei”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că TAROM-ul poate fi salvat din criza în care se află, dar pentru ca acest lucru să fie posibil trebuie găsite soluții punctuale în cadrul companiei.
Totodată, el spune că este nevoie de solidaritate din partea celor care au venituri mari cu cei care încă sunt plătiți cu salariul minim pe economie.
„Tarom poate fi salvat! Pentru asta este nevoie de îndeplinirea reformelor asumate și de reducerea datoriilor. Trebuie găsite soluții punctuale de conducerea TAROM în cadrul companiei! Solidaritate din partea celor care au venituri mari cu cei care încă sunt plătiți cu salariul minim pe economie”, scrie pe Facebook Sorin Grindeanu.
Ministrul spune că a elaborat și discutat cu cei de la Comisia Europeană un plan de salvare a companiei aeriene TAROM, iar acesta trebuie pus în aplicare.
„De asemenea, am mai declarat acest lucru, îmi doresc, și nu doar eu, Guvernul României și cred că orice român de bună credință, ca TAROM-ul să nu intre într-un scenariu asemănător altor companii de transport aerian, scenariu nu tocmai fericit. Îmi doresc, în momentul în care ne-am angajat, totuși, la un plan cu Comisia Europeană, un lucru pe care România și l-a asumat pentru salvarea Tarom-ului, să se intre pe acel făgaș.
Un plan asumat, repet, un plan care dă o șansă companiei TAROM de a fi salvată. Știu că există mulți angajați, în special în teritoriu, ai TAROM-ului care au nivelul de salariu minim pe economie și mă așteptam ca acolo, în primul rând, să se vină cu revendicări, nu revendicări pentru tot personalul, unii dintre ei având nivelul de salarizare asemănător cu nivelul de salarizare la companii care merg foarte bine economic”, a precizat ministrul Transporturilor.
Niciun avion al companiei nu va mai decola începând cu 23 august
Niciun avion al companiei aeriene TAROM nu va mai decola începând de săptămâna viitoare în anumite nopți între 4.00-7.00 dimineața, potrivit unui anunț al sindicaliștilor.
Angajații vor protesta de două ori pe săptămână și iau în calcul și o grevă generală, din cauza nemulțumirilor legate de salarii.
Conform sindicaliștilor TAROM, în data de 23 iunie 2022, au fost demarate negocierile în vederea încheierii unui nou Contract Colectiv de Muncă la nivel de unitate, iar termenul agreat de părți pentru încheierea unui contract expiră în data de 23 august 2022.
„Negocierile s-au desfășurat cu dificultate, fără a se ajunge la un acord cu privire la revendicările salariale formulate de Sindicatul Unit Tarom (SUT)”, se menționează în comunicat.