„Anticipez că poziția noastră comună de respingere a aplicării de cote va fi reafirmată”, a declarat luni Sobotka pentru agenția națională CTK, înaintea reuniunii miniștrilor de externe din Grupul de la Vișegrad cu omologul lor luxemburghez, a cărui țară deține președinția în exercițiu a Consiliului UE.
În opinia prim-ministrului ceh, citat de Agerpres, Comisia Europeană nu a luat în calcul implicațiile ideii, promovată în special de Germania, ca 120.000 de migranți aflați deja pe teritoriul UE să fie distribuiți în cote obligatorii către statele membre. Sobotka a punctat în special dificultatea pentru autorități de a se asigura că migranții vor rămâne în statul în care vor fi repartizați.
La rândul său, ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna a respins orice răspuns automat la criza migranților. „Căutăm o formulă cu ajutorul căreia să putem demonstra solidaritate, dar care să și reflecte capacitățile noastre”, a declarat oficialul de la Varșovia. El a cerut ca granițele sudice ale Uniunii Europene să fie securizate, în perspectiva unor viitoare valuri de migranți.
O nouă încercare în Consiliul JAI. Germania amenință că va impune cotele obligatorii
Anunțul vine în conetxtul în care, marți, la Bruxelles, are loc o nouă reuniune a ministrilor de justiție și de interne ai statelor membre UE (JAI), după ce în urmă cu o săptămână nu s-a reușit să se ajungă la o soluție agreată privind cotele de distribuție a refugiaților. Statele membre au convenit să implementeze primul mecanism de relocare a refugiaților, agreat la Consiliul din iulie, prin care 40.000 de refugiați din Grecia și Italia să fie distribuiți în statele membre. A doua propunere a Comisiei Europene, de relocare a 120.000 de refugiați, nu a fost convenită, pentru că statele membre nu au ajuns la un acord astăzi, la Consiliul JAI, deși a existat „o majoritate” care a susținut-o.
După eșecul consiliului JAI, Germania a amenințat că va impune un vot cu majoritate calificată în Consiliul UE pentru a forța statele membre că accepte cotele obligatorii de distribuire a celor 120.000 de refugiați ajunși în Europa.
„Pur si simplu nu se poate ca Germania, Austria, Suedia și Italia să poarte singure această povară. Nu așa funcționează solidaritatea europeană. Dacă nu este altă cale, atunci ar trebui luată serios folosirea instrumentului de majoritate calificată„, a declarat, într-un interviu acordat Passauer Neue Presse, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.
România nu acceptă mai mult de 1.785 de refugiați
România este împotriva cotelor obligatorii și este de acord cu primirea a doar 1.785 de refugiați, cât era convenit inițial. Potrivit noilor propuneri ale Comisiei Europene, în țara noastră ar urma să ajungă, în total, 6.351.
România merge mâine la consiliul JAI cu același mandat: nu acceptă cotele obligatorii. Vicepremierul Gabriel Opres va susține mandatul dat de președinte și de premier, respectiv că „România își manifestă solidaritatea cu privire la relocarea persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională prin preluarea unui număr de 1.705 solicitanți de azil din Italia și Grecia, precum și a încă 80 de persoane din afara Uniunii (1785)”, se arată într-un comunicat MAI.
„În cazul în care se va supune la vot proiectul de Decizie a Consiliului de stabilire a unor măsuri provizorii în domeniul protecției internaționale în beneficiul Italiei și Greciei (suplimentarea cu 120.000 a numărului de persoane relocate față de 40.000 câte au fost adoptate în Consiliul JAI din 14 septembrie), România va vota negativ”, precizează aceeași sursă.