UPDATE: FOTO-VIDEO: Guvernele României şi Spaniei se reunesc la Castellón de la Plana, pentru prima dată în istorie / Alături de premier vor fi și miniștrii Aurescu, Tîlvăr, Cseke, Budăi, Rafila și Daea

Publicat: 23 11. 2022, 11:20
Actualizat: 23 11. 2022, 14:53

Guvernele României şi Spaniei se vor reuni, miercuri, la Castellón de la Plana, într-o primă şedinţă comună. Alături de premierul Nicolae Ciucă, România va fi reprezentată la reuniune de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Attila Cseke, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

UPDATE: Premierul Ciucă: Posibilitatea menținerii naționalității române în același timp cu obținerea celei spaniole este o solicitare constantă a diasporei române din Spania

Premierul Nicolae Ciucă a acordat un interviu pentru publicația spaniolă La Razon, în cadrul căruia a afirmat că „escaladările cinice și brutale ale Rusiei încalcă dreptul internațional”. În plus, el a mai spus că „Europa va fi mai un loc mai sigur cu România în Schengen”.

Șeful Executivului a amintit că în Spania sunt „aproape un milion de români care studiază, trăiesc și muncesc” și le mulțumește spaniolilor pentru primirea călduroasă a cetățenilor români.

„De ce este atât de important primul summit bilateral dintre România și Spania?”, a fost întrebat Ciucă de publicația spaniolă.

„Reuniunea comună a guvernelor noastre este un bun prilej de a promova noi oportunități economice și comerciale pentru țările noastre.

Spania nu este doar un partener strategic și un prieten apropiat al României. De-a lungul anilor, am reușit să construim o relație bazată pe prietenie și încredere reciprocă, pe un dialog politic substanțial, dinamic și cu o abordare constructivă și deschisă.

Legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității românești foarte puternice din țara dumneavoastră, cetățeni fideli ai Statului Spaniol care contribuie la dezvoltarea societății și a economiei Regatului Spaniei. Aproape un milion de români studiază, trăiesc și muncesc în țara lor. Comunitatea românească este bine integrată și foarte activă și, în același timp, este un catalizator pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

Le mulțumesc cetățenilor spanioli și autorităților pentru primirea călduroasă și integrarea românilor.

Posibilitatea menținerii naționalității române în același timp cu obținerea celei spaniole este o solicitare constantă a diasporei române din Spania. Avem un dialog deschis și sincer pentru a identifica, împreună, cele mai bune soluții pentru a satisface acest interes puternic al diasporei noastre, ținând cont de sensibilitățile ambelor părți.

De asemenea, guvernul pe care îl conduc se străduiește să schimbe cât mai curând lucrurile în bine în țara noastră și să încurajeze cât mai mulți români care acum locuiesc în străinătate să se întoarcă acasă”, a răspunsul șeful Executivului.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Ședința comună a guvernelor român și spaniol marchează un moment cu valențe simbolice sporite, dintr-o dublă perspectivă. Este prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând și aniversarea, în 2023, a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol. Dincolo de a fi un partener strategic, Spania este și un prieten apropiat al României. De-a lungul anilor, am reușit să construim o relație bazată pe încredere reciprocă, pe un dialog politic substanțial, dinamic și pe o abordare constructivă și deschisă. Avem o cooperarea economică și sectorială dinamică și diversă.

România și Spania au și abordări similare pe mai multe dosare strategice în context UE și NATO. În plus, legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității foarte puternice, bine integrate și foarte active de aproape 1 milion de români care contribuie la dezvoltarea societății și economiei Regatului Spaniei”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat de presă transmis de Guvern.

Vor fi semnate memorandumuri de înţelegere privind cooperarea sectorială în domeniul muncii şi protecţiei sociale

În marja ședinței comune vor fi semnate și o serie de Memorandumuri de Înțelegere privind cooperarea sectorială în arii precum muncă și protecție socială, consultări politice în domeniul afacerilor externe, pregătirea diplomaților, cultură, cooperarea în situații de urgență, agricultură și sănătate.

În cadrul vizitei, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă se va întâlni cu reprezentanți ai comunității românești din orașul gazdă al reuniunii celor două Guverne.

Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și spaniol România a fi reprezentată de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu; ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr; ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Attila Cseke; ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi; ministrul sănătății, Alexandru Rafila; ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Petre Daea.

Vă recomandăm să citiți și: