Guvernul A ADOPTAT proiectul bugetului de stat pe 2019. Dăncilă: Sănătatea, Educația și investițiile publice sunt cei trei piloni principali

Publicat: 08 02. 2019, 19:30
Actualizat: 25 03. 2019, 20:39
2-sedinta-de-guvern-mediafax-foto-alexandru-dobre

„Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și am avut trei piloni principali în vedere, sănătatea, educația și investițiile publice. De asemenea, am alocat 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România față de partenerii NATO. De asemenea, la Ministerul Fondurilor, în premieră, am alocat 2,3 miliarde lei, din care credite bugetare alocate fondurilor europene. Valoarea PIB va depăși 1.000 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi păstrat la 2,5% din PIB,” a declarat premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.

Premierul a dat asigurări că sunt acoperite în buget și creșterile de pensii și salarii.

„Asiguram finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economica, măsuri asumate prin programul de guvernare. Continuăm creșterea punctului de pensie cu 15 la sută, începând cu 1 septembrie 2019.

În proiectul de buget alocăm 49,85 miliarde de lei pentru investiții, în creștere cu 45% față de 2018. La Ministerul Transporturilor, fondurile sunt cu 6 miliarde de lei mai mari.

Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari față de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat în 2018. Așadar, bugetul anului 2019 este unul echilibrat și concentrat, atât pe susținerea politicilor sociale și cele de dezvoltare,” a afirmat premierul.

În ultimele zile, mai mulți primari s-au declarat nemulțumiți de alocarea bugetară, acuzând că sunt sume care vor fi acoperite tot de cetățeni.

Viorica Dăncilă anunță că în bugetul pe 2019 au fost alocați bani pentru dotarea fiecărei săli de școală, pentru elevii de la clasa a V-a până la a XII-a, cu table electronice interactive.

„În bugetul acestui an, am alocat educației cu 47% mai mult decât anul trecut, de la 21 miliarde la 30,8 miliarde, banii mergând atât spre investiții, cât și pentru majorările salariale. Voi enumera câteva programe importante pe care le vom derula în perioada următoare:

– dotarea fiecărei clase pentru elevii din clasele V-XII cu table electronice interactive;

– rechizite în valoare de 0,7 miliarde de lei pentru aproximativ două milioane de copii;

– majorarea cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice.”

Premierul a anunțat și alocările bugetare din domeniul sănătății:

„Pe sănătate. Sănătatea este o prioritate zero pentru noi. Anul acesta, finanțarea este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut, pentru că, după majorările salariale din anul 2018, se impune și creșterea investițiilor în unitățile sanitare. Deci ne preocupăm nu numai de creșterea veniturilor în sănătate, dar vrem și investiții în unitățile sanitare. Așadar, vom finaliza investițiile pentru reabilitare, extindere, și dotare a unităților sanitare începute în anii trecuți, cum ar fi Spitalul de Pediatrie Timișoara, spitalele din Fălticeni, Neamț, Hunedoara și Bistrița. Anul acesta Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în Programul Național „Mama și copilul”, prin care se vor achiziționa 1.000 de incubatoare,” a enumerat Dăncilă.

„Investiții, așa cum am spus în mai multe rânduri, 2019 va fi anul investițiilor. În proiectul de buget, alocăm 49,65 miliarde lei, adică 4,86% din PIB pentru investiții, în creștere cu 45% față de 2018.”

Premierul Viorica Dăncilă s-a referit și la refuzul președintelui Klaus Iohannis de a o nominaliza pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Dezvoltării, avertizând că un conflict nu duce la nimic bun.

„Ministerul Dezvoltării are nevoie, mai ales în această perioadă, de un ministru titular, dedicat, cu experiență. Tocmai de aceea am nominalizat-o în această funcție pe Lia Olguța Vasilescu. A gestionat cu succes două dintre cele mai complexe legi adoptate în actuala coaliție, legea salarizării unitare și cea a pensiilor. De aceea, argumentele președintelui sunt necredibile„, a declarat Viorica Dăncilă.

„Președintele a răspuns doar prin atacuri și încercări de blocare a Guvernului. E regretabil că președintele vrea să blocheze investițiile. Îi solicit domnului președinte să abandoneze jocurile politice. Românii sunt mult mai importanți decât o campanie electorală sau jocurile politice. Conflictul pe care îl aduce președintele nu aduce nimic bun pentru România și pentru români. Guvernul trebuie să fie lăsat să lucreze,” cere premierul.

Premierul Viorica Dăncilă a raportat că în prima lună de mandat la Președinția Consiliului UE, România a condus aproximativ 70 de trialoguri în Palamentul European și a reușit să obțină consens pentru 24 de dosare de pe agenda europeană, în domenii precum transporturi și finanțe.

„În luna care s-a scurs de la preluarea mandatului, România a condus aproximativ 70 de trialoguri, întâlniri în Parlamentul European, în cadrul european în cadrul cărora au fost obținute rezultate concrete. Am reușit să obținem consens pentru 24 de dosare, care privesc teme cu impact în viața de zi cu zi a cetățenilor, mă refer la agricultură și pescuit, mediu, transporturi, comunicații și societate informațională, muncă și protecție a lucrătorilor, competitivitate și finanțe”, a declarat Viorica Dăncilă.

„Suntem așadar, implicați activ în toate palierele în acțiunile pe care le presupune Președinția rotativă a Consiliului UE, iar toate acțiunile pe care le desfășurăm au în centru preocupărilor noastre cetățenii europeni și mă bucur că avem o bună cooperare cu celelalte instituții europene, mă refer la Parlamentul European și la Comisia Europeană. Ne dorim să menținem acest ritm de lucru și în celelalte luni și să finalizăm și celelalte dosare”, a adăugat Dăncilă.

Astăzi, în cadrul agendei europene, vor avea loc discuții între România și oficialii europeni pe directiva gaz și copyright.

„Încheiem astăzi încă o săptămână cu activitate intensă și decizii importante pentru viitorul UE, în calitate de deținători ai Președinției rotative a Consiliului UE. Chiar astăzi sunt programate discuții esențiale pe directiva gaz și copyright. Sunt convinsă că, la sfârșitul acestei zile, România va dovedi încă o dată că își respectă parteneriatul strategic pe care îl are și că își îndeplinește cu succes rolul pe care îl are în aceste șase luni,” ne asigură premierul.

România a preluat Președinția Consiliului UE la 1 ianaurie 2019 pentru o perioadă de șase luni.