Guvernul a adoptat rectificarea bugetară pentru anul 2019 | Cîțu anunță cum au fost împărțiți banii / Bugetul pentru pensii, alocații și indemnizații a fost suplimentat
ORA 20:30 Guvernul alocă, prin rectificare, peste 760 milioane de lei pentru medicamente
Executivul a alocat, joi, prin rectificare bugetară, 766,6 milioane de lei pentru medicamente, anunță ministrul Finanțelor Florin Cîțu. Totodată, Guvernul a alocat încă 460 milioane pentru achitarea diferențelor salariale, sumă restantă pentru 2018 și 2019.
„Pentru medicamente, iar un sector sensibil. A trebuit să mai adăugăm pe final de an încă 766,6 milioane de lei. A trebuit să suplimentăm bugetul cu 460 milioane de lei pentru achitarea diferențelor salariale prevăzute de legea 85/2016. Sunt plăți restante pentru 2018 și 2019 pentru universitățile de stat. În același timp, la pensii am suplimentat inițial cu suma de 585.9 milioane de lei pentru asigurarea plăților integrale, dar în ședința de astăzi am suplimentat cu încă 40 milioane de lei pentru că s-a făcut o recalculare”, a spus Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.
El a precizat că a fost suplimentat bugetul și pentru programul de tomate.
„Tot în ședința de guvern de astăzi un program la care fostul guvern tot făcea referire, programul de tomate, nu avea bani prevăzuți în buget. A trebuit să includem 70 milioane de lei ca să fie făcute aceste decontări”, a subliniat Cîțu.
ORA 20:15 Guvernul a adoptat rectificarea bugetară pentru anul 2019. Cîțu anunță cum au fost împărțiți banii
Guvernul a adoptat, joi, rectificarea bugetară pentru anul 2019. Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a anunțat că a fost suplimentat bugetul pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Totodată, Executivul a acordat 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor aferente PNDL.
„Am mai vorbit despre cifrele din rectificarea bugetară, dar cred că este foarte bine să știți unde se duc acești bani, de ce a trebuit să suplimentăm partea de cheltuieli, pentru că altfel companiile din sectorul privat, cetățenii, persoanele fizice și pensionarii nu și-ar fi primit banii pe care îi meritau.
Am suplimentat plățile pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Nu au mai fost bani in buget in ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii. Nu au mai fost bani în buget în ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii medicale. Știți bine că la TVA am fpcut deja două plăți și până la finalul anului ne asigurăm că toate companiile vor primi TVA-ul, celor care au avut controale și raport favorit”, a anunțat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.
Executivul a alocat încă 1,8 miliarde de lei pentru proiectele din PNDL.
„Facem o suplimentare cu 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor pentru companii care au efectuat proiecte aferente programului PNDL. Asta este partea pentru sectorul privat. Nu este normal ca sectorul privat să fie cel care susține iresponsabilitatea guvernului precedent. Sunt aici companii care, dacă nu ar fi primit acești bani, una dintre ele chiar ar fi intrat în faliment”, a subliniat Cîțu.
„Am suplimentat cu două miliarde de lei pentru plata până la finalul anului a drepturilor de asistență socială. Bani care nu erau incluși în buget. Vorbim de pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoane cu handicap, pentru persoane aflate în concediu de creștere a copilului, etc. Vă dați seama că acești bani nu erau incluși în buget și acești oameni nu și-ar fi primit banii”, a spus Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.
ORA 18:32 Ciucă cere ca proiectul de achiziție de avioane F16 să fie trimis Parlamentului de urgență
Nicolae Ciucă a solicitat premierului Ludovic Orban, joi, în ședința de Guvern, introducerea pe ordinea de zi a proiectului de achiziție de avioane F16, în cadrul Programului Avion Multirol. Ministrul Apărării acesta a cerut transmiterea proiectului de lege către Parlament, în procedură de urgență.
„Domnule prim-ministru vă rugăm să fiți de acord cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară a Guvernului a proiectului de lege pentru dezvoltarea capabilității operaționale aeriene cuprinsă în perioada de tranziție inițială a concepției de realizarea graduală a capabilității de apărarare aeriană în cadrul Programului Avion Multirol al forțelor aeriene. Are avizul consiliului legislativ și de asemenea vă rog să fiți de acord să fie transmis proiectul de lege către Paralment pentru adoptare prin procedură de urgență în conformitate cu prevederiel articolului 76, alineatul 3 din Consituția României. Solicităm aceasta deoarece am comunicat cu partea protugheză de unde se achiziționează avioanele și deja a fost o amânare de două ori a termenelor de contract. În contract sunt de asemnea parte Statele Unite ale Americii pentru că prin aceștia se desfășoară proiectul”, a afirmat ministrul Apărării Nicolae Ciucă, joi, în debutul ședinței de Guvern.
Premierul Orban i-a răspuns ministrului Apărării: „E vorba de proiectul avizat de CSAT, e vorba de F16(…) Vom solicita după adoptare Parlamentului să adopte proiectul în procedură de urgență”.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că la ședința CSAT de miercuri a fost avizată cumpărarea a încă cinci avioane F16, fiind vorba despre o achiziție de peste 100 milioane de euro.
ORA 18:30 Guvernul anunță primele demiteri de prefecți și subprefecți din mandatul lui Orban
Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat, joi, demiterea mai multor prefecți, printre care demiterea prefectului din județul Alba, din Arad, Harghita și Sălaj. Totodată, ministrul a anunțat și numirea unui suborefect în județul Arad.
„Avem o propunere de încetare a exercitării funcției de prefect cu caracter temporar pentru prefectul județului Alba, una privind încetarea exercitării cu caracter temporar prin detașare în condițiile legii a prefectului din județul Arad, doamna Hordea Florentina, încetarea exercitării funcției de subprefect în județul Arad pentru domnul Damian Vasilica. Pentru județul Harghita încetarea exercitării pentru domnul Andrei Jean Adrian. În județul Sălaj încetarea exercitării funcției de prefect pentru domnul Florian Florin. Totodată, încetarea exercitării funcției de prefect al județului Suceava de către Monica Elena și numirea unui subprefect în județul Arad, prin detașare cu caracter temporar, în condițiile legii, pentru doamna Popa Liliana”, a anunțat Marcel Vela, în timpul ședinței de Guvern.
ORA 18:25 Orban anunță deblocarea sumei de 1.3 miliarde de euro pentru fermieri
Premierul Ludovic Orban a anunțat că peste 1.3 miliarde de euro au fost deblocați de la Comisia Europeană, bani care reprezintă plăți în avans acordate fermierilor.
„A fost deblocată suma de 1.319 miliarde de euro, reprezentând plăți în avans acordate fermierilor în campania 2019 și că este cea mai mare sumă autorizată la plată în avans începând cu campania din 2009, anul în care a fost acordat primul avans pentru plăți directe. Dar să vă asigurați că banii ajung la fermieri. Nu e suficient numai să semnați ordinul”, a spus Ludovic Orban, în timpul ședinței de Guvern.
Ministrul Agriculturii a susținut că plățile în avans au fost făcute toate, iar de la 1 decembrie urmează doar restuld e 25%.
„În 5 ianuarie anul viitor ne intră în cont 1.3 miliarde de euro de la Comisie”, a adăugat ministrul.
ORA 18:15 Cazul celor 14.000 de oi din Portul Midia | Orban solicită demiterea responsabililor de intervenția pentru salvarea lor
Premierul Ludovic Orban a criticat, joi, intervenția autorităților locale în cazul celor 14.000 de oi din Portul Midia. Șeful Executivului solicită demiterea responsabililor, inclusiv demiterea reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare Constanța.
ORA 17:50 Premierul anunță: Voi merge la Bruxelles pentru a discuta cu președinții CE, PE și cu cel al Consiliului European
Premierul Ludovic Orban a anunțat, joi seară, că are în vedere în perioada următoare să facă o deplasare la Bruxelles pentru a discuta cu președintele Comisiei Europene, președintele Parlamentului European și cu cel al Consiliului European.
ORA 17:35 Legea recursului compensatoriu | Orban anunță: Vom găsi cea mai bună soluție pentru a genera abrogarea
Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că Guvernul va lua toate măsurile necesare pentru abrogarea Legii recursului compensatoriu. Afirmațiile vin în contextul în care ministrul Justiției Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a Legii, fără o analiză, ar duce la efecte colaterale severe.
ORDINEA DE ZI
Guvernul aprobă, joi, măsurile pentru organizarea și desfășurarea paradei militare de pe 1 decembrie
Executivul aprobă în ședința de joi, printr-un proiect de hotărâre, măsurile necesare destinate organizării, desfășurării și finanțării paradei militare naționale din data de 1 Decembrie, a anunțat premierul Ludovic Orban.
„Avem pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfășurării și finanțării, în anul 2019, a paradei militare naționale prilejuite de data de 1 Decembrie – Ziua Națională a României”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.
Peste 50 de aeronave sunt așteptate să evolueze la parada militară de Ziua Națională a României, dar asta depinde de condițiile meteorologice din data de 1 Decembrie, anunță Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Aproximativ 4.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, dintre care 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere, și aproximativ 200 de mijloace tehnice vor participa duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcul de Triumf din București.
De asemenea, detașamentele de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.
Guvernul ar putea aproba acordarea ajutorului de stat pentru minerii din Valea Jiului și Hunedoara
Guvernul ar putea adopta în ședința de joi două proiecte de hotărâre pentru acordarea ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului S.A. și a Complexului Energetic Hunedoara, pentru anul 2019.
Potrivit ordinii de zi anunțate de premierul Ludovic Orban la începutul ședinței de Guvern, urmează a fi adoptate două proiecte de hotărâre privind situația minerilor din Hunedoara și Valea Jiului:
„ -Proiect de hotărâre pentru modificarea art.2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.223/2019 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A. pentru anul 2019
-Proiect de hotărâre pentru modificarea art.2 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.224/2019 privind aprobarea acordării ajutorului de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului S.A. pentru anul 2019″, potrivit ordinii de zi a ședinței Executivului de joi.
Totodată, Guvernul are pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2019 al Regiei Autonome „Administrația Fluvială a Dunării de Jos” Galați aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.
Cabinetul Orban va discuta și despre un proiect de hotărâre privind decertificarea definitivă a unor cheltuieli aferente proiectelor finanțate prin Programul Operațional „Asistență Tehnică” 2007 – 2013.