Prima pagină » Știri politice » Guvernul a aprobat reducerea accizei la motorină pentru transportatori. Ponta: „Am primit acordul CE”. Cu cât mai rămâne statul din această taxă

Guvernul a aprobat reducerea accizei la motorină pentru transportatori. Ponta: „Am primit acordul CE”. Cu cât mai rămâne statul din această taxă

Guvernul e gata să renunțe la 353 de milioane de lei din cele 1,8 miliarde pe care le-ar mai avea teoretic de încasat din această acciză suplimentară.

Recuperarea a 4 din cei 7 eurocenți la litrul de motorină cât reprezintă noua acciză suplimentară introdusă de la 1 aprilie, doar de către o parte dintre transporatorii de mărfuri sau de călători, a fost aprobată astăzi, prin ordonanță de urgență, în ședința de Guuvern.

Proiectul de act normativ lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor cu doar o zi înainte de aprobare modifică actualul Cod Fiscal, însă sub rezerva aprobării acestui tip de ajutor de stat de către Comisia Europeană. Procedura în acest sens nu a fost încă parcursă. „Întrucât la art 26 din Directiva 2003/96/CE se prevede că măsuri precum scutirile, reducerile, diferențierile sau rambursarea de impozite pot constitui ajutoare de stat și, în acest caz, trebuie notificate Comisiei în temeiul articolului 83 alineatul (3) din tratat, se vor parcurge procedurile specifice în domeniul ajutorului de stat”, se arată în Nota de Fundamentare redactată de Minsterul Finanțelor.

La finalul ședinței de Guvern, premieri Victor Ponta a anunțat că a primit acest acordul Bruxelles.

Dacă inițial Guvernul a introdus această acciză suplimentară cu intenția declarată de a colecta la bugetul de stat 2,4 miliarde de lei în 2014, în final ar urma să rămână cu aproximativ 1,5 miliarde. Astfel, la 600 de milioane de lei s-a renunțat prin amânarea aplicării accizei de la 1 ianuarie la 1 aprilie, compromis făcut de premierul Victor Ponta la negocierea promulgării bugetului de către președintele Traian Băsescu, iar prin acordarea reducerii de 4 cenți, Guvernul se arată dispus, în documentul care însoțește ordonanța, să mai cedeze 353 de milioane de lei până la sfârșitul anului.

ORDONANȚA DE URGENȚĂ AFLATĂ ÎN MAPA ȘEDINȚEI DE GUVERN

NOTA DE FUNDAMENTARE A OUG

Guvernul admite că va crea „distorsiuni ale mecanismelor concurențiale”, dar susține că va menține prețurile

Criticată de președinte cu argumentul că nu ar exista aparatul tehnic care să poată restitui diferența de taxă, măsura compensatorie ar urma să li se aplice doar unora dintre transportatori. Astfel, este vorba despre „acordarea unei reduceri de accize de 40 de euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tonă” pentru motorina utilizată drept carburant  „pentru transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută de cel puțin 7,5 tone precum și pentru  transportul de călători, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de călători, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3″.

Dacă în actul normativ nu este precizat un termen precis pentru recuperarea acestei părți din acciză de către transportatori, Ponta susține că „se aplică din trimestrul III pentru facturile din trimestrul II”, având acordul Comsiei Europene în acest sens. „I-am informat. Ea trebuia discutată cu CE pentru că este o schemă prevăzută în regulamentul pentru ajutorul de stat”, a spus Ponta , garantând că „s-a primit acordul”.

Cât despre observațiile făcute de FMI, premierul susține că va discuta despre compensarea celor 353 de miilioane la următoarea vizită a delegației. „Cu cei de la FMI discutăm când vin în următoarea vizită cum se încheie primul semestru. Deocamdată sunt lucruri bune, sunt și lucruri mai puțin bune”, a constatat premierul.

În analiza impactului acestei măsuri, Ministerul de Finanțe admite însă că „se creează distorsiuni ale mecanismelor concurențiale existente și are impact asupra domeniului ajutoarelor de stat”, chiar dacă susține că ar împiedica astfel creșterea prețurilor.

Avertismentul lui Ponta: „Aveți grijă să se aplice”

La începutul ședinței de Guvern, premierul a anunțat că ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, ar fi găsit o soluție pentru ca și motorina folosită în agricultură să rămână la același preț, fără a o menționa însă explicit. „Ministerul Agriculturii a rezolvat problema subvenționării motorinei care se consumă în agricultură în așa fel încât efectul e zero”, a susținut Ponta.

Premierul a avertizat în schimb Ministerul Finanțelor că ordonanța nu este încă aplicabilă. „Să aveți grijă împreună cu ANAF să facem o procedură clară ca ceea ce adoptăm azi să se aplice”, a adăugat el.

Autor

Citește și