Guvernul a finalizat, după două eșecuri, Acordul de Parteneriat cu CE. Ponta: „Mâine este prezentat în ședința de Guvern”
După ce strategia de cheltuire a fondurilor europene în următorii 7 ani a fost întoarsă de două ori cu critici dure din partea Comisiei Europene, Guvernul a finalizat astăzi textul Acordului de Parteneriat. Potrivit premierului Victor Ponta, „mâine este prezentat în ședința de Guvern”, la aproape patru luni de la startul noului exercițiu bugetar al UE.
„De la ora 9 am mai avut o discuție sper finală referitoare la Acordul de Parteneriat. Am finalizat textul care mâine este prezentat în ședința de Guvern. Domnul Teodorovici a stat la Bruxelles, i-am spus „nu te întorci până când nu ai convingerea că această formă va fi acceptat”, a spus Ponta la o dezbatere despre absorbția fondurilor UE în perioada 2014-2020.
Finalizarea programelor oporaționale este estimată de ministrul Eugen Teodorovici pentru „finalul lunii aprilie, începutul lunii mai”, iar trimiterea la Bruxelles a ghidului pentru viitorii beneficiari în luna mai.
În ultima variantă a acordului care va fi avansat de Guvern Comsiei din cele 21 de miliarde Fonduri structurale și de coeziune 5,7 miliarde sunt alocate pentru infrastructura de transport, 3 miliarde pentru Mediu, 1,2 miliarde pentru tineri șomeri, 1 miliard asistență socială, 1 miliard formarea profesorilor, 250 de milioane de euro pentru infrastructură școlară, 800 de milioane pentru IMM, 3 miliarde pentru dezvoltare urbană și turism, 1 miliard pentru drumuri județene, 700 de milioane pentru cercetare, 500 milioane pentru IT și 300 de milioane de euro pentru cadastrul rural.
Ponta admite însă că se așteaptă din nou la „observații de la Bruxelles”. „Comisia Europeană nu Iubește IT-ul când vine vorba de bani. Noi am cerut mai mult, ei o să spună altceva”, s-a justificat premierul.
Pentru beneficiarii publici – primării, consilii județene – Guvernul negociază cu BERD creditarea confinanțării.
Teoretic, Guvernul plănuiește să atragă cea mai mate parte a banilor până la finalul mandatului. „Este foarte important să nu lăsăm cele 20 de miliarde (fonduri de coeziune, n.red.) către finalul perioadei, ci în prima parte. Asta înseamnă ca până în 2015 să luăm, dacă nu mă înșel, în jur de 8 miliarde de euro”, a susținut ministrul Eugen Teodorovici.
România are însă în continuare întârzieri importante pentru programele de Transporturi și Mediu derulate în prezent și o rată de absorbție care nu depășește 35%.