Prima pagină » Știri politice » Guvernul a modificat OUG 114 fiscală. Eugen Teodorovici: „Nu mai există discuții privind manipularea ROBOR”

Guvernul a modificat OUG 114 fiscală. Eugen Teodorovici: „Nu mai există discuții privind manipularea ROBOR”

Guvernul a modificat OUG 114 fiscală. Eugen Teodorovici: „Nu mai există discuții privind manipularea ROBOR
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală, OUG 50/2016 și OUG 52/2016.

Referitor la indicele de referință ROBOR stabilit cu dobândă variabilă pentru creditele acordate în lei, potrivit prevederilor OUG 50/2010 și OUG 52/2016, prin noua formă a OUG cu amendamentele de astăzi nu mai există discuții privind manipularea ROBOR. La creditele cu dobândă variabilă nu mai au ca referință ROBOR, care era calculat în funcție de tranzacțiile bancare efective. Proiectul prevede înlocuirea indicelui de referință ROBOR din formula de calcul a dobânzilor din contractele de credit denominate în lei, cu rata variabilă de dobândă, cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare”, a declarat Eugen Teodorovici, vineri, la finalul ședinței de Guvern.

La rândul său, ministrul Energiei Anton Anton a prezentat modificările aduse în domeniul energiei în OUG 114.

„Eu nu am să citesc așa cum a citit colegul meu teodorovici modificările, ci am să vă spun că la OUG 114 s-au făcut 4 modificări. Prima cred că e cea mai importantă. Așa cum am spus, de cânda a apărut OUG noi vrem să protejăm consumatorul casnic și prețul se referă la gazele spre consumatorul casnic și prețurile pentru partea de gaze care se referă la încălzire. Am redus cei 2% pentru producătorii de energie electrică pe bază de cărbune. Aceștia sunt împovărați îngrozitor de certificate și atunci nu mai are rost să îi împovărăm cu o taxă de 2%. A treia măsură este valoarea de 6,9 rata care reprezintă investițiile pe care le recunoaștem în consturi. A patra modificare este legată de extensia rețelelor de gaze pentru populație, care va fi reglementată prin OUG. Extensie care prin modificările aduse la OUG 114 putem s-o facem utilizând și fonduri publice, pentru că până acum existau restricții”, a afirmat Anton Anton, în declarația de presă.

Totodată, ministrul Comunicațiilor Alexandru Petrescu a explicat modificările actului normativ în ceea ce privește suspendarea, până la 1 septembrie, a sancțiunilor pentru operatorii de telefonie mobilă.

„Există o singură schimbare la OUG 114 din decembrie 2018 și se referă la suspendarea prevederilor ce sancționează operatorii de telefonie mobilă pentru lipsa unor autorizații pentru rețelele de telefonie. Suspendarea va fi până în 1 septembrie 2019. Concomitent cu această suspendare gândim și un pachet simplificat de avize penru zona comunicațiilor și identificare unui cadru normativ pentru ca operatorii să obțină mult mai ușor autorizații, ca să nu mai existe operatori fără autorizații. Dialogul continuă”, a spus Petrescu. 

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală, OUG 50/2010 și OUG 52/2016.

„În consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu BNR, azi modificăm OUG 114.2018, OUG 50/2010 și OUG 5 din 2016. Indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor itnerbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituție bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern de vineri.

 

Premierul a adăugat că proiectul vizează modificarea reglelementărilor din OUG 114 privind Pilonul II de pensii și a celor legate de companiile din energie și telecomunicații.

„Legat de Pilonul II de pensii au avut loc discuții cu acționarii. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019. În domeniul energiei am adus modificări prin introducerea posibilității de a se realiza acest lucru. Reducerea costurilor de încălzire a populației, scutirea de la palata de 2% pe cifra de afaceri și asigurarea producției de energie în scutirea de la plata de 2% pe cifra de afaceri. Suspendarea până la 1 decembrie 2019 a sancțiunilor pentru disciplina în rețelele de comunicații”, a completat șeful Executivului.

Dăncilă a vorbit și despre modificările în domeniul energiei, precizând că va exista o scutire de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din energie. Ea a mai spus că va fi menținută plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici, iar pentru consumatorii industriali se va renunța la plafonare.

„În domeniul energiei am adus clarificări și reglementări în scopul accelerării investițiilor în sectorul energiei electrice, dezvoltării rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin introducerea posibilității de a se realiza acest lucru și din fonduri publice de către unitățile administrativ-teritoriale. Reducerea costurilor de încălzire a populației, asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică din cărbune prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri și asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică și termică în cogenerare prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri. Se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici concomitent cu renunțarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali în urma dezbaterilor cu reprezentanți din industrie dar și de la UE”, a explicat premierul.

Șeful Executivului a mai afirmat că în ceea ce privește zona comunicațiilor va fi suspendată până pla 1 septembrie a.c. aplicarea sancțiunilor în domeniu.

„În domeniul comunicațiilor, noul act normativ prevede suspendarea până la 1 septembrie 2019 a regimului de sancțiuni introdus prin OUG 114/2018 pentru disciplina în construcții a rețelelor de comunicații electronice, având în vedere necesitatea finalizîrii procesului de elaborare a cadrului normativ care să permită simplificarea procedurilor de obținere a autorizațiilor de construire de către furnizorii de comunicații electronice. Toate aceste modificări vor crea condiții benefice pentru români și vor consolida în același timp creșterea economică a României”, a conchis Dăncilă.

Autor