Programul actualizat al premierului, care include modificări legate doar de detaliile de organizare a întrevederilor cu premierii străini, a fost transmis de Guvern luni seara, după ce Președinția a anunțat convocarea CSAT.
Programul indică în continuare că premierul Ponta se va întâlni în intervalul orar 14.15-14.45 cu premierul Poloniei, între 15.00-15.30 cu premierul Slovaciei, între 15.45-16.15 cu premierul Cehiei, între 17.25-17.55 cu premierul Albaniei și între 18.30-19.00 cu premierul Sloveniei.
CSAT va discuta, marți, de la ora 15.00, propunerile de buget ale instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, a anunțat anterior Președinția.
Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) convocată de către președintele Traian Băsescu este programată la o oră la care premierul Victor Ponta are pregătite, din timp, întrevederi cu mai mulți prim-miniștri, veniți la București pentru reuniunea China-Europa Centrală și de Est.
Purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea a declarat, luni, că convocarea CSAT s-a făcut încă din 18 noiembrie, cu acordul premierului, iar speculațiile pe această temă sunt „complet neadevărate și răuvoitoare”.
„Convocarea ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării de mâine (marți, n.r.), 26 noiembrie, a fost făcută încă de lunea trecută, 18 noiembrie, și cu acordul prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, care este și vicepreședinte al CSAT”, a precizat Bogdan Oprea, într-o declarație de presă remisă MEDIAFAX.
Oprea a mai arătat că „orice speculații legate de data stabilirii acestei ședințe sunt complet neadevărate și răuvoitoare”.
Potrivit putătorului de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, „caracterul de urgență al ședinței este dat de faptul că bugetele instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale trebuie avizate de CSAT înainte de votarea bugetului pe anul 2014 în Parlamentul României”.
Bogdan Oprea a mai menționat că bugetul de stat pe 2014 a fost depus la Camera Deputaților, Camera decizională, abia luni, 18 noiembrie, adică ziua în care s-au făcut și demersurile pentru convocarea ședinței, iar puncte de vedere ale instituțiilor implicate au fost depuse la Secretariatul CSAT până vineri, 22 noiembrie.
„Ținând cont și de faptul că președintele României se află într-o deplasare externă joi și vineri, dar și de caracterul de urgență al subiectelor aflate pe ordinea de zi, ședința CSAT a putut fi convocată doar la începutul acestei săptămâni”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea.