Guvernul a schimbat legea alegerilor. Primarii, singurii responsabili pentru scoaterea morților de pe liste

Guvernul a schimbat legea alegerilor. Primarii, singurii responsabili pentru scoaterea morților de pe liste
Publicat: 29/03/2014, 18:13
Actualizat: 20/03/2015, 00:26

Cu trei luni înainte de data scrutinului pentru Parlamentul European, Guvernul a modificat astăzi legea alegerilor, punând în mâna primarilor responsabilitatea exclusivă pentru actualizarea electronică a datelor din Registrul Electoral în așa fel încât morții, cei cărora instanța le-a interzis temporar dreptul de vot sau cei care și-au pierdut cetățenia română să nu se mai regăsească pe liste în ziua scrutinului.

Pe lângă nume și prenume, cod numeric personal, data nașterii, adresa de domiciliu și cea de reședință, seria și numărul cărții de identitate, în dreptul fiecărui alegător va fi trecut, după intrarea în vigoare a OUG, și termenul de valabilitate al actului de identitate.

Potrivit legii în vigoare, o persoană înscrisă automat cu adresa de domiciliu se poate adresa, în scris, AEP pentru a cere înscrierea cu adresa de reședință. Totodată, „cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și cetățenii români cu domiciliul în țară aflați temporar în străinătate, la cererea lor, se înscriu în Registrul electoral cu datele corespunzătoare ultimei adrese de domiciliu sau de reședință”. În cazul celor care și-au stabilit domiciliul în străinătate, noua ordonanță stabilește că în locul datelor buletinului de identitate și a valabilității acestuia, în Registru se vor înscrie „numărul pașaportului și data eliberării”.

Deși, în lege, Registrul Electoral există, teoretic, de la 1 ianuarie 2013, urmează să fie folosit, prima dată, abia la europarlamentare.

Noile reglementări vor fi valabile la toate tipurile de scrutin din România.

TEXTUL INTEGRAL AL ORDONANȚEI DE URGENȚĂ ADOPTATE

Morții pot rămâne pe listele electorale cel mult 24 de ore

După regulile impuse în 2012, dar nepuse până acum în practică, radierea din Registrul Electoral a unei persoane se face, în 24 de ore de la luarea la cunoștință de către auitoritatea locală, în caz de deces, de pierdere a cetățeniei române, de interzicere a exercitării drepturilor electorale sau de punere sub interdicție.

Prin ordonanța adoptată astăzi, AEP este obligată să facă modificările în cel mult 10 zile de la notificare.

„Noi suntem instituția care va da îndrumare și sprijin, dar responsabilitatea pentru actualizarea datelor legate de alegători va aparține primarilor. Până acum erau implicate și alte instituții și se crea de multe ori confuzie mai ales în situația decedaților. Eu cred că de acum nu vor mai fi pe liste”, a explicat pentru gândul vicepreședintele Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț, la finalul ședinței.

Neactualizarea la timp a Registrului Electoral, ca și actualizarea necoresporespunzătoare sau necomunicarea modificărilor către AEP vor fi considerate contravenții.

Vicepreședintele AEP: „Primarii pot să investească în secțiile de votare, să le informatizeze”

Ordonanța înaintată de AEP obligă totodată primarii să delimiteze, prin dispoziție, și să anunțe la București numărul secțiilor de votare actualizate anual, până cel mai târziu la 1 martie, dar și să modifice în sistemul informatic datele alegătorilor ori de câte ori apare o schimbare. Modificările de nume după căsătorie ca și cele legate de domiciliu se vor opera din oficiu.

„Secțiile de votare nu se vor mai modifica la fiecare rând de alegeri. În felul acesta, primarii vor putea să facă investiții în secțiile de votare, să le informatizeze”, susține Muhuleț.

Prima delimitare, cea pentru alegerile viitorilor europarlamentari se va face în maximum 30 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței, se precizează în textul actului normativ.

Noua numerotare a secțiilor de votare va fi adusă la cunoștința publicului cu 30 de zile înainte de data alegerilor. Birourile electorale ale secțiilor de votare primesc de la primari o copie a listelor electorale în preziua votării.

Dacă administrarea bazei de date și suportul tehnic vor fi asigurate de Autoritatea Electorală Permanentă, întocmirea și tipărirea listelor electorale permanente, ca și punerea unor copii la dispoziția partidelor în termen de 10 zile de la definitivare, rămâne în sarcina primarilor.

Reguli noi pentru alegerile europene

Doar pentru alegerile europarlamentare, Guvernul a simplificat dosarul de candidatură al independenților cetățeni ai unui stat membru UE, altul decât România, în sensul în care aceștia nu mai sunt obligați să aducă adeverințe din țările lor legate de cetățenile, reședință și dreptul de a se înscrie în alegeri, ci doar o declarație pe propria răspundere.

Se prelungește însă termenul de răspuns al Biroului Electoral Central privind admiterea sau respingerea unei candidaturi, de la 5 la 10 zile.

Softul pentru centralizarea rezultatelor la alegerile europarlamentare urmează să fie achiziționat de AEP. STS se va ocupa, ca și la rundele electorale anterioare, de comunicații, iar hârtia necesară buletinelor de vot va fo cumărată de MAI.

Pentru europarlamentare, Guvernul a introdus totodată o excepție de la restricțiile la achizițiile de mobilier și birotică în instituțiile publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă...
„Nu mai mâncați pepene verde!” MOTIVELE pentru care este contraindicat, potrivit experților în medicină
Reacţia unui băimărean când a văzut cam cât ar trebui să cheltuiască pe zi la...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6...
Ciolacu: Nu moare nimeni două zile fără permis. Declarația care înfurie milioane de români
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Jack Black, un actor de neînlocuit. „Aș prefera să fiu regele copiilor, decât prințul proștilor”
×