Guvernul adoptă OUG pentru LEGILE JUSTIȚIEI. Șerban Nicolae: E o INEPȚIE! Dăncilă: Soluția, discutată cu Timmermans
Parchetul General a criticat, duminică seară, unele prevederi din OUG, avertizând că există pericolul ca acestea încalce ordinea constituțională.
„Această soluție a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, cât și în întrevederea avută cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. După cum știți cele trei legi ale justiției au fost modificate de Parlament, iar modificările au fost validate de CCR”, a declarat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.
Premierul a precizat că ordonanța de urgență corelează anumite prevederi pentru o mai bună practică în domeniul judiciar.
„Ceea ce adoptăm astăzi în Guvern reprezintă o armonizare a prevederilor legilor pentru a asigura o mai bună practică a actului de justiție. Justiția trebuie să fie o garanție a apărării drepturilor românilor, iar abuzurile în înfăptuirea actului de justiție nu sunt și nu vor fi tolerate”, a completat liderul de la Palatul Victoria.
Guvernul se reunește, luni dimineață, iar ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, nu s-a aflat inițial pe află pe ordinea de zi anunțată. Textul OUG a fost criticat de unii lideri social-democrați.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat vineri, că luni, la ora 09.00, va avea loc o ședință de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiției, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece, pentru o săptămână, într-o deplasare în Turcia și în mai multe state din zona Golfului Persic.
Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae consideră că Guvernul ar trebui să retragă ordonanța, deoarece formula revocării membrilor CSM e stupidă, iar prevederea legată de răspunderea magistraților este „o bătaie de joc”.
„Ridică mari semne de întrebare. Am senzația că umbra lui Macovei și Prună a acoperit gândirea acestei ordonanțe, dincolo de faptul că ordonanța este foarte mult extinsă față de ceea ce părea să fie subiect de discuție pentru o eventuală modificare. De exemplu, am întâlnit formule de tipul „se prorogă până la terminarea președinției României la Consiliul Uniunii Europene”. Am găsit formula absolut stupidă legată de revocarea membrilor CSM în care judecătorii, respectiv procurorii, votează pentru revocare, dar după aia se pronunță CSM-ul cu majoritate de voturi,” a declarat, duminică Șerban Nicolae, pentru Mediafax.
„Am senzația că ceva din capitolul coerență logică și continuitate s-a frânt pe toate planurile. Eu sper să nu rămână așa și în niciun caz să nu aprobe Guvernul o asemenea ordonanță. Ea practic anulează toată munca pe care am făcut-o în materie de reformă a legilor justiției.”
Liderul senatorilor PSD consideră că modificarea legată de răspunderea magistraților este „o bătaie de joc”.
„În materie de răspundere a magistraților, am senzația că deja este o bătaie de joc, sper să nu fie chiar textul corect, sper să fi apărut în presă un text greșit, un text de lucru, un text făcut de niște oameni foarte, foarte slab pregătiți și cu apucăturile securiste de pe vremea Macovei-Prună. Altfel, nu îmi explic de ce s-a ajuns din nou la formula în care să nu se răspundă la nivel de magistrați niciodată și să nu se găsească niciun fel de soluții funcționale pentru independența justiției,” a punctat Nicolae.
Social-democratul a catalogat drept inepție prevederea legată de revocarea CSM.
„Eu sigur aș vrea ca nu aceasta să fie ordonanța pe care să o aprobe Guvernul mâine (luni – n.r.), ci să se rezume strict la chestiunile legate de vechimea necesară pensionării magistraților, respectiv să se revină la formula cu 25 de ani de vechime minim în magistratură, și de asemenea să reglăm chestiunea legată de majoritatea necesară revocării membrilor aleși ai CSM. Dincolo de aceste două aspecte, nu văd nicio justificare pentru ordonanța de urgență. În niciun caz nu există justificare pentru a se umbla la răspunderea magistraților, în niciun caz nu există justificare pentru a se umbla din nou la revocarea membrilor CSM prin votul majorităților membrilor plenului, ceea ce este o inepție, și în general, ar trebui să se umble cât mai puțin. După o dezbatere care a durat un an de zile în Parlament, chiar nu cred că mintea luminată a unor funcționari din Ministerul Justiției au găsit soluțiile pe care le-au ținut ascunse până acum,” a declarat Șerban Nicolae.
În OUG pe legile justiției, care a ajuns vineri seară spre aviz la CSM, sunt prevăzute o serie de modificări, printre care amânarea pensionării anticipate a magistraților, întrucât va avea un impact major asupra funcționării instanțelor și parchetelor. Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022.
În OUG se mai arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ce prevede numirile în funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA și DIICOT. Potrivit Ordonanței, alineatul introdus arată că selecția procurorilor-șefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidații vor susține un proiect, iar pentru a fi asigurată transparența procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.
Ordonanța vizează și adoptarea modificării articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, urmează să exercite acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului Inspecției Judiciare rezultă că eroarea judiciară a fost exercitată de magistrați cu rea credință sau gravă neglijență.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, pe 3 octombrie, că membrii Comisiei de la Veneția au fost de acord cu OUG pentru legile justiției.
„Noi știm că Comisia de la Veneția nu e deschisă la OUG, dar nu-i deschisă la ordonanțele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară, constituțională. În cazul acesta, e vorba de preîntâmpinarea unor mai efecte mai puțin dorite. (…) Dânșii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate,” a declarat Tudorel Toader la România TV.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ultima lege din pachetul celor trei acte normative din domeniul reformei sistemului de justiție.
Președintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a anunțat că va participa la reuniunea Comisiei de la Veneția în care se va discuta despre modificarea legislației penale din România.
„Pe 19 și 20, este sesiunea din octombrie a Comisiei de la Veneția și voi fi acolo, voi prezenta un punct de vedere pe opinia preliminară”, a declarat, duminică pentru Mediafax, Florin Iordache. Comisia de la Veneția are, pe ordinea de zi a ședinței plenare din 19 octombrie, adoptarea unei opinii cu privire la amendamentele la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România.
Plenul Comisiei este așteptat, de asemenea, să aprobe opinia preliminară publicată în iulie cu privire la modificările aduse legilor justiției, respectiv legea privind organizarea judiciară, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii și legea privind statutul judecătorilor și procurorilor.