Guvernul adoptă Planul Național de REINDUSTRIALIZARE / Premierul Ciolacu: Există un interes uriaș din partea mediului privat pe această temă

Publicat: 23 09. 2024, 14:12
Actualizat: 23 09. 2024, 15:52

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, la începutul ședinței de Guvern, adoptarea Planului Național de Reindustrializare. El a afirmat că există un interes uriaș din partea mediului privat pe această temă.

Următorul pas este acum să adoptăm rapid Planul Național de Reindustrializare, aprobat deja în coaliție. Am fost zilele trecute în Oradea și Cluj, există un interes uriaș din partea mediului privat pe această temă. De aceea, trebuie să facem ultimele reglaje și să trecem prin Guvern acest proiect major pentru dezvoltarea economiei, a declarat Marcel Ciolacu.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a evidențiat săptămâna trecută că în coaliţia de guvernare s-a decis sprijinirea planului „România produce”, de reindustrializare a României.

Industria românească se poate revigora şi poate redeveni un catalizator al economiei dacă primeşte sprijinul de care are nevoie. I-am cerut ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, să prezinte şi în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL planul „România produce” – un proiect pe care l-am anunţat şi definit de când eram premier – şi al cărui scop este deblocarea potenţialului economic al ţării. Am decis astăzi în coaliţia de guvernare să sprijinim, prin acest plan concret, reindustrializarea României, a menționat Ciucă.

Principalii piloni

Prima măsură de sprijin vizează investiții strategice care se vor concretiza în reindustrializarea industriei prelucrătoare și stimularea investițiilor în capacități noi de producție, în zonele mai puțin dezvoltate ale țării.

  • Schema de Sprijin pentru Investițiile Strategice în Industria de Prelucrare – cu un buget de peste 500 milioane de euro. Această schemă oferă facilități fiscale pentru investițiile care depășesc 150 milioane de euro și care creează mai mult de 250 de locuri de muncă în regiuni cu PIB pe locuitor sub media națională.

Un al doilea program din Planul Industrial vizează companiile din metalurgie și industrie chimică și este aliniat măsurilor propuse în Planul Draghi pentru creșterea competitivității industriale a economiei europene.

  • Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din România – o schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro destinată marilor companii. Companiile eligibile vor beneficia de un sprijin de până la 100 milioane de euro, cu condiția să realizeze investiții care reduc emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie.

A treia componentă presupune o schemă de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementează investiții în producția de materii prime industriale.

  • Schema de Ajutor de Stat pentru Producția de Materii Prime Industriale – cu o alocare de 250 milioane de euro. Această componentă vizează companiile care investesc în producția de materii prime industriale precum țevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.

CITEȘTE ȘI:

Ciolacu: Tinerii care cad pradă traficului de DROGURI nu mai pot fi tratați ca infractori. Ciolacu cere ca Agenția Națională Antidrog să treacă la MS

Marcel Ciolacu a TESTAT prototipul de mașină electrică fabricat în Cluj: ,,Este o adevărată minune tehnologică 100% românească”