Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se va adopta strategia națională privind intelignța articială, prin intermediul căreia se va stabili modul în care vor fi atrase fonduri europene pentru dezvoltare.
De asemenea, adoptăm și strategia națională privind inteligența artificială. Este cadrul care va fundamenta finanțările europene dedicate introducerii tehnologiilor de ultimă generație. Sunt sigur că va exista un impact major în societate și în economie. Sper că și instituțiile de stat, în frunte cu ANAF-ul, vor folosi rapid și pe scară largă inteligența artificială în analize de risc, în licitațiile publice și în orice proces care presupune eficientizarea cheltuirii banului public, a transmis premierul Marcel Ciolacu la debutul ședinței de guvern.
Strategia Naţională în domeniul Inteligenţei Artificiale (SN-IA) are obiectivul de contribui la strategia României privind adoptarea tehnologiilor digitale în economie şi societate în condiţii de respectare a drepturilor omului şi de promovare a excelenţei şi încrederii în IA. SN-IA va sprijini administraţia publică centrală din România să susţină, în mod fundamentat, eforturile de standardizare, operaţionalizare şi reglementare a dezvoltării IA şi de potenţare a efectelor pozitive ale acesteia, va contribui decisiv la evidenţierea şi valorificarea potenţialului inovativ naţional în domeniul IA, precum şi la gestionarea riscurilor pe care le prezintă evoluţia IA. În egală măsură, strategia naţională va asigura o aliniere a demersurilor României cu direcţiile strategice la nivel european privind regulile comune aplicate serviciilor digitale, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Proiectul de hotărâre de guvern prevede adoptarea acestei strategii privind AI și înființarea comitetului interministerial care să ducă la îndeplinire obiectivele.
„Cu o perioadă de implementare proiectată în intervalul 2024-2027, strategia națională pentru IA constituie un reper necesar și oportun pentru pregătirea societății românești în înțelegerea, acceptarea și valorificarea proceselor transformative generate de inteligența artificială.
România va trebui să se alinieze tendințelor, să își creeze un cadru de reglementare, să își traseze un parcurs de adoptare a tehnologiilor care să fie în acord cu contextul național și să valorifice resursele de expertiză în științe, inovație tehnologică, investiții, prin implicarea mediului academic, afaceri, cercetareinovare și administrație publică”, mai arată nota de fundamentare.
Strategia națională pentru AI are șase obiective generale corelate cu axele prioritare de acțiune urmărite și în documentele strategice ale UE:
CITEȘTE ȘI: