Guvernul ADOPTĂ „Taxa pe lăcomie”
Urmăriți imagini înregistrate în debutul ședinței de guvern, când premierul Viorica Dăncilă explică măsurile ce urmează să fie adoptate. Deși se lăudase că va participa la fiecare ședință de guvern din perioada următoare, Klaus Iohannis n-a mai ajuns și la cea de astăzi. După cum puteți vedea în imagini, Viorica Dăncilă îi pregătise președintelui un scaun în dreapta ei.
După adoptarea ordonanței, consilierul economic al premierului Darius Vâlcov și ministrul Finațelor Publice Eugen Teodorovici au detaliat noile măsuri.
Printre deciziile pe care premierul le-a anunțat că vor fi adoptate în ședința de astăzi, se numără și OUG privind măsurile fiscale
„Aprobăm astăzi un set de măsuri care au scopul principal de a crește bunăstarea românilor, nivelul investițiilor și de a corecta unele practici incorecte în domeniul bancar și în domeniul energiei. Principalele măsuri cuprinse în ordonanța de urgență care va fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi se referă la următoarele aspecte:
– Primul aspect constă în demararea unui program privind construcția a 1.000 de grădinițe cu program sportiv, prin parteneriat cu mediul de afaceri, în sensul în care firmele private și fundațiile care vor construi în următorii 2 ani de zile o astfel de grădiniță vor primi din partea statului român până la 500.000 de euro la finalizarea investiției.
– O altă măsură cuprinsă în această OUG se referă la plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru următorii 3 ani de zile pentru consumatorii casnici. Ne gândim la cetățeni, ne gândim la faptul că consumatorii casnici nu trebuie să plătească mai mult la energie și încercăm, prin această ordonanță, să venim în sprijinul acestui aspect foarte important pentru Guvernul României.
– O altă prevedere se referă la stabilirea unui nivel minim de un milliard de euro privind vânzarea licențelor 5G, ținând cont de experiența altor state din UE și totodată stabilirea unui nivel minim de două miliarde de euro privind prelungirea licențelor 3G.
– Tot în această ordonanță am propus înființarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de stațiuni balneare de interes national pentru care vom aloca suma de 310 milioane de lei în anul 2019.
– Introducerea unui mecanism ce are în vecdere protejarea populației și a firmelor care au credite prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unul nivel al ROBOR ului mai mare de 2% este o altă măsură.
– O altă măsură se referă la înființarea unui fond de dezvoltare și investiții prin care vom susține finanțarea proiectelor de dezvoltare ale comunităților locale și universităților. Se vor putea finanța proiecte în domenii precum sănătate, educație, dezvoltare locală și infrastructură.
– O altă prevedere cuprinsă în OUG se referă la majorarea de la 1 septembrie a punctului de pensie și a pensiei minime astfel: punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minima de la 640 de lei la 704 lei.
– Un alt punct prevede devansarea aplicării creșterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022 la 1 septembrie 2020, așa cum am convenit în acordul semnat la Alba Iulia cu sindicatele din învățământ.
– Alt punct prevede acordarea voucherelor de vacanță în cuantum de 1.450 lei și în anul 2019 tuturor angajaților din sectorul public. Am văzut că acest lucru are un impact pozitiv pentru populație, dar și pentru operatorii care au investit în turism.
– Un alt punct se referă la creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor la 3.000 de lei brut, începând cu 1 ianuarie 2019.
– Reducerea taxelor pe muncă la jumătate pentru sectorul constucțiilor astfel încât salariul minim net în acest domeniu să depășească echivalentul de 500 de euro.
– Un alt punct al acestei OUG prevede majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.
– Următorul punct presupune reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2.5 la 1%.
– Alt punct prevede creșterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei.
– Următorul punct din această OUG presupune obligarea administrațiilor publcie locale de raportare online a execuției bugetare, începând cu 1 ianuarie 2019″, a anunțat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernului.
Cabinetul Dăncilă s-a reunit într-o nouă ședință, vineri, la Palatul Victoria, de la ora 18.30. Președintele PSD Liviu Dragnea anunța joi că, în această ședință, va fi adoptată ordonanța de urgență care prevede măsurile fiscale, printre care se numără și „Taxa pe lăcomie„.
Ordonanța trebuia adoptată joi, însă cel mai probabil, a fost amânată pentru că avizul din partea Consiliului Economic și Social a venit foarte târziu și a fost negativ.
„Se pare că mâine vor adopta,” a declarat joi Liviu Dragnea. „A mai fost nevoie, din câte am înțeles de câteva reglaje în ceea ce privește formulările, iar în rest prevederile rămân aceleași. Nu se va întâmpla nimic rău cu Pilonul II de pensii. Au rămas să discute în Guvern diseară și de dimineață felul prin care fondurile de pensii să funcționeze în continuare și să aibă posibilitatea oamenii să investească acei bani, iar în același timp, să nu se pună problema funcționării acestui pilon de pensii.”
Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ pe ordonanța de urgență care conținea măsurile fiscale anunțate de Eugen Teodorovici, inclusiv „Taxa pe lăcomie”, a confirmat joi Dumitru Coarnă, membru al CES.
Marți, Guvernul a prezentat un proiect de ordonanță de urgență are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum și posibilitatea de a lăsa contributorii să-și retragă banii anticipat.
Alte măsuri privesc introducerea „Taxei pe lăcomie„, aplicată băncilor, la valoarea activelor și calculată în funcție de nivelul ROBOR, plafonarea prețului gazelor, controlul prețurilor și pe piața de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de operațiuni cu bunuri.
Măsurile anunțate de guvern au produs deja efecte importante la Bursa de Valori București. Indicele BET a terminat ziua de miercuri cu cea mai mare scădere din istorie provocată de un eveniment intern, de 11,21%, băncile și companiile din energie fiind cele mai afectate acțiuni. Joi, Bursa a deschis în creștere ușoară, dar a trecut rapid pe minus și a încheiat în scădere față de miercuri cu încă 1,91%.
Președintele Klaus Iohannis s-a declarat împotriva măsurilor fiscale anunțate de guvern, pe care le consideră pripite și insuficient fundamentate.
„Acest proiect aruncă în haos economia,” avertiza miercuri, Iohannis. „Se prevede acolo supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti cu toții mai mult pentru curent și pentru și pentru gaz. Alt rezultat nu văd acum. Fiindca noi vorbim, sigur, mai degrabă din punctul de vedere al oamenilor care stau și se miră ce se întâmplă în acest guvern pesedist. Ne așteptăm ca toate să se scumpească. Ăsta va fi efectul acestei ordonanțe.
Se introduc nenumărate modificări, schimbări și adaptări. Nota bene: în ultimul moment, fără consultări, fără o dezbatere transparentă și fără o analiză de fundamentare. Se introduce un nou concept, „Taxa din lăcomie„… Din lăcomia pesediștilor de a lua bani mai mulți, pe care îi vor gestiona așa cum consideră dumnealor. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia. Și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă, în definitiv, astfel de măsuri prost gândite, aduse în ultimul moment, vor fi suportate și plătite de oamenii de rând. Acest lucru nu trebuie să se întâmple și fac apel la guvern să se răzgândească în privința acestei ordonanțe.
Președintele a prezidat ședința de guvern de joi, pentru a-și demonstra decizia de a împiedica aprobarea amnistiei și grațierii, printr-o ordonanță de urgență introdusă pe ordinea de zi în ultimul moment. Totuși, el a recunoscut că rolul său este mai mult decorativ, întrucât deciziile sunt luate de miniștri și de premier.
„Ca să nu apară interpretări care nu au suport instituțional. Vreau să se știe că, atunci când particip la ședința de Guvern, prezidez ședința de Guvern. Decizia asupra punctelor în ședința de Guvern aparține Guvernului, în speță doamnei premier,” a precizat Iohannis.
După o oră, președintele a părăsit Palatul Victoria, fără să facă declarații. El nu a confirmat dacă va veni și vineri seara la guvern, dar marți, anunțase că va participa în următoarea perioadă la toate ședințele executivului.
Președintele PSD Liviu Dragnea a comentat ironic prezența lui Iohannis la ședința de guvern, afirmând că el nici în curte nu l-ar fi primit, dacă era premier.
„Fiecare om are dreptul în România să se facă de râs cât dorește. Nu avea ce să caute acolo, pentru că nu a spus că „merg la Guvern pentru că se discută punctele următoare și vreau să merg să discutăm în această manieră. Am niște propuneri…” Nu, a fost să citească, să facă poze și să plece. Dincolo de declarațiile războinice că spunea că va bloca nu știu ce ordonanță,” spune Dragnea și subliniază că, oricum, președintele nu ar fi avut cum să oprească adoptarea vreunei ordonanțe.
„Eu nu-l primeam în curte. Pur și simplu. Constituția (n.r.îi permitea) Ai tupeul să te autoinviți la Guvernul pe care îl blochezi? A așteptat să vadă ce fac războinici luminii azi. S-au făcut de râs. S-a dus la Guvern. Ne-a spus ceva despre Președinția Consiliului UE. Doamna Dăncilă nu are acces la Consiliul European. Dacă vrea să facă să îl creadă cineva, atunci ar face în așa fel ca doamna premier să meargă la Consiliul European. Consiliul European discută subiecte pe care le trimite Președinția Consiliului UE, iar cel care o face, premierul, nu este acolo. Măcar asta dacă ar face, atunci ar fi semn de colaborare, dar în rest, este ipocrizie. Ce face Iohannis dacă vrea Guvrnul să dea o ordonanță oarecare? Ce face? Merge cu ciocanul la el? Cu bâta? Face cum a făcut Pirtea cu dl Iordache? Vreau să îi fure scaunul Vioricăi Dăncilă? Vrea să arate că contează. Nu contează,” a mai spus Dragnea.
Liderul PSD i-a atras atenția președintelui statului că este prost informat de SRI, dacă crede că guvernul va emite ordonanța privind amnistia și grațierea până pe 15 ianuarie, însă abuzurile din Justiție trebuie reparate.
„Iohannis are informații proaste. Înseamnă că cel pe care l-am pus la SRI șomează. Deci, dacă se ia după surse, înseamnă că este un președinte prost informat. Este foarte simplu. Dacă te iei după surse și te duci să păzești Guvernul, ai o problemă”.
„La un moment dat trebuie să se facă un moment zero. Nu se poate continua cu aceste nedreptăți. Ceva trebuie făcut. Nu se vorbește despre asta. E deja nesemnificativ că, în România, Curtea supremă de justiție a avut completuri de judecată constituite nelegal, protocoale între servicii secrete și justiție nelegale, servicii care au făcut urmărire penală ca pe vremea lui Ceașescu, a vechii securități. Sau trebuie toată lumea la pușcărie?”, s-a întrebat Dragnea.