Guvernul aprobă 4 măsuri pentru a-i ajuta pe fermierii afectați de SECETA SEVERĂ / Florin Barbu: Toate măsurile vor fi adoptate în următoarele ședințe

Publicat: 28 08. 2024, 12:46
Actualizat: 28 08. 2024, 12:46

This browser does not support the video element.

Un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, modificări la măsura „Creditul fermierul”, suspendarea creditelor cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR și încadrarea în termenul asumat de finalizare a proceselor verbale de constatare a calamității, sunt măsuri pe masa ședinței de guvern, de miercuri.  Conform ministrului Agriculturii, toate aceste acte vor fi aduse spre adoptare în următoarele ședințe de guvern.

La începutul ședinței, Florin Barbu a anunțat că se pune la punct un mecanism de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă și primăvară.

Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermierii noștri, care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 lei pe hectar, lucru care va duce, din discuțiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de o parte, din contribuția de 3% din subvenția plătită de către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, din fondul de risc, și la care se adaugă o contribuție de la bugetul de stat. Am avut discuții și cu compania de stat Eximbank Asigurări, care dorește implicarea în gestionarea acestui mecanism, a declarat Florin Barbu.

A doua măsură se referă la o completare solicitată de fermier la măsura „Creditul fermierului”, care are o dobândă fixă de 1,95%.

În primul rând, creștem gradul de garantare de către FGCR la 100% din fondurile puse la dispoziția Ministerului Agriculturii. Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură și producția românească. În plus, creditul va putea fi utilizat și pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023-2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil, fără a avea presiunea ratelor și dobânzilor.

De asemenea, pot beneficia de această formă de creditare și fermierii care înregistrează credite restante potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu condițiile ca aceștia să dețină un proces-verbal de constatare a calamităților în acest an.

Pentru a asigura fondurile necesare, schema bugetului de ajutor de stat se majorează de la 1,4 miliarde la 1,8 miliarde lei, fără a afecta deficitul bugetar.

Potrivit ministrului Barbu, o altă măsură venită în sprijinul fermierilor se referă la suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum și a dobânzilor și comisioanelor scadente pentru fermierii care au un proces-verbal de calamitate încheiat pentru anii agricoli 2023-2024.

Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025. Până la același termen se suspendă și operațiunile de executare silită pentru datorii către instituțiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilități, furnizori sau distribuitori de imputuri. Am gândit această măsură pentru a lua din presiunea uriașă de pe umerii fermierilor, care din cauza secetei nu au producție și, prin urmare, nici fondurile disponibile pentru a achita aceste sume.

Florin Barbu a transmis că, în prezent, Ministerul Agriculturii este la peste 80% cu finalizarea proceselor verbale de constatare a calamităților.

Ne încadrăm în termenul asumat de 15 septembrie, astfel încât să putem acorda despăgubirile în cuantum de 1.000 de lei pe hectar înainte de începerea lucrărilor de toamnă, a precizat ministrul Agriculturii.

CITEȘTE ȘI: