Mandatul cu care delegația României va începe noile negocieri cu FMI pentru încheierea unui al treilea acord, de tip preventiv, va fi aprobat mâine în ședința de Guvern. Conținutul acestuia nu va fi însă făcut public, primul anunț oficial despre noile anjajamente în fața instituțiilor internaționale urmând să fie făcut, în fața Parlamentului, abia după încheierea negocierilor și luarea deciziilor.
„Mâine, la confidențial, va fi aprobat mandatul. Confidențial pentru că nu pot să merg la negocierea acordului cu toate cărțile la vedere. Orice decizie finală o voi prezenta după aceea Parlamentului”, a spus premierul Victor Ponta, într-o intervenție la Antena 3.
Potrivit prim-ministrului, o ședință cu miniștrii care vor fi implicați în negocieri a avut deja loc, însă mandatul va fi formalizat mâine.
În aceeași ședință, Guvernul intenționează să aprobe și ordonanța privind asumarea plății de la bugetul de stat a corecțiilor financiare pentru fondurile europene cheltuite deficitar. Este vorba de aproximativ 700 de milioane de euro pentru toate programele finanțate din fonduri UE, din care Ministerul Finanțelor ar fi găsit, până acum, surse de finanțare doar pentru 750 de milioane de lei, pe care ar urma să îi plătească anul acesta Guvernul în locul primăriilor și consiliilor județene, pentru proiecte derulate prin Programul Operațional Regional. Întrucât suma se va reflecta în nivelul deficitului, Guvernul ia în calcul negocierea unui nivel mai mare al acestuia.
Delegația FMI este așteptată în zilele următoare la București, după ce directorul general al Fondului, Christine Lagarde, s-a aflat pentru două zile în România. Ieri, Lagarde a vorbit cu Ponta, la Palatul Victoria, la întâlnire participând atât noul reprezentant al României la FMI, Șerban Matei, cât și guvernatorul BNR Mugur Isarescu împreună cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu. Dintre miniștri, au fost prezenți Liviu Voinea și Daniel Chițoiu.
Astăzi, directorul FMI s-a aflat la Palatul Cotroceni, în discuția cu președintele Traian Băsescu arătând înspre companiile de stat care trebuie restructurate pentru a fi scoase la privatizare.