Guvernul aprobă OUG pentru amenajarea barajului de la Vârfu Câmpului/ Mircea Fechet: Sursă de apă permanentă pentru județele Suceava și Botoșani

Publicat: 12 12. 2024, 15:51
Actualizat: 12 12. 2024, 15:59
Foto: Facebook - Mircea Fechet

În ședința de joi, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență privind amenajarea barajului de la Vârfu Câmpului, un proiect esențial pentru asigurarea alimentării cu apă potabilă a locuitorilor din județele Suceava și Botoșani. Proiectul a fost declarat „de importanță națională” în domeniul gospodăririi apelor.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a evidențiat impactul pozitiv pe care îl va avea barajul asupra comunităților din regiunile vizate.

Așa cum am mai precizat, mi-am asumat, ca ministru al mediului, apelor și pădurilor, să fac din APĂ o prioritate națională și astăzi pot spune că m-am ținut de cuvânt. Am deblocat, astfel, investiții care garantează alimentarea cu apă potabilă pentru sute de mii de oameni din Botoșani, Dorohoi și Suceava. Barajul de la Vârfu Câmpului, de pe râul Siret, care asigură sursa de apă permanentă pentru locuitorii din județele Suceava și Botoșani, este un obiectiv de importanță națională în domeniul gospodăririi apelor, iar acest lucru devine literă de lege prin OUG-ul aprobat astăzi de Guvern”, spune ministrul Fechet.

Proiectul, care va fi gestionat de Administrația Națională Apele Române (ANAR), prevede construirea unui baraj pe cursul superior al râului Siret, situat între județele Suceava și Botoșani.

Acumularea cu un volum total de 17 milioane de metri cubi de apă va avea un impact semnificativ asupra regiunii, asigurând un flux constant de apă potabilă pentru localitățile riverane și contribuind la prevenirea inundațiilor în întreaga luncă a Siretului, precizează Ministerul Mediului.

Obiectiv: stoparea crizei de apă

În plus, implementarea acestui proiect va contribui la stoparea crizei de apă din județul Botoșani, care s-a confruntat cu dificultăți majore în acest sens în ultimii ani. Barajul va reduce cheltuielile semnificative pentru întreținerea și pomparea apei pe distanțe mari, iar sistemele de irigații din zonă vor putea funcționa din nou la capacitate normală pe o suprafață de peste 32.000 de hectare.

Amenajarea complexă de la Vârfu Câmpului va fi amplasată la aproximativ 1.500 de metri amonte de podul de pe DN 29 C Suceava–Botoșani și va afecta teritoriile administrativ ale comunelor Vârfu Câmpului și Cândești, județul Botoșani, precum și ale comunelor Zvoriștea și Zamostea, județul Suceava, mai arată ministerul condus de liberalul Mircea Fechet.


CITEȘTE ȘI:

Zi istorică pentru România: Consiliul JAI a decis ca România și Bulgaria să adere complet la spațiul SCHENGEN începând cu 1 ianuarie 2025

Noua structură a Guvernului după negocierile dintre PSD, PNL, USR, UDMR și minorități. Ministerele care ar urma să fie comasate