Guvernul a decis, miercuri, plafonarea prețului la polițele RCA pentru următoarele șase luni la nivelul celor din februarie 2023. Premierul Nicolae Ciucă a cerut ca ASF și Consiliul Concurenței, dar și ceilalți actori din piață să aibă un dialog onest în legătură cu modificările legislative care trebuie realizate pentru a fi evitate pe viitor alte crize.
Până acum, Executivul a amânat de două ori adoptarea acestui act normativ. Inițial, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus o plafonare la nivelul din martie anul trecut. După ce tot ea a retras proiectul și a venit cu un al doilea, premierul l-a chemat la discuții pe șeful ASF pentru a fi „analizate cele mai bune opțiuni”. Așadar, actul normativ a fost adoptat de Guvern abia la a treia încercare.
La începutul ședinței de Guvern, Ciucă a zis că a condiționat adoptarea acestei Hotărâri (Detalii suplimentare AICI).
„Un alt subiect foarte important şi aşteptat de toţi cetăţenii ţării, este vorba despre acea hotărâre de Guvern iniţiată de ASF, privind reglementarea pentru o perioadă de 6 luni a pieţei asigurărilor. Este o decizie pe care am amânat-o de la şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, am luat această decizie pentru că am simţit nevoia să continuăm dialogul şi să beneficiem de mai multe date şi informaţii legate de modul în care această hotărâre va produce efecte şi totodată am avut întâlniri şi am condiţionat această Hotărâre de elaborarea în cele 6 luni a modificărilor legislative care să asigure evitarea unor astfel de derapaje”, a spus premierul în şedinţă.
„Este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre”
Nicolae Ciucă a arătat că „este cea de-a treia societate care intră în faliment în piaţa asigurărilor”.
„Consider că este inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu celelalte instituţii, cu Consiliul Concurenţei şi cu ceilalţi actori din piaţa asigurărilor trebuie să aibă un dialog transparent, foarte clar vizavi de modificările legislative care trebuie să fie realizate. Eu vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârşit”, a mai spus sursa citată.
Ce prevede HG-ul privind plafonarea tarifelor RCA
Vicepreședintele ASF, Cristian Ruşu, a spus în şedinţă că elementele acestei hotărâri de guvern se referă la modul de vânzare efectivă a poliţelor RCA pentru următoarele şase luni, iar aceste tarife calculate şi ofertate către asigurători vor fi cele de la sfârşitul lunii februarie 2023.
„Se vor plafona şi comisioanele de distribuţie, la nivelul de 8%, iar toţi asiguratorii vor calcula aceste tarife la nivelul B0, însemnând baza de la care se porneşte orice calcul care ulterior va fi bonusat sau malusat în funcţie de istoricul de daune şi de comportament a acestora în anii ulteriori. Aceste lucru se va aplica şi BAR-urilor, Biroul asigurătorilor din România”, a declarat vicepreședintele ASF.
Acesta a mai afirmat că ASF va veni până la începutul lunii mai cu o nouă formă a legii RCA, care va transpune o directivă europeană și va fi adoptată până anul viitor.
Potrivit hotărârii, depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite de prezentul act normativ și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asiguratorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.