Guvernul ar putea adopta ordonanța de urgență pe Codul administrativ
This browser does not support the video element.
Executivul ar putea adopta, în ședința de joi de la ora 15.00, ordonanța de urgență pentru modificarea Codului administrativ, dacă toate criteriile sunt împlinite, a anunțat Viorica Dăncilă. Premierul susține că avizul CES, deși este unul negativ, este doar consultativ.
Vicepremierul Daniel Suciu a anunțat, săptămâna trecută, că impactul bugetar pentru indemnizațiile la limită de vârsta pentru primari este cuprins între 100 și 150 de milioane de lei pe an.
Deputatul independent Nicușor Dan a criticat modificările aduse Codului administrativ, susținând că acestea ar trebui trecute prin Parlament, nu adoptate prin ordonanță de urgență. El a afirmat că noul Cod administrativ urmărește intrarea în legalitate a celor 22 de companii municipale din București.
Și Federația Națională a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a solicitat Guvernului să nu emită OUG pentru Codul Administrativ, ci să îl adopte sub formă de lege, prin Parlament. FNSA a mai cerut interzicerea angajării în administația publică a celor care beneficiază de pensie de la stat.
Printre prevederile textului de OUG pus în transparență publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării au rămas și unele declarate neconstituționale, precum pensiile speciale pentru aleșii locali.
De asemenea, potrivit sursei citate, hotărârile privind administrarea patrimoniului se adoptă cu majoritatea absolută a consilierilor locali în funcție.
În forma proiectul de ordonanță de urgență sunt o serie de reglementări cu privire la persoanele care au dreptul să aibă un cabinet sau cancelarie în subordine, printre care se numără primari, viceprimari, dar și premierul, vicepremierul, ministrul sau secretarul din stat din cadrul Executivului.
În noiembrie 2018, judecătorii CCR au admis sesizarea președintelui Klaus Iohannis și a Opoziției cu privire la introducerea pensiilor speciale și articolul privind folosirea limbii minorităților în administrația locală sunt neconstituționale.
Totodată, proiectul de ordonanță de urgență privind reglementarea platformelor de ridesharing va intra joi în primă lectură în ședința de Guvern, urmând ca, după ce primește avizul din partea Consiliului Economic și Social (CES) să fie adoptat, a anunțat, miercuri, ministrul Transporturilor Răzvan Cuc.
OUG privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, pe ordinea de zi
Printre proiectele care figurează pe ordinea de zi a ședinței de joi a Executivului se numără un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, potrivit comunicatului de presă al Guvernului, remis MEDIAFAX.
De asemenea, Executivul are în discuție și modificarea hotărârii Guvernului nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019.
Guvernul are pe ordinea de zi și proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2019 al Companiei Naționale „Loteria Română” – S.A., companie aflată sub autoritatea Ministerului Finanțelor Publice. Executivul va discuta și proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fundamentare pentru Centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești.
Nu în ultimul rând, pe ordinea de zi figurează memorandumul pentru aprobarea raportului negocierii Acordului-cadru de împrumut dintre România și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui împrumut în valoare de 177 milioane EUR, în vederea sprijinirii proiectului privind modernizarea infrastructurii judiciare în România. Un alt memorandum vizează aprobarea inițierii negocierii Acordului de cooperare în domeniul sănătății între Ministerul Sănătății din România și Ministerul Sănătății și Prevenției din Emiratele Arabe Unite.