Guvernul ar putea ataca la CCR „anumite elemente” din legea lui Dragnea
„Sper să înțeleagă toată lumea în România că e ușor să tai taxe și poate să fie chiar impresionant, din punct de vedere electoral, dar trebuie să te gândești și ce pui în loc. Nu neapărat ce taxe pui în loc, dar taxa de timbru de mediu care a fost eliminată astăzi… și noi, Guvernul, am susținut eliminarea acestei taxe și înlocuirea cu un alt sistem de taxe, nu pentru că vrem noi să fim mai răi cu românii și vrem să-i punem să plătească taxe, ci pentru că această taxă de timbru de mediu, în primul rând suntem de acord, trebuie să fie una mai adaptată realității de fapt, dar avem nevoie de un astfel de sistem de colectare de fonduri pentru a putea alimenta Fondul de Mediu pentru a putea finanța programul RABLA, pentru a putea finanța programul Casa Verde”, a declarat Dacian Cioloș, în timpul unei deplasări la Cedntrul Tehnic Renault de la Titu.
Cioloș a explicat și că, odată cu eliminarea acestei taxe, este înlăturată și sursa de finanțate pentru Fondul de Mediu pentru 2018, arătând că, dacă această lege va fi aplicată, trebuie găsite metode pentru a obține din altă parte finanțare pentru programele de care beneficiază cetățenii.
„Deci asta înseamnă că nu ar mai trebui să avem programul RABLA sau ar trebui să-l amintem cu bani de la buget. Sper să găsim împreună înțelepciunea pentru a reduce cât mai mult posibil taxele și birocrația pentru români. Pe de altă parte eliminarea taxelor nu înseamnă și eliminarea birocrației, dimpotrivă. Dar, cu siguranță, sunt multe taxe pe care românii le plătesc și care nu își au rostul, care înseamnîă multă birocrație. Însă trebuie să ne gândim și la ce punem în loc pentru a finanța și alte programe care sunt în interesul românilor”, a adăugat Dacian Cioloș.
El a spus că, în funcție de analiza ministerelor responsabile, Guvernul va contesta la CCR „anumite elemente” din legea votată marți în Parlament, susținând că Executivul nu este împotriva eliminării de taxe, însă nu trebuie trecut „dintr-o extremă în alta”.
Premierul s-a referit și la taxa radio-TV, susținând că țara noastră se află în ilegalitate din acest punct de vedere, pentru că un post TV își păstrează independența și datorită sursei de finanțare.
„Din câte m-au informat colaboratorii, legea spune că nu poate statul să finanțeze 100% o televiziune publică din bugetul de stat din diferite motive. Unul din elementele de independență a televiziunii publice e legată și de sursa de finanțare”, a concluzionat primul ministru.
Dragnea: „PNL a ieșit și a zis că va ataca legea pe care a votat-o. Ordinul a fost executat imediat de unii miniștri din Guvern”
După votul pe legea care elimină 102 taxe nefiscale, pe care deputații au aprobat-o în unanimitate în plen, cei de la PNL s-au răzgândit și au transmis, printr-un comunicat de presă că actul normativ, inițiat de PSD, este inaplicabil fără adoptarea proiectului de lege, depus de ei, privind impozitarea profitului companiilor internaționale în România și că iau în calcul că atace la CCR eliminarea taxei Radio – TV, prevedere inclusă, de altfel, în acest proiect al lui Dragnea.
Și dinspre Ministerul de Finanțe a venit o reacție în aceeași direcție, ministrul Anca Dragu arătând că Executivul ia în calcul să conteste la CCR legea lui Dragnea. Liderul PSD a comentat imediat poziționarea, arătând că prin aceste afirmații se respectă un „ordin” venit dinspre PNL, care, alături de Iohannis și Cioloș, nu suține interesele cetățenilor.
„Astăzi am aprobat în Parlament o lege extrem de importantă susținută de români – o lege prin care se elimină 102 taxe. Toate partidele au fost de acord și s-a aprobat în unanimitate această lege. Abia ce a fost aprobată, am înțeles că doamna ministru al Finanțelor a declarat că vor ataca și această lege la CCR. Acest guvern, această coaliție de fapt, că noi suntem într-o campanie: PSD cu poporul român și de cealaltă parte Iohannis, Cioloș – un premier tehnocrat – și PNL, care nu susțin interesele românilor. Imediat după vot PNL a ieșit și a zis că va ataca legea pe care a votat-o. Ordinul a fost executat imediat de unii miniștri din Guvern”, a declarat Dragnea, revoltat, în fața liderilor social-democrați.
Dragnea a explicat care este, din punctul său de vedere, sursa de finanțare prevăzută pentru ca proiectul său să poată fi aplicat, arătând că ea este clar stipulată în lege, și anume creșterea economică: „Eu le cer celor de la Guvern să nu execute și acest ordin care e profund împotriva românilor pentru că nu au niciun fel de bază, s-au referit la nedefinirea sursei de finanțare. Sursa e foarte clară e prevăzută în lege, e creșterea economică, vorbim de o creștere economică prognozată care înseamnă 15 miliarde de lei creșteri ale veniturilor. Numai acești 15 miliarde de lei acoperă cu mult impactul de 0,07 din PIB, acoperă chiar și 0,2 la sută din PIB”, a precizat șeful PSD.