Guvernul analizează varianta de a transfera acțiuni ale Cuprumin către Consiliul Județean Alba, urmând ca autoritatea locală să atragă de la Uniunea Europeană fondurile necesare investițiilor de mediu în cadrul companiei, a anunțat premierul Victor Ponta, la emisiunea „După 20 ani” de la PRO TV.
„Există două variante: ori există capacitatea Guvernului de a face anumite investiții de mediu și a avea un parteneriat cu o firmă privată, dar în condiții avantajoase și pentru noi, sau a doua variantă pe care trebuie să o studiem este de a transfera acțiuni la Cuprumin către o autoritate locală, în cazul de față Consiliul Județean Alba, eligibilă pentru fonduri europene de mediu. Cupru Min singur nu poate accesa fonduri europene, dar Consiliul Județean este eligibil pentru a primi de la Uniunea Europeană în jur de 100 milioane euro care trebuie investite în protecția mediului”, a spus Ponta.
Întrebat dacă o decizie va fi luată în acest an, premierul a răspuns „categoric da”.
Premierul a declarat anterior Guvernul a transmis Fondului Monetar Internațional că nu va vinde Cuprumin pe baza strategiei fostului Cabinet, la un preț mic și împotriva intereselor strategice, ci pe baza unui program de parteneriat public-privat care va fi definitivat în patru luni.
Roman Copper a atacat în instanță statul român, acuzând Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie că „a încetat unilateral discuțiile” cu firma canadiană pentru Cuprumin Abrud, deși aceasta câștigase licitația pentru preluarea societății miniere.
Reprezentanții Roman Copper se declară, totodată, „încântați” că noul premier al României, Victor Ponta, a anunțat că respectarea legii este „prioritate zero” pentru cabinetul său.
„Roman Copper Corp. se așteaptă ca autoritățile române să respecte această promisiune, deci să respecte legea și să finalizeze procesul de privatizare a Cuprumin Abrud SA, în condițiile prevăzute în cadrul licitației pe care am câștigat-o”, notează sursa citată.
Autoritățile au anunțat că licitația pentru Cuprumin se va relua, în termen de patru luni de la data primirii avizului de mediu, după ce firma canadiană câștigătoare a pierdut contractul, deoarece a refuzat să depună într-un cont bancar o garanție pentru investițiile de mediu, să achite în maximum o lună de la avizul Consiliului Concurenței prețul pentru acțiuni și să accepte publicarea documentului de privatizare.
Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cuprumin a fost asumată în discuțiile cu FMI.
Licitația inițială a fost câștigată de Roman Copper, iar ulterior compania canadiană Valhalla Resources a intrat în consorțiu cu Roman Copper în încercarea de a cumpăra Cuprumin.
Roman Copper este deținută de Bayfront Capital Partners (Canada) și a fost înființată anul trecut, special pentru participarea la privatizarea Cupru Min.
Cupru Min deține exploatarea Roșia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.