Prima pagină » Știri politice » Guvernul Cîțu a fost demis. Câte guverne au picat prin moțiune de cenzură

Guvernul Cîțu a fost demis. Câte guverne au picat prin moțiune de cenzură

Guvernul Cîțu a fost demis. Câte guverne au picat prin moțiune de cenzură
Guvernul Cîțu a fost demis. Câte guverne au picat prin moțiune de cenzură

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis marți după ce Parlamentul a votat o moțiune de cenzură depusă de PSD.

Deși moțiunile de cenzură nu sunt depuse foarte rar, de puține ori acestea au și fost de succes. Astfel, Guvernul Cîțu este doar al șaselea demis de Parlament în ultimii 30 de ani.

Cu toate acestea, Guvernul lui Florin Cîțu a stabilit un record nedorit: moțiunea a fost votată cu un număr record de voturi, toți cei 281 de parlamentari care au participat la vot fiind de acord cu demiterea, potrivit HotNews.

Guvernul Boc, primul demis prin moțiune de cenzură

Peste 40 de moțiuni de cenzură au fost depuse în istoria post-decembristă a României, dar numai șase au fost și adoptate de Parlament.

Singura legislatură în care nu a fost depusă nicio moțiue a fost cea dintre anii 1990 și 1992.

Primul guvern care a fost demis prin moțiune de cenzură a fost cel condus de Emil Boc. Pe 13 octombrie 2009, Parlamentul vota moțiunea inițiată de PNL și UDMR și susținută de PSD, cu 254 de voturi „pentru” și 176 împotrivă.

În 2012, Parlamentul vota, cu 235 de voturi „pentru” și 9 „împotrivă”, moțiunea de cenzură depusă de Uniunea Social Liberală (USL) împotriva Guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu, la doar 78 de zile de la învestirea acestuia.

Cea de-a treia moțiune de cenzură adoptată de Parlament a fost una atipică, întrucât pentru prima dată în istoria post-decembristă, un guvern a fost demis la inițiativa propriului partid. Astfel, în 21 iunie 2017, Parlamentul a votat demiterea Guvernului Sorin Grindeanu, cu voturile propriului partid, PSD. 241 de parlamentari au votat pentru demiterea Guvernului Grindeanu.

A patra moțiune adoptată de Parlament a dus la căderea Guvernului Viorica Dăncilă. Documentul a fost depus în Parlament pe 1 octombrie 2019, iar în 10 octombrie, acesta a fost adoptat, cu 238 de voturi „pentru”.

În fine, cea de-a cincea moțiune a fost adoptată pe 5 februarie 2020, împotriva Guvernului condus de Ludovic Orban. Moțiunea a fost inițiată de 208 parlamentari de la PSD și UDMR și a fost adoptată cu 261 de voturi „pentru”.

În momentul actual, este nevoie de votul a 233 de senatori şi deputaţi pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată, adică jumătate plus unul din totalul parlamentarilor.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și