Guvernul Cîțu a picat, moțiunea de cenzură a PSD a fost adoptată cu 281 de voturi
Moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Cîțu a trecut în Parlament.
Peste 234 de senatori și deputați au votat împotriva premierului Florin Cîțu marți, în Parlament, unde a fost citită și dezbătută moțiunea de cenzură.
Este numărul minim pentru ca moțiunea să treacă în Parlament.
287 de zile de guvernare
La votul moțiunii de cenzură au fost prezenți 318 din cei 466 parlamentari și a fost votată de 281 de deputați și senatori.
Numărul de parlamentari ai fiecărui partid
- PSD – 157 de parlamentari
- PNL – 134 de parlamentari
- USR – 80 de parlamentari
- AUR – 43 de parlamentari
- UDMR – 29 de parlamentari
- Minorități – 18 parlamentari
- Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)
- PSD – USR – AUR – 280 de parlamentari
Florin Cîțu și miniștrii Guvernului său pleacă de la guvernare după 287 de zile. Guvernul Cîțu a depus jurământul pe 23 decembrie 2020, fiind format din coaliția de guvernare PNL – USR PLUS și UDMR. Pe 7 septembrie, cei 6 miniștri USR PLUS și-au depus demisia la Guvern, ministerele conduse de aceștia fiind preluate interimar de miniștrii de la PNL și UDMR.
Moțiunea fusese depusă cu votul a 157 de parlamentari, 110 deputați și 47 de senatori.
Ce prevede Constituția
Este a treia moțiune de cenzură depusă în această legislatură și prima care este adoptată, cea de iunie fiind respinsă, iar cea a USR PLUS și AUR fiind amânată.
Conform Constiuției României, art. 114, Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declarației de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condițiile articolului 113.
Potrivit articolului citat, Camera Deputaților si Senatul, în sedinta comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor – 234 de voturi în această structură parlamentară. Moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii.